Ιερά Σύνοδος: Έκτακτη συνεδρίαση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα και να αφεθεί το ζήτημα στην κρίση του λαού
Συνεδριάζει αύριο, Τρίτη 23 Ιανουαρίου, εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με μοναδικό θέμα στην ατζέντα των εργασιών της, τη θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.
Η συνεδρίαση διεξάγεται έπειτα και από την πρόσφατη τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος όπως είπε θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα, έτσι ώστε να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού το θέμα του γάμου των ομοφυλόφιλων.
Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής
«Συνέρχεται την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 9η πρωινή, σε έκτακτη Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στο εν Αθήναις Συνοδικό Μέγαρο με μoναδικό θέμα συζητήσεως: «Εκκλησία και ‘’θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου’’».
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Πρόταση Ιερώνυμου για δημοψήφισμα – «Αν ο λαός το θέλει, θα το κάνει»
Θυμίζεται ότι ο Ιερώνυμος είχε αφήσει το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών στην κρίση του ελληνικού λαού.
Πιο συγκεκριμένα:
«Η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, τι κοινωνία θέλουμε;» είπε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε «θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα».
«Θα συνέλθει η ιεραρχία μετά από δυο τρεις μέρες και εκεί θα ακουστεί η άποψη της Εκκλησίας, επισήμως. Σε τέτοια θέματα ούτε ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να πάρει θέση ούτε ο πρωθυπουργός ο ίδιος, απλώς εκφράζει τη θέλησή του και την πορεία του» συμπλήρωσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε στη συνέχεια: «Στο τέλος είναι ο κόσμος, ο λαός μας. Αν ο λαός μας θέλει να κάνει αυτό θα το κάνει – αν δε θέλει, όχι. Το ποίμνιο δεν θέλει να κατέβει, να ενημερωθεί πρέπει. Για να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε. Αυτό πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να δει πως θα είναι τα παιδιά εκείνα που θα ‘ρθουν.
»Πώς θα ζήσω σε μια οικογένεια που θα έχει δύο μπαμπάδες, δύο μαμάδες; Πώς θα ξυπνάει το πρωί μέσα στο σπίτι και τι θα βλέπει γύρω του; Και μια κοινωνία που δημιουργείται καινούρια, δεν την απορρίπτουμε. Βλέπουμε τάσεις προς τα εκεί. Μια τέτοια κοινωνία έχει το δικαίωμα ο καθένας να τη διαστρέφει και να την κάνει όπως θέλει; Και οι άλλοι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτό το πράγμα;
»(…) Είναι θέμα της κοινωνίας, η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, να κάνει ο,τιδήποτε. Αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο. Και ο κάθε ένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέπτεται τι θα πει δεξιά, τι θα πει αριστερά, τι θα πει κεντρώα παράταξη.
Σκέφτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια».