Γάζα: Η Γαλλία ζητά άμεση εκεχειρία και απαιτεί εξηγήσεις για το χτύπημα στη Ράφα

Η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται στη Γάζα καθώς μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τον IDF να εξαπολύει νέα αεροπορικές επιδρομές σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 ανθρώπους στην Τζαμπάλια.

Γάζα: Η Γαλλία ζητά άμεση εκεχειρία και απαιτεί εξηγήσεις για το χτύπημα στη Ράφα

Αντιμέτωπη με νέα πλήγματα του ισραηλινού στρατού βρέθηκε σήμερα, Κυριακή (17/12) η Λωρίδα της Γάζας την ώρα που οι Ισραηλινοί ηγέτες αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις εξασφαλίζοντας την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε σήμερα, μόλις έφτασε στο Ισραήλ μια “νέα, άμεση και βιώσιμη ανακωχή” στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο Ισραηλινός ομόλογός της χαρακτήρισε οποιοδήποτε αίτημα για κατάπαυση του πυρός “σφάλμα”.

Το Παρίσι ανησυχεί “στον ύψιστο βαθμό” για την κατάσταση στη Γάζα και ζητεί “νέα, άμεση και βιώσιμη ανακωχή”, δήλωσε η Κατρίν Κολονά έπειτα από συνομιλία της με τον Έλι Κοέν μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο στο Τελ Αβίβ.

“Πάρα πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί”, πρόσθεσε η Γαλλίδα υπουργός σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.

Από την πλευρά του ο Έλι Κοέν επανέλαβε τη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε αίτημα για κατάπαυση του πυρός συνιστά “σφάλμα” και “δώρο για τη Χαμάς”, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα και εξαπέλυσε πολυαίμακτη επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Κατρίν Κολονά ζήτησε επίσης να μην λησμονούνται οι Ισραηλινοί που έπεσαν θύματα της επίθεσης της Χαμάς.

“Είναι περιττό να πούμε ότι η Γαλλία πιστεύει στα λόγια των γυναικών αυτών που έπεσαν θύματα, ότι η Γαλλία πιστεύει εκείνες και εκείνους που ήταν μάρτυρες αυτών των βιασμών και των ακρωτηριασμών, αυτών των βεβηλώσεων”, σημείωσε αναφερόμενη στις ωμότητες που διέπραξαν οι μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ.

Israel France Palestinians

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Catherine Colonna 2023 LEO CORREA/AP PHOTO

Η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει “σημαντικό” ρόλο στον Λίβανο για να αποφευχθεί μια ανάφλεξη των περιφερειακών εντάσεων εν μέσω σχεδόν καθημερινών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την Χεζμπολάχ, δήλωσε στην Γαλλίδα ομόλογό του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

“Υπάρχει ακόμη δυνατότητα να αποτραπεί ο πόλεμος στον Λίβανο. Αν η διεθνής κοινότητα δεν τα καταφέρει, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να το αναλάβουμε εμείς“, σημείωσε ο Κοέν στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με την Κολονά στο Τελ Αβίβ.

“Η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει έναν θετικό και σημαντικό ρόλο” για να αποτραπεί ένας πόλεμος, υπογράμμισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

ΠΟΥ: “Λουτρό αίματος” τα επείγοντα στο νοσοκομείο al-Shifa

Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που επισκέφθηκε χθες το νοσοκομείο Αλ Σίφα (al-Shifa), στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, που έχει πληγεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, περιέγραψε το τμήμα επειγόντων περιστατικών του με τον όρο “λουτρό αίματος”, σημειώνοντας ότι το ίδιο το νοσοκομείο, που ήταν το μεγαλύτερο του παλαιστινιακού θύλακα, χρειάζεται τώρα “ανάνηψη”.

Ομάδα του ΠΟΥ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ μπόρεσε να παραδώσει χθες, Σάββατο, ιατρικοφαρμακευτικό υλικό στο νοσοκομείο, όπου “δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι” έχουν καταφύγει στον περίβολο του νοσοκομειακού συγκροτήματος, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, στην οποία διευκρινίζει ότι “υπάρχει έλλειψη” πόσιμου νερού και τροφίμων.

“Η ομάδα (που μετέβη στο νοσοκομείο) περιέγραψε το τμήμα επειγόντων περιστατικών με τον όρο ‘λουτρό αίματος’, με εκατοντάδες τραυματισμένους ασθενείς στο εσωτερικό του και νέους ασθενείς να καταφθάνουν κάθε λεπτό”, αναφέρει ο ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι “στους ασθενείς που υποφέρουν από τραυματισμούς τους κάνουν ράμματα στο έδαφος και ότι τα μέσα για την αντιμετώπιση του πόνου είναι πολύ περιορισμένα ή ακόμη και ανύπαρκτα”.

Το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον παρά στο ελάχιστο και με πολύ περιορισμένη ομάδα και “οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρονται στο νοσοκομείο Άχλι Άραμπ για χειρουργικές επεμβάσεις”.

Τα χειρουργεία δεν λειτουργούν πλέον λόγω έλλειψης οξυγόνου και, σύμφωνα με την περιγραφή της ομάδας του ΠΟΥ, το ίδιο το νοσοκομείο “χρειάζεται ανάνηψη”. Μόνον 30 ασθενείς μπορούν να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.

Όλη η υγειονομική υποδομή της Λωρίδας της Γάζας έχει πληγεί σοβαρά από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που διέπραξε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου. Η επίθεση αυτή στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, ενώ 240 όμηροι απήχθησαν από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα στην Λωρίδα της Γάζας.

Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει αδιάκοπα τον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, προκαλώντας, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, τον θάνατο περίπου 18.800 ανθρώπων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, στην πλειονότητά τους αμάχων.

Ο ΠΟΥ δήλωσε έτοιμος να ενισχύσει το Αλ Σίφα “τις ερχόμενες εβδομάδες” για να μπορέσει εκ νέου να εκτελεί τις βασικές του λειτουργίες.

“Έως και 20 αίθουσες χειρουργείων του νοσοκομείου, όπως και υπηρεσίες μετεγχειρητικής φροντίδας, μπορούν να λειτουργήσουν αν τροφοδοτούνται τακτικά με καύσιμα, οξυγόνο, φάρμακα, τρόφιμα και νερό”, υπογράμμισε ο ΠΟΥ, σημειώνοντας επίσης ότι υπάρχει ανάγκη και για προσωπικό.

Σήμερα, το Άχλι Άραμπ είναι το μόνο νοσοκομείο που “λειτουργεί εν μέρει” σε όλο το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ τρεις νοσοκομειακές υποδομές λειτουργούν μόνον στο ελάχιστο: Αλ Σίφα, Αλ Άουντα και Αλ Σαχάμπα. Πριν από τον πόλεμο υπήρχαν 24.

Ο ΠΟΥ εξέφρασε επίσης ανησυχία όσον αφορά το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε στις 13 Δεκεμβρίου ότι ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ κατά θαλάμων ασθενών και κατήγγειλε την “πολιορκία” του που διήρκεσε αρκετές μέρες, κάνοντας λόγο για συλλήψεις μελών του προσωπικού.

Χθες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρήκε όπλα και συνέλαβε σχεδόν 80 μέλη της Χαμάς στον τομέα όπου βρίσκεται το νοσοκομείο αυτό στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, διευκρινίζοντας ότι το ιατρικό προσωπικό “εξετάστηκε”.

Γάζα: Δεκάδες νεκροί από τα χτυπήματα στην Τζαμπάλια

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα σε διάφορα σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας στην περιοχή δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των νεκρών, αλλά ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι βομβάρδισε από αέρος ένα κτίριο στην Τζαμπάλια.

Η Wafa εξήγησε ότι τοπικές πηγές ανέφεραν ότι τα πληρώματα της πολιτικής άμυνας και των ασθενοφόρων ανέσυραν 24 πτώματα και τουλάχιστον 90 τραυματίες. Πολλοί άμαχοι, σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Η Wafa πρόσθεσε ότι άλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινό χτύπημα που είχε στόχο ένα σπίτι στην Τζαμπάλια.