Ρέντης: Γιατί ο 18χρονος δεν μπορούσε να τεθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων

Σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων προκειμένου να συνεργαστεί με τις Αρχές και να «δώσει» στοιχεία ώστε να αποφύγει τη φυλακή, επιχείρησε να ενταχθεί χθες - μέσω υποβολής σχετικού αιτήματος- ο 18χρονός κατηγορούμενος για την απόπειρα ανθρωποκτονίας με ναυτική φωτοβολίδα, σε βάρος του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη.

Ρέντης: Γιατί ο 18χρονος δεν μπορούσε να τεθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων

Προσπάθεια, η οποία ωστόσο έπεσε στο… κενό από την ανακρίτρια Πειραιά, στην οποία απολογήθηκε ο 18χρονος, καθώς η υποβολή του εν λόγω αιτήματος σε αυτό το δικονομικό στάδιο ήταν άκυρη ως εκπρόθεσμη.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με όσα ρητά προβλέπει ο νόμος, για να τεθεί κάποιος σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, προϋποθέτει να μην έχει καταστεί κατηγορούμενος.

Δηλαδή, θα έπρεπε να «βαπτιστεί» προστατευόμενος μάρτυρας πριν ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη.

Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει, εάν στο στάδιο της προανάκρισης και ενόσω ο 18χρονος δεν είχε καταστεί ακόμη κατηγορούμενος, του υποδείχθηκε ή του προτάθηκε από τις Αρχές η δυνατότητα, να δώσει στοιχεία και πληροφορίες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του καθοδηγητή και των άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση, με αντάλλαγμα να ενταχθεί στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Οι δικονομικές δυνατότητες του 18χρονου κατηγορούμενου

Πλέον, η μόνη δικονομική δυνατότητα, που έχει ο 18χρονος κατηγορούμενος, για να τύχει ευνοϊκότερης ποινικής μεταχείρισης, είναι να βοηθήσει τις Αρχές, έστω και τώρα για τον εντοπισμό και σύλληψη του καθοδηγητή και του «πυρήνα» των χούλιγκανς, που έδρασαν έξω από το «Μελίνα Μερκούρη» ώστε να εξασφαλίσει μικρότερη ποινή από το δικαστήριο. Δηλαδή, όταν έρθει η ώρα να δικαστεί και κριθεί ότι έχει εισφέρει σημαντικά στοιχεία για την αποκάλυψη της «ταυτότητας» του καθοδηγητή και των άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων, τότε το δικαστηριο μπορει να του επιβάλει μικρότερη ποινή από την προβλεπόμενη.

Απολογούμενος χθες ο 18χρονος παραδέχθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι συμμετείχε στα επεισόδια αλλά φέρεται να υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να προκαλέσει βλάβη σε κανέναν. Σκοπός του ήταν να ρίξει τη φωτοβολίδα προς τα πάνω και πως η τελική της κατεύθυνση και το πλήγμα στον αστυνομικό ήταν αποτέλεσμα της δικής του άγνοιας ως προς τη χρήση της. Ο 18χρονος φέρεται να υποστήριξε ακόμη ότι η φωτοβολίδα που έριξε είχε πορτοκαλί χρώμα και εκ των πραγμάτων μπορεί να αποδειχθεί αν ήταν αυτή που χτύπησε τον αστυνομικό ή όχι, μέσα σε άλλες. Δήλωσε επίσης συντετριμμένος, ζητώντας συγγνώμη από την οικογένειά του.

Πηγή: cnn.gr