Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Επικίνδυνη κλιμάκωση τις τελευταίες ώρες στη Μέση Ανατολή

Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Κλιμακώνεται επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να πλήττουν δεκάδες στόχους που συνδέονται με τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη. Ραντάρ και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για να εξαπολύονται πύραυλοι κατά πλοίων εξουδετερώθηκαν, με τους Χούθι να χαρακτηρίζουν την επίθεση ως «τη μεγαλύτερη ανοησία στην ιστορία ΗΠΑ και Βρετανίας».

Οι βρετανικές Αρχές αναφέρουν ότι εκτοξεύτηκε πύραυλος εναντίον πλοίου στα ανοιχτά της Υεμένης, ενώ η αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) έλαβε πολλαπλές αναφορές σήμερα για μικρά σκάφη που προσέγγιζαν ένα εμπορικό πλοίο 80 ναυτικά μίλια (148 χιλιόμετρα) νοτιοανατολικά του λιμανιού Άντεν της Υεμένης.

Είναι η πρώτη φορά που εξαπολύονται πλήγματα κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας από τότε που άρχισε να στοχεύει τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά θάλασσα. Πάνω από εξήντα στόχοι επλήγησαν, σε πέντε διαφορετικές περιοχές κατά μήκος της Υεμένης. Μεταξύ τους στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συστήματα εκτόξευσης και ραντάρ που χρησιμοποιεί η φιλο-ιρανική οργάνωση για τις επιθέσεις της. “Οι προειδοποιήσεις υπήρχαν” διαμηνύουν Πεντάγωνο και βρετανικό υπουργείο Άμυνας, που είχαν τη στήριξη της Ολλανδίας, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης απείλησαν την Παρασκευή για σφοδρά αντίποινα για τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον τους, εντείνοντας περαιτέρω την προοπτική μιας ευρύτερης σύγκρουσης σε μια περιοχή που ήδη μαστίζεται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Ο βομβαρδισμός σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε έξι, δήλωσαν οι Χούθι. Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι επιθέσεις στόχευαν περισσότερους από 60 στόχους σε 16 διαφορετικές τοποθεσίες σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ταξίαρχος Yahya Saree, δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ότι τα πλήγματα “δεν θα μείνουν αναπάντητα ή ατιμώρητα“.

Οι επιθέσεις των αμερικανικών και βρετανικών στρατών ήταν “αμυντικές και σχεδιασμένες να διαφυλάξουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μια από τις πιο ζωτικής σημασίας υδάτινες οδούς“, δήλωσε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ την Παρασκευή. “Οι δυνάμεις των Χούτι υποστηρίζονται, προμηθεύονται και εξοπλίζονται από το Ιράν. Έτσι, η Τεχεράνη έχει ιδιαίτερη ευθύνη να περιορίσει τους πληρεξουσίους της“, πρόσθεσε. Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν συμμετείχε στα πλήγματα, αλλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ δύο άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, η Ολλανδία και ο Καναδάς, παρείχαν υποστήριξη.

Οι ΗΠΑ πάντως δεν «επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν», παρά τα πλήγματα στην Υεμένη, δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. «Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν. Δεν επιζητούμε κλιμάκωση και δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κλιμάκωση πέρα από όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο MSNBC.

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη αποτελούν μια απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του σιιτικού αντάρτικου κινήματος στη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης. Η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία υεμενίτικη κυβέρνηση πρόσθεσε ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι φέρουν την ευθύνη ότι σέρνουν αυτή τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου σε πεδίο στρατιωτικής σύγκρουσης.

Πηγή: ertnews.gr