Λωρίδα της Γάζας: Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ

Η Χαμάς και το Ισραήλ ήρθαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός για μερικές εβδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας.

Λωρίδα της Γάζας: Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ

Με τη συμφωνία του Ισραήλ ολοκληρώθηκε το πλαίσιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων στη Γάζα, και μάλιστα, πριν ξεκινήσει το Ραμαζάνι, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η έκβαση της συμφωνίας πλέον εξαρτάται από την Χαμάς, καθώς καλείται να απελευθερώσει ομήρους.

«Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν», δήλωσε ο αξιωματούχος προς δημοσιογράφους. «Η συμφωνία βασικά υπάρχει. Αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες από τη μια ή την άλλη πλευρά».

«Οι Ισραηλινοί την έχουν λίγο-πολύ δεχθεί. Και μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα στη Γάζα, αν η Χαμάς δεχόταν να απελευθερώσει μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν «οι συνομιλίες συνεχίζονται» για να σφραγισθεί μια συμφωνία πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, σε μία εβδομάδα.

Εξάλλου, αντιπροσωπεία της Χαμάς πρόκειται να μεταβεί στο Κάιρο όπου πρόκειται να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στο ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα και ένας τηλεοπτικός σταθμός που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος επιχειρούν να αποσπάσουν μια συμφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ που να προβλέπει εκεχειρία έξι εβδομάδων συνδυασμένη με απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ.

Αντιπρόσωποι των χωρών αυτών «θα επαναλάβουν την Κυριακή στο Κάιρο τις διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Γάζα», μετέδωσε ο αιγυπτιακός τηλεοπτικός σταθμός AlQahera News. «Όλα τα μέρη θα συμμετάσχουν» σ’ αυτές τις συνομιλίες, διευκρίνισε επικαλούμενος «υψηλόβαθμούς αξιωματούχους».

Μια πρώτη επιχείρηση ρίψης από αέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ. Η εν λόγω επιχείρηση έγινε ίσως την πιο κρίσιμη -σε ανθρωπιστικό επίπεδο- στιγμή του παλαιστινιακού θύλακα, οι κάτοικοι του οποίου απειλούνται από λιμό.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών εναντίον πεινασμένου πλήθους που είχε ορμήσει σε οχηματοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στην πόλη της Γάζας, μια τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 116 ανθρώπους, σύμφωνα με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα.

Μπροστά στις δυσκολίες για να διοχετευθεί η ανθρωπιστική βοήθεια οδικώς, κυρίως προς το βόρειο τμήμα του πολιορκημένου εδάφους, χώρες έριξαν πρόσφατα με αλεξίπτωτα φορτία, κυρίως η Ιορδανία με την υποστήριξη της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η Αίγυπτος σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Οι ρίψεις από αέρος δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποκαταστήσουν την ανθρωπιστική πρόσβαση», προειδοποίησε εντούτοις η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee, IRC).

«Λάβαμε δύο σάκους αλεύρι από τη βοήθεια που έφθασε την ημέρα της σφαγής στη Γάζα την Πέμπτη», δήλωσε ο Χισάμ Αμπού Έιντ, ένας 28χρονος κάτοικος της συνοικίας Ζεϊτούν: «Αυτό δεν αρκεί. Όλοι πεινούν. Η βοήθεια είναι σπάνια και ανεπαρκής».

Τρία αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα έριξαν 66 «δέματα» που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 38.000 γεύματα, σε μια κοινή επιχείρηση με την Ιορδανία, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης που είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (Centcom).

Τα φορτία δια της χερσαίας οδού, τα οποία υπόκεινται στο πράσινο φως του Ισραήλ, που επιβάλλει από το 2007 αποκλεισμό στη Γάζα, δεν φθάνουν παρά σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από την Αίγυπτο μέσω της Ράφα.

Και η μεταφορά τους, κυρίως στο βόρειο τμήμα του εδάφους, είναι επικίνδυνη εξαιτίας των μαχών, των ισραηλινών βομβαρδισμών, των συντριμμιών που κλείνουν τους δρόμους και μερικές φορές των λεηλασιών.

«Θα επιμείνουμε να διευκολύνει το Ισραήλ την είσοδο περισσότερων φορτηγών (…) Η βοήθεια που φθάνει στη Γάζα δεν είναι αληθινά αρκετή», είχε δηλώσει ο Τζο Μπάιντεν.

Στο μεταξύ το Ισραήλ συνέχισε τους βομβαρδισμούς, κυρίως στο Χαν Γιούνις και στη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 92 ανθρώπους τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν «και σχεδόν 50 τραυματίσθηκαν, μεταξύ των οποίων παιδιά», από πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά σε νοσοκομείο στη Ράφα, ανέφερε το υπουργείο.

Η ίδια πηγή έκανε επίσης λόγο για 13 παιδιά που έχασαν τις τελευταίες ημέρες τη ζωή τους από «κακή διατροφή και αφυδάτωση».

Ο απολογισμός του πολέμου στη Γάζα δεν σταματά να αυξάνεται και έχει φθάσει συνολικά τους 30.320 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο της Χαμάς.

Πηγή: news247.gr