Θαλάσσιος διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα: Απόπλους ισπανικού πλοίου από την Κύπρο

Το πλοίο θα μεταφέρει τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Θαλάσσιος διάδρομος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα: Απόπλους ισπανικού πλοίου από την Κύπρο

Έτοιμο να αποπλεύσει, πιθανότατα και εντός των επόμενων ωρών, είναι το ισπανικό πλοίο, Open Arms, από την Κύπρο -την πλησιέστερη χώρα της ΕΕ στη Γάζα – με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστά μέχρι τώρα, παραμένει άγνωστο το πού θα δέσει το πλοίο όταν φτάσει στη Γάζα.

Σύμφωνα με το BBC το πλοίο, που αναμένεται να φτάσει στη Γάζα τις επόμενες ημέρες, ανήκει στην ομώνυμη ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση Open Arms και έδεσε πριν από τρεις εβδομάδες στη Λάρνακα, ενώ αναμένεται να ρυμουλκήσει είδη φροντίδας που παρέχονται από την αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, δήλωσε στο Associated Press ο ιδρυτής του Open Arms, Όσκαρ Καμπς.

Το Open Arms δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές έχουν αρχίσει να επιθεωρούν το φορτίο των «200 τόνων βασικών τροφίμων, ρύζι και αλεύρι, κονσέρβες τόνου».

Ο θαλάσσιος διάδρομος ανακοινώθηκε από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Παρασκευή, ενώ βρισκόταν στην Κύπρο.

Το Πεντάγωνο δήλωσε αργότερα ότι θα χρειαστούν έως και 60 ημέρες για να ολοκληρωθεί και θα χρειαστούν περίπου 1.000 στρατιώτες για την κατασκευή του – κανένας από τους οποίους δεν θα βγει στην ξηρά.

Το λιμάνι θα μπορεί να υποδέχεται μεγάλα πλοία που θα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταφύγια, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Τα πρώτα φορτία θα φτάσουν μέσω Κύπρου, όπου θα πραγματοποιηθούν ισραηλινές επιθεωρήσεις ασφαλείας.

Τέλος, εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η προβλήτα θα μπορούσε να βοηθήσει στην παράδοση έως και 2 εκατομμυρίων γευμάτων κάθε μέρα.