Απολύθηκαν τρεις Έλληνες δικαστές

Με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου τρεις δικαστικοί λειτουργοί αποπέμφθηκαν από το Σώμα λόγω παραπτωμάτων και πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων τους

Απολύθηκαν τρεις Έλληνες δικαστές

Τρεις δικαστές απολύθηκαν από το δικαστικό σώμα λόγω καθυστερήσεων και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς, με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Συνολικά είχαν παραπεμφθεί οκτώ δικαστές και εισαγγελείς με το ερώτημα της οριστικής παύσης (απόλυσης) λόγω ανεπάρκειας και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς.

Συγκεκριμένα, απολύθηκαν 2 εφέτες και ένας πρωτοδίκης, ενώ σε έναν ειρηνοδίκη επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο αποδοχών 3 μηνών.

Ένας εφέτης παραιτήθηκε πριν την σύγκληση της Πειθαρχικής Ολομέλειας και μια πρόεδρος Πρωτοδικών, όπως και ένας αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Η μία περίπτωση δικαστικής λειτουργού η οποία απολύθηκε με πλειοψηφία 54 υπέρ και 11 κατά, αφορά εφέτη η οποία παρουσίαζε υπέρμετρες καθυστερήσεις, σε διαφορετικές δικαστικές περιόδους, από 65 έως 150 υποθέσεις, ενώ άλλες υποθέσεις που χειριζόταν μεταχρεώθηκαν σε συναδέλφους της.

Κατά το παρελθόν είχε 15 πειθαρχικές αγωγές και της έχουν επιβληθεί οι πειθαρχικές ποινές επίπληξης και προσωρινής παύσης.

Την ίδια τύχη, της απόλυσης από το δικαστικό Σώμα λόγω καθυστερήσεων είχε και πρωτοδίκης ο οποίος επί σειρά ετών εμφάνιζε καθυστερήσεις μεγάλου αριθμού υποθέσεων οι οποίες κατά διαφορετικά δικαστικά έτη κυμαινόντουσαν από 50 έως 240, όπως καθυστέρησε και 17 βουλεύματα. Επίσης, του αφαιρέθηκαν 635 υποθέσεις, οι οποίες χρεώθηκαν σε συνάδελφους του. Οι εκθέσεις επιθεωρήσεως του, έκαναν λόγω για μεγάλο αριθμό καθυστερήσεων.

Η κυρία Κλάπα επισήμανε ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι στις περιοχές που υπηρέτησε ήταν σε απόγνωση λόγω των καθυστερήσεων. Επίσης, είπε ότι ή ίδια είχε αποστείλει σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα για τις καθυστερήσεις αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τρίτη περίπτωση δικαστή ο οποίος είχε προκαλέσει αναρίθμητα επεισόδια εντός των δικαστηρίων, αλλά και με όργανα της τάξης.