Μέση Ανατολή: Ενα βήμα πριν από τον περιφερειακό πόλεμο

Μαχητικό αεροσκάφος Typhoon επιστρέφει στη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο ύστερα από επιδρομή στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι αντάρτες Χούθι απειλούν με αντίποινα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Αρκετές εταιρείες προτίμησαν να παρακάμψουν τα δεξαμενόπλοιά τους την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς φοβούνται επέκταση των συγκρούσεων.

Μέση Ανατολή: Ενα βήμα πριν από τον περιφερειακό πόλεμο

Σε περιφερειακή σύγκρουση χαμηλής έντασης εξελίσσεται ήδη ο πόλεμος της Γάζας, με διάχυτη στη διεθνή κοινότητα την ανησυχία ότι τα χειρότερα έπονται μετά τις αεροπορικές επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εναντίον των φιλοϊρανών ανταρτών Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης.

Αμερικανικές φρεγάτες και το πυρηνικό υποβρύχιο «Φλόριντα» έπληξαν χθες με πυραύλους Tomahawk περί τους 60 εχθρικούς στόχους σε 16 περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά και του λιμανιού της Ερυθράς Θάλασσας, Χοντέιντα. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν και τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της Βρετανίας που ξεκίνησαν από τη βάση του Ακρωτηρίου, στην Κύπρο.

Νέα πλήγματα ακολούθησαν σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος). Καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσε πυραύλους Tomahawk εναντίον θέσης ραντάρ των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Στόχοι των επιδρομών της Παρασκευής ήταν κατά κύριο λόγο στρατηγεία, εγκαταστάσεις ραντάρ και βάσεις εκτόξευσης πυραύλων και drone της σιιτικής πολιτοφυλακής. Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δικαιολόγησε την απόφασή του επικαλούμενος σειρά επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών σκαφών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, προσθέτοντας ότι δεν θα διστάσει να διατάξει και νέα πλήγματα «προκειμένου να προστατευθούν οι άνθρωποί μας και η ελεύθερη ναυσιπλοΐα». Από την έναρξη του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει 27 επιθέσεις εναντίον πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ, αλλά και άλλων δυτικών συμφερόντων, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς της Παρασκευής, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Το κυβερνών, Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο των ανταρτών προειδοποίησε ότι «όλα τα αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα συνιστούν πλέον θεμιτούς στόχους» και ότι οι δύο χώρες «δεν πρέπει να πιστέψουν ότι θα ξεφύγουν από την τιμωρία». Στο μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Υεμένης με σημαίες της χώρας τους και της Παλαιστίνης ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα των Χούθι να διαδηλώσουν στην πλατεία Σαμπίν, στην καρδιά της Σαναά.

Πάντως, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες οκτώ συμμαχικές κυβερνήσεις (Αυστραλία, Μπαχρέιν, Καναδάς, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα) σε χθεσινή ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι στόχος τους παραμένει «η αποκλιμάκωση των εντάσεων» και η «αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα». Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν σχεδιάζει την αποστολή πρόσθετων στρατευμάτων στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, αν και συμμερίζονται την ανάγκη να αποκατασταθεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό αμερικανική διεύθυνση.

Την αμερικανοβρετανική επίθεση καταδίκασε σφοδρά το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνες περιπέτειες, που απειλούν να σπείρουν το χάος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή». Στο ίδιο μήκος κύματος, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν μίλησε για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που θα ενισχύσει την ανασφάλεια και την αστάθεια στην περιοχή».

Εντονες αντιδράσεις
Αντιδράσεις σημειώνονται και από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο. Στο Μπαχρέιν, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του 5ου αμερικανικού στόλου, διαδηλωτές καταδίκασαν την εμπλοκή της χώρας τους στην αμερικανική επίθεση. Η Σαουδική Αραβία, αν και αντίπαλος των Χούθι στην Υεμένη, εξέφρασε την ανησυχία της και συνέστησε αυτοσυγκράτηση, ενώ το Ομάν καυτηρίασε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των Χούθι, «ενώ το Ισραήλ συνεχίζει ατιμώρητο τους πέρα από κάθε όριο βομβαρδισμούς, τον βάρβαρο πόλεμο και την πολιορκία της Γάζας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε ότι το Ισραήλ ωθεί προς επέκταση της σύγκρουσης, κάτι που μπορεί να αποτραπεί μόνο αν η διεθνής κοινότητα επιβάλει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε τους βομβαρδισμούς στην Υεμένη και κατηγόρησε ΗΠΑ και Βρετανία ότι τείνουν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «θάλασσα αίματος». Επί του παρόντος, οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις φαίνεται να έχουν αντίθετα αποτελέσματα από τον διακηρυγμένο στόχο για αποκατάσταση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Οπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ναυτιλιακές πηγές στο Λονδίνο, αρκετές εταιρείες προτίμησαν να παρακάμψουν τα δεξαμενόπλοιά τους την Ερυθρά Θάλασσα καθώς φοβούνται επέκταση των συγκρούσεων μετά τα χθεσινά πλήγματα.

Απαντά στις κατηγορίες το Ισραήλ
Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επί της προσφυγής της Νότιας Αφρικής, που ζητεί να καταδικαστεί το Ισραήλ για γενοκτονία Παλαιστινίων και να του επιβληθεί ο άμεσος τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Απαντώντας στο κατηγορητήριο που είχε αναπτύξει μία ημέρα νωρίτερα η αντιπροσωπεία της Νότιας Αφρικής, οι εκπρόσωποι του Ισραήλ υποστήριξαν ότι η χώρα τους ασκεί το νόμιμο δικαίωμα της αυτοάμυνας ύστερα από τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς. Ο Ισραηλινός νομικός Ταλ Μπέκερ χαρακτήρισε «καθαρή συκοφαντία» την προσφυγή και υποστήριξε ότι η Χαμάς κρύβεται ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Η ύπατη αρμοστεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ κατηγόρησε χθες το Ισραήλ για επανειλημμένες παραβιάσεις «θεμελιωδών αρχών του διεθνούς, ανθρωπιστικού δικαίου», γεγονός που «απειλεί να το εκθέσει σε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου».

Πηγή: kathimerini.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110