«Είδος πολυτελείας» τα φρούτα και τα λαχανικά - Ανησυχία για νέες αυξήσεις

Την ίδια στιγμή, οι τιμές παραγωγού για τον μήνα Νοέμβριο προμηνύουν νέες αυξήσεις για τους καταναλωτές καθώς, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύθηκαν στα φρούτα κατά 12,2% και στα λαχανικά κατά 14,8%

«Είδος πολυτελείας» τα φρούτα και τα λαχανικά - Ανησυχία για νέες αυξήσεις

Φρούτα και λαχανικά οδηγούν - μετά το ελαιόλαδο - την κούρσα των ανατιμήσεων στα τρόφιμα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ενώ τα στοιχεία της Εurostat δείχνουν πως η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» των αυξήσεων, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, στα φρούτα.

Τα λαχανικά κατέγραψαν τον Δεκέμβριο αύξηση της τάξεως του 14% σε ετήσια βάση και μάλιστα, μέσα σε έναν μήνα, από τον Νοέμβριο στον Δεκέμβριο, ανατιμήθηκαν κατά 5,7% ενώ τα φρούτα αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με πέρσι, με μείωση -3,1%, πάντως, σε διάστημα ενός μηνός, όπως προκύπτει από την ΕΛΣΤΑΤ.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές παραγωγού για τον μήνα Νοέμβριο προμηνύουν νέες αυξήσεις για τους καταναλωτές καθώς, σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύθηκαν στα φρούτα κατά 12,2% και στα λαχανικά κατά 14,8%.


Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι ο κύριος παράγοντας στον οποίο αποδίδουν στελέχη της αγοράς τις αυξήσεις, επισημαίνοντας πως οι κλιματολογικές αλλαγές σε διεθνές επίπεδο επιδρούν καταλυτικά στην ανοδική πορεία των τιμών των αγροτικών προϊόντων.

Όπως είχε επισημάνει άλλωστε πρόσφατα στο CNN Greece, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος, τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν προϊόντα με τιμές ευμετάβλητες που εξαρτώνται άμεσα τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από τη διαθεσιμότητά τους και τη ζήτηση στην αγορά.

Παράλληλα ο νέος παράγοντας, ο οποίος πυροδοτεί ανησυχίες σε ό,τι αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα για τα αγροτικά προϊόντα, με ενδεχόμενες αλυσιδωτές συνέπειες στη διεθνή αγορά, αποτελεί η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, «εκτιμάται ότι η αποφυγή της διαδρομής Ερυθράς θάλασσας μέσω Σουέζ έχει αντίκτυπο στις εξαγωγές ακτινιδίων μας προς την Ασία, με αύξηση του κόστους και του χρόνου παράδοσης αλλά και το κόστος προς άλλους υπερπόντιους προορισμούς».

Με στόχο να επιτύχει, όπως έχει επισημαίνει, «καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι» το υπουργείο Ανάπτυξης έχει συμπεριλάβει τα φρούτα και τα λαχανικά στα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας που ψηφίστηκαν την Πέμπτη στη Βουλή.

Συγκεκριμένα προβλέπεται πως οι επιχειρήσεις που παράγουν ή εμπορεύονται φρούτα και λαχανικά αλλά και νωπά κρέατα και ψάρια, πωλούν τα προϊόντα αυτά σε καθαρές τιμές, ήτοι χωρίς να χορηγούν εκπτώσεις, πιστώσεις ή άλλες παροχές σε άλλες επιχειρήσεις, που υπερβαίνουν, αθροιστικά, το 3% επί της τιμής πώλησης προ εκπτώσεων, πιστώσεων ή άλλων παροχών.

Ως προς την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο μέτρο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας σημείωνε στο CNN Greece πως με αυτό τον τρόπο καθιερώνονται στην αγορά «καθαρές τιμές», οι οποίες μπορούν μπορούν να ελεγχθούν σε κάθε στάδιο ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες. Εκτιμούσε παράλληλα πως θα εντείνει τον ανταγωνισμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε καλύτερες τιμές.

Cnn.gr