Η ακρίβεια «γονατίζει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Δυσβάσταχτο είναι πλέον το κόστος για τους καταναλωτές.

Η ακρίβεια «γονατίζει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Δυσβάσταχτο είναι πλέον το κόστος για τους καταναλωτές, καθώς, τα άλλοτε βασικά και ταπεινά είδη διατροφής, τείνουν να γίνουν είδος πολυτελείας. Το λάδι, τα φρούτα και τα λαχανικά που κάποτε δεν έλειπαν από κανένα τραπέζι, τώρα έχουν γίνει απλησίαστα, λόγω ακρίβειας, εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Μάξιμο Σενετάκη, «η ανάπτυξη πρέπει να έχει κοινωνικό αποτύπωμα, θέλουμε τα καλά στοιχεία της οικονομίας να μεταφερθούν στις ζωές των πολιτών… σε αυτή την προσπάθεια της εισαγόμενης ακρίβειας το υπουργείο Ανάπτυξης επιδίδεται σε αγώνα δρόμου, με ελέγχους και πρόστιμα κατά της αισχροκέρδειας».

Μέχρι στιγμής, τόνισε ο κ. Σενετάκης, έχουν γίνει 25.000 έλεγχοι, έχουν επιβληθεί 1.800 πρόστιμα, με το 50% από αυτά να έχουν χρεωθεί, ενώ η συνολική ποινή ανέρχεται σε πάνω από 13,5 εκατομμύρια ευρώ… δεν είναι συγκρίσιμα τα κέρδη με τα πρόστιμα, προσθέτοντας ότι: «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθώντας να επέμβουμε σε μία ελεύθερη αγορά, έχουμε δημιουργήσει αυτόν τον νόμο, όπου επιβάλαμε το περιθώριο κέρδους των εταιρειών να μην μπορεί να μεταβάλλεται προς τα πάνω, έτσι καταφέραμε να δαμάσουμε τις μεγάλες αυξήσεις. Θέλουμε οι τιμές να μειωθούν άμεσα στο ράφι και από τον Μάρτιο θα δούμε και περαιτέρω πτώση στις τιμές».

Ο κ. Γιάννης Σαρακιώτης, βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «βιώνουμε διαρκώς αυξήσεις, με τη Γερμανία να αναδεικνύεται πιο φθηνή από την Ελλάδα σε έρευνα της Καθημερινής, δεδομένης και της διαφοράς στους μισθούς. Στο λάδι που εξάγουμε σε όλο τον κόσμο να είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια;».

«Εν συνάδει η έννοια αισχροκέρδεια με τον εισαγόμενο πληθωρισμό», επισήμανε ο βουλευτής Δωδεκανήσου ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κ. Γιώργος Νικητιάδης.

«Εάν ήταν εισαγόμενος ο πληθωρισμός, τα προϊόντα θα είχαν αυξηθεί και σε άλλες χώρες», ενώ σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα είπε ότι «είναι προφανές ότι οι μέτοχοι της αγοράς το αντιλαμβάνονται ως μπάτε σκύλοι αλέστε. Συμφωνούμε με τα πρόστιμα αλλά ζητούμε να ονομαστούν τα προϊόντα για τα οποία επιβλήθηκαν, πόσο καιρό αισχροκερδούσαν οι κερδοσκόποι και πόσα χρήματα κέρδισαν, ώστε να ξέρουν οι καταναλωτές σε ποια προϊόντα τον εξαπατούσαν», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Νικητιάδης.

Πηγή: ertnews.gr