Βρυξέλλες: Από τα επεισόδια στην κρίσιμη συνάντηση μεταξύ αγροτών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, καθώς μέσα στις επόμενες ώρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποδεχτεί στο κτήριο του Συμβουλίου και αντιπροσωπεία των αγροτών που έχουν κάνει νέα απόβαση στην καρδιά της βελγικής πρωτεύουσας.

Βρυξέλλες: Από τα επεισόδια στην κρίσιμη συνάντηση μεταξύ αγροτών και Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μάλιστα, οι αγρότες νωριτερα επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε ένα βουνό από ελαστικά μια ανάσα από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την αστυνομία να κάνει χρήση μέτρων καταστολής.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότερο από ένα μήνα από την «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, αγροτική κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα την 1η Φεβρουαρίου, όταν πάνω από 1.300 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους των Βρυξελλών, σήμερα οι αγρότες επιστρέφουν για να εκφράσουν το θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Οι αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί για να διαμαρτυρηθούν, επιχείρησαν να σπάσουν τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας, έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας του μπλοκ. Πάνω από 1.000 τρακτέρ βρίσκονται στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα να κλείσουν όλοι οι σταθμοί στις γύρω περιοχές ασκώντας πίεση για τη συνάντηση που ζητούσε η αντιπροσωπεία των αγροτών.

Εγινε αποδεκτό το αίτημα

Το απόγευμα της Δευτέρας, η βελγική προεδρία ανακοίνωσε πως αντιπροσωπεία αγροτών θα γίνει δεκτή από τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας συζητούνται μέτρα για την απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ), εν αναμονή μιας δεύτερης δέσμης προτάσεων τον Μάρτιο για τις αμοιβές των αγροτών, υπογράμμισε κατά την άφιξή του ο Βέλγος υπουργός, Νταβίντ Κλαρνιβάλ.

Οι δρόμοι των Βρυξελλών κοντά στην πλατεία Σούμαν θυμίζουν πεδίο μάχης. Οι αγρότες, πολύ πιο οργισμένοι αυτή τη φορά, σε σχέση με την προηγούμενη διαδήλωση της 1ης Φεβρουαρίου, καίνε λάστιχα και άχυρα, ενώ πέταξαν κοπριές, μανταρίνια και αυγά προς τη μεριά των αστυνομικών που έχουν στήσει οδοφράγματα, εμποδίζοντας τους να εισέλθουν στο κτήριο του Συμβουλίου. Νωρίτερα, το πρωί σημειώθηκε ένταση, όταν οι αγρότες με τα τρακτέρ έσπασαν οδόφραγμα της αστυνομίας και οι Αρχές απάντησαν με εκτοξευτήρες νερού.

Γέμισε τρακτέρ και το κέντρο της Μαδρίτης

Την ίδια ώρα, χιλιάδες αγρότες διαδηλώνουν στο κέντρο της Μαδρίτης, όπου κατέβηκαν εκ νέου με τρακτέρ, διαμαρτυρόμενοι για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας στην Ευρώπη.

Με μια συγχορδία κλάξον και κουδουνιών, δεκάδες τρακτέρ έφθασαν το μεσημέρι στο υπουργείο Γεωργίας μπροστά από το οποίο χιλιάδες αγρότες διαδήλωναν κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «η ύπαιθρος στην άβυσσο και η κυβέρνηση δεν νοιάζεται».

Η νέα κινητοποίηση, έπειτα από εκείνην της περασμένης Τετάρτης κατά την οποία 500 τρακτέρ εισήλθαν στη Μαδρίτη, πραγματοποιείται την ώρα που οι υπουργοί Γεωργίας των «27» συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες και εκατοντάδες τρακτέρ παραλύουν τη ζωή στην πρωτεύουσα της Ευρώπης.

«Θα πάμε μέχρι το τέλος όμως οι δυνάμεις μειώνονται», επειδή οι διαδηλώσεις αυτές συνεπάγονται οικονομικές «απώλειες» καθώς οι αγρότες αφήνουν τις εκμεταλλεύσεις τους, δήλωσε στο AFP η Μαρία Βιγιοσλάδα Γκαρθία, μια 43χρονη αμπελουργός που ήρθε από την περιοχή της Λα Ριόχα (βόρεια), στη διαδήλωση στη Μαδρίτη, την οποία κάλεσαν τα τρία μεγαλύτερα ισπανικά αγροτικά συνδικάτα (Asaja, COAG και UPA).

«Περιμένουμε λύσεις, αλλά γρήγορα», από την ΕΕ και την Ισπανία, «γιατί ασφυκτιούμε» και «η δουλειά μας μάς κοστίζει πιο ακριβά από αυτά που αποφέρει», είπε ακόμη.

Όπως κι εκείνη, οι Ισπανοί αγρότες διαδηλώνουν σχεδόν χωρίς διακοπή από την 1η Φεβρουαρίου, κυρίως αποκλείοντας δρόμους.

«Είμαστε όλο και λιγότερο νέοι στο επάγγελμα και αυτή είναι η συνέπεια όλων αυτών, του κόστους», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Βίκτορ Ιγκλέσιας, ένας 24χρονος καλλιεργητής σιτηρών στην επαρχία Σαλαμάνκα.

Όπως και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, οι Ισπανοί αγρότες διαμαρτύρονται για τον αθέμιτο όπως θεωρούν ανταγωνισμό από χώρες εκτός ΕΕ, που δεν υπόκεινται ως εκ τούτου στους ίδιους κανόνες, και για μια γραφειοκρατία και κανόνες που θεωρούν πως είναι πολύ αυστηροί.

Καταγγέλλουν επίσης τις χαμηλές τιμές αγοράς των προϊόντων τους στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και την έλλειψη βοήθειας στον τομέα.

Έγιναν δεκτοί κατ΄επανάληψη από την αρχή των κινητοποιήσεών τους από τον υπουργό Γεωργίας Λουίς Πλάνας, που δεσμεύθηκε κυρίως να υπερασπιστεί στις Βρυξέλλες την απλοποίηση της ΚΑΠ και να βελτιώσει την ισπανική νομοθεσία για τη διατροφική αλυσίδα ώστε οι γεωργοί να μην πωλούν τα προϊόντα τους με απώλειες.

Η ελληνική παρέμβαση στο συμβούλιο Υπουργών

Εν τω μεταξύ, τις ελληνικές προτάσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη διάρκεια του συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας.

«Μεταφέρω στις Βρυξέλλες τη φωνή των αγροτών της Ελλάδας! Οι αιτίες των προβλημάτων, δεν απορρέουν από δική τους υπαιτιότητα. Οι γεωργοί πρέπει να είναι σε θέση να προμηθεύουν την Ένωση με τρόφιμα σε λογικές τιμές» τόνισε στην παρέμβασή του ο Έλληνας υπουργός. Επίσης, προσδιόρισε τους τομείς που η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα:

Ευελιξία στην εφαρμογή των Προτύπων της αιρεσιμότητας.

Διευκόλυνση της μεταφοράς αδιάθετων ποσών και μεταξύ ετών

Απλοποίηση των ελέγχων και εξορθολογισμός των κυρώσεων.

Eναρμόνιση των κανονιστικών απαιτήσεων σχετικά με τις επενδύσεις σε αρδευτικά έργα.

Aπλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των τροποποιήσεων των Στρατηγικών Σχεδίων και αύξηση του αριθμού επιτρεπόμενων τροποποιήσεων

Παράλληλα τόνισε πως απαιτείται:

εξασφάλιση ενισχυμένης χρηματοδότησης για την ΚΑΠ τώρα και στο μέλλον.

χρήση και άλλων πηγών χρηματοδότησης εκτός ΚΑΠ σε περιόδους κρίσεων, όπως η κλιματική, η ενεργειακή, η γεωπολιτική, η υγειονομική.

επανεξέταση -άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση-,των απαιτήσεων της πράσινης αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ και της Πράσινης Συμφωνίας.

εξορθολογισμός των κανόνων εμπορίου, διαφάνεια και πάταξη φαινομένων κερδοσκοπίας, τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις παγκόσμιες συναλλαγές.

Πηγή: Cnn.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110