Μητσοτάκης: Τι είπε για το σχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια (vids)

Όλα όσα είπε για ακρίβεια, Ελληνοτουρκικά, κοινωνία και Ευρωεκλογές

Μητσοτάκης: Τι είπε για το σχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια (vids)

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στο πιο καυτό θέμα της κοινωνίας που δεν είναι άλλο από την ακρίβεια. Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά πως «...γνωρίζω πόσο δύσκολα είναι για πολλά νοικοκυριά. Από τότε που αρχίσαμε να έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού, έχουμε πάρει πολλά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Εκταμιεύσαμε πάνω από 700 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουμε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά, έχουμε επιβάλλει πολλά πρόστιμα», απάντησε μεταξύ άλλων για το ζήτημα της ακρίβειας, ενώ κατά σειρά αναφέρθηκε και σε άλλες σημαντικά θέματα που προβληματίζουν τους πολίτες, όπως η κατάσταση στο χώρο της υγείας και της ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στο ελληνικό αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά των F-35, τονίζοντας ότι γνωρίζει το πώς επηρεάζονται μεταξύ τους τα δύο αυτά θέματα, καθώς και ότι η νέα αρχή στις σχέσεις με την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε το παρελθόν.

Το ζήτημα των Ευρωεκλογών δεν θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα της συνέντευξης, με τον πρωθυπουργό να αναλύει ποιες ακριβώς είναι οι προκλήσεις, αλλά και οι προσδοκίες από τη μάχη της ευρω-κάλπης του Ιουνίου.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κλήθηκε να απαντήσει και στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει ευρωπαϊκό αξίωμα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τέλος, σε ένα άλλο τεράστιο θέμα που αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης ήταν το πλαίσιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, ενόψει του νομοσχεδίου που θα δοθεί προς δημόσια συζήτηση. Ο πρωθυπουργός εξήγησε με λεπτομέρειες το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης που σκοπεύει να νομοθετήσει η κυβέρνηση για το γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Ξεκαθάρισε επίσης τη θέση του σε ό,τι αφορά το θέμα της κομματικής πειθαρχίας και σχολίασε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Δίχασε Νέα Δημοκρατία και κοινωνία: Το σχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σε μια κίνηση που αντίκειται στην πλειονότητα της κοινής γνώμης αλλά και την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης «ανοίγοντας» και επίσημα το θέμα του γάμου αλλά κυρίως της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών.

Ταυτόχρονα, επέλεξε να κάνει πίσω και να μην διαταράξει την κυβερνητική ισορροπία δίνοντας τη δυνατότητα και στους Υπουργούς να μην ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, παρότι θα έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επιπλέον, παραδέχθηκε την αδυναμία του να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους μόνο από τη ΝΔ, κάνοντας σαφές ότι προσβλέπει και στις ψήφους της αντιπολίτευσης.

Μολονότι -όπως προκύπτει από πλειάδα δημοσκοπήσεων- η πλειονότητα των Ελλήνων αλλά και το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων αλλά και των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι κάθετα αντίθετο, ο πρωθυπουργός επιλέγει να φέρει το θέμα στην ατζέντα, προκαλώντας μάλιστα και ερωτήματα για το χρονισμό της πρωτοβουλίας του.

Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές αλλά και δημοσκοπικά ευρήματα, σε μια εποχή που ακρίβεια και ασφάλεια αποτελούν τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά διχάζει τη βάση και τα στελέχη του κόμματός του. Και αυτό, ενώ με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά και των δημοσκοπήσεων, η μέχρι στιγμής διακυβέρνηση χαρακτηρίζεται από θετικό πρόσημο, γεγονός που δεν δικαιολογεί τη βεβιασμένη αλλαγή ατζέντας και μάλιστα προς μια διχαστική κατεύθυνση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σε αρκετά σημεία της τοποθέτησής του στην ΕΡΤ, πως δεν σκοπεύει να διχάσει την κοινωνία, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις συνέπειες που έχει ήδη προκαλέσει η απόφασή του να «ανοίξει» το θέμα, ωστόσο ανακοίνωσε πως δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Παραδεχόμενος στην πράξη ότι μεγάλο κομμάτι της της Νέας Δημοκρατίας δεν προτίθεται να δώσει θετική ψήφο, ο πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει δημόσια ότι δεν επιβάλλει κομματική πειθαρχία και δίνει τη δυνατότητα καταψήφισης (ή αποχής) ακόμα και στους υπουργούς, λέγοντας πως δεν ψηφίζουν οι υπουργοί, αλλά οι βουλευτές. Ουσιαστικά «έκανε πίσω» αποδεχόμενος τις πιέσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματός του, τα οποία είχαν διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα έχαναν τον υπουργικό τους θώκο.

Μάλιστα, παραδεχόμενος ότι δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία μόνο από τους βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι προσβλέπει στις ψήφους της αντιπολίτευσης για να «περάσει» το νομοσχέδιο και δεν δίστασε μάλιστα να επιτεθεί στον Νίκο Ανδρουλάκη που δήλωσε πως «δεν θα δέσει το ΠΑΣΟΚ τα παπούτσια της κυβέρνησης», κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση της υπόθεσης.

Για τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σέβεται τις απόψεις της αλλά η πολιτεία είναι εκείνη που νομοθετεί.

Απέφυγε να δεσμευθεί ως προς το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς δεν διευκρίνισε εάν θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.

«Δεν βάζω εγώ ορόσημο εκλογικό, ούτε ζυγίζω πολιτικό κόστος ή πολιτικό όφελος» δήλωσε, σημειώνοντας ωστόσο δεν ανοίγει τη συζήτηση για να την παραπέμψει στις καλένδες.

Σχετικά με τις ίδιες τις αλλαγές, τόνισε ότι θα θεσμοθετηθεί η ισότητα στο γάμο για ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια, τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν θα έχουν ίσα δικαιώματα, ενώ δεν θα μπορεί ένας άνδρας μόνος να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί.

Προσπαθώντας μάλιστα να μετριάσει τις αντιδράσεις αλλά και να δώσει την εικόνα διαφοροποίησης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, πρόσθεσε ακόμα πως μια από τις διαφοροποιήσεις του κυβερνητικού νομοσχεδίου με την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο «Γονέας 1», «Γονέας 2».

Πηγή: cnn.gr