Αγρότες: Κατεβαίνουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ
Κλιμακώνουν τις δράσεις τους οι αγρότες. Τα βασικά τους αιτήματα
Κλιμακώνουν οι αγρότες οι κινητοποιήσεις τους μετά την απόφαση να κατέβουν στην Αθήνα με τρακτέρ, αυτοκίνητα και λεωφορεία, καλώντας τους συναδέλφους τους σε μαζική συμμετοχή.
Πεποίθηση των αγροτών είναι ότι υπάρχουν κι άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για να ενισχυθούν περισσότερο σχετικά με το κόστος παραγωγής δηλαδή το ρεύμα και το πετρέλαιο, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Συμβολικοί αποκλεισμοί πραγματοποιούνται ήδη σε πολλά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ στα τελωνεία της Νίκης, των Ευζώνων και των Κήπων τα τρακτέρ είναι έτοιμα να μπλοκάρουν την κυκλοφορία.
Σήμερα (16/2) το πρωί είναι προγραμματισμένο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αγιά ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε συμβολικό αποκλεισμό.
Στη διάρκεια της σύσκεψης στη Νίκαια της Λάρισας συμφώνησαν όλοι στην ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων θεωρώντας ότι δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους από τον πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Ρίζος Μαρούδας σε δήλωση του κατήγγειλε παράλληλα την κυβέρνηση «για την προσπάθεια καταστολής και εκφοβισμού σε συναδέλφους που βρίσκονται σε τελωνεία και λιμάνια, έχοντας να αντιμετωπίσουνε τα ΜΑΤ αλλά και τις μηνύσεις».
Οι αγρότες δηλώνουν απογοητευμένοι μετά και την ανακοίνωση του Μαξίμου ότι δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω παροχές, καθώς θεωρούν ότι θα μπορούσαν να ενισχυθούν περισσότερο στο κομμάτι του κόστους παραγωγής, δηλαδή το ρεύμα και το πετρέλαιο, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Καταλήψεις
Οι αγρότες προχώρησαν χθες στην κατάληψη του κτηρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από νωρίς το πρωί και δεν επέτρεψαν τους εργαζόμενους να εισέλθουν.
Παράλληλα, με μία αιφνιδιαστική κίνηση οι αγρότες του μπλόκου της Καστοριάς απέκλεισαν τις εγκαταστάσεις του Τελωνείου Καστοριάς, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στην κεντρική είσοδο και τον προαύλειο χώρο του κτηρίου.
Μαρινάκης: Έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «μετά την δίκαιη και ολοκληρωμένη πρόταση του πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους των αγροτών σε συνέχεια των όσων εξαγγέλθηκαν και τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα παρερμηνείας».
Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι «προφανώς θα υλοποιήσει όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός» και ότι έχει «μεγάλη σημασία η συνέπεια έργων και λόγων».
Τα βασικά αιτήματα
Μείωση του κόστους παραγωγής, με μέτρα όπως:
- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου.
- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα.
- Επιδότηση μέσων, εφοδίων, ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση πάνω σ’ αυτήν.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. (Ακαρπία της ελιάς).
- Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς, και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.
Πηγή: cnn.gr