Έκρηξη στη Σταδίου: Η αντιτρομοκρατική συλλέγει το υλικό από τις κάμερες

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

Έκρηξη στη Σταδίου: Η αντιτρομοκρατική συλλέγει το υλικό από τις κάμερες

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, για τη θρασύτατη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες (3/2) τα ξημερώματα στην οδό Σταδίου, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας. Δημιουργήθηκε κρατήρας, ενώ από το ωστικό κύμα έσπασαν τζάμια. Την ευθύνη ανέλαβε μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», ενώ οι δράστες δεν φάνηκε να ενοχλούνται από το γεγονός ότι σε ολόκληρο το τετράγωνο υπήρχαν κάμερες ασφαλείας.

Ηχητικό ντοκουμέντο από την έκρηξη κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε περίπτερο της περιοχή. Ο ήχος που ακούγεται είναι εκκωφαντικός και φανερώνει τη μεγάλη ισχύ της έκρηξης στο κέντρο της Αθήνας.

Η βόμβα ήταν τοποθετημένη έξω από τράπεζα και απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας, στην συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου. Στόχος των τρομοκρατών ήταν το ωστικό κύμα να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερες ζημιές στο κτίριο.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής συλλέγουν βιντεοληπτικά υλικά από την οδό Σταδίου και από άλλα σημεία για να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα άτομα που τοποθέτησαν τη βόμβα, το δρομολόγιο προσέγγισης και διαφυγής τους

Δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Στις 00:48 άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα των Συντακτών και προειδοποίησε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα. Ένα δεύτερο τηλεφώνημα ακολούθησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN,στις 01:03 τα ξημερώματα. Ο άγνωστος έδωσε διορία 40 λεπτά μέχρι να σκάσει η βόμβα και ανέφερε πως την ευθύνη αναλαμβάνει η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα». Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας.

«Το χτύπημα είναι πολύ σοβαρό και ανήκει στο βαρύ έγκλημα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στην έκρηξη βόμβας απέναντι από το Υπουργείο Εργασίας.

«Είναι μία επίθεση η οποία είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Βέβαια είδαμε ένα προειδοποιητικό πριν από λίγες εβδομάδες μήνυμα όταν τοποθετήθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός έξω από την έδρα των ΥΑΤ» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6» ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας, Νίκος Ρήγας.

Από την έκρηξη προκλήθηκε ένας μικρός κρατήρας στο σημείο, ενώ ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε και οι αστυνομικοί των Εγκληματολογικών Ερευνών συλλέγουν και τα μικρότερα θραύσματα που βρίσκουν για να ανασυνθέσουν την πιθανή συνδεσμολογία και να βρουν τυχόν χρήσιμα στοιχεία για την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής.

Τα «συγκοινωνούντα δοχεία» της τρομοκρατίας

Η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», που ανέλαβε την ευθύνη, με την συγκεκριμένη ονομασία είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Η ονομασία της ωστόσο παραπέμπει στην παλιότερη οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα». Στην Αντιτρομοκρατική στην παρούσα φάση δεν μπορούν να συνδέσουν τις δύο οργανώσεις άμεσα αφού η παλιά οργάνωση έκανε ένοπλες επιθέσεις με Καλάσνικοφ και όχι βομβιστικές.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν και το ενδεχόμενο η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση να αποτελείται από παλιούς καθοδηγητές που έχουν στρατολογήσει νέα μέλη . Το ίδιο σενάριο ισχύει και για την τοποθέτηση βόμβας που εξουδετερώθηκε στο Γουδί έξω από τα ΜΑΤ τον περασμένο Δεκέμβριο από οργάνωση που εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την ονομασία «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη».

Η βομβιστική επίθεση που έγινε στη Σταδίου τα ξημερώματα ήταν η τρίτη που σημειώθηκε το τελευταίο δίμηνο, ,μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα χωρίς τρομοκρατικές ενέργειες. Πριν από λίγες μέρες είχε γίνει έκρηξη βόμβας, όχι ωρολογιακής, σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα.

Πάντως η επίθεση στο Σταδίου, μπορεί να χαρακτηριστεί ενέργεια επίδειξης ισχύος από τους βομβιστές, γιατί έγινε σε ώρα που υπήρχε κίνηση στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχή που έχει αστυνομική παρουσία αλλά και κάμερες ασφαλείας που πιθανότατα έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών, ενώ είχε υψηλό κίνδυνο να τραυματιστεί κάποιος, από την τσάντα με τη βόμβα που είχαν κρεμάσει στο κάγκελο του πεζοδρομίου, απέναντι από το υπουργείο.

Πηγή: ertnews.gr