Αλβανία: Χάος, χειροδικίες και καπνογόνα στο κοινοβούλιο

Βουλευτές της αντιπολίτευσης υπό τον Σάλι Μπερίσα επιχείρησαν να διακόψουν τη συνεδρίαση στο αλβανικό κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενοι για τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Ράμα.

Αλβανία: Χάος, χειροδικίες και καπνογόνα στο κοινοβούλιο

Αναστάτωση σημειώθηκε την Πέμπτη στο κοινοβούλιο της Αλβανίας, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης επιχείρησαν να διακόψουν τη συνεδρίαση, διαμαρτυρόμενοι για τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος εμπόδισαν τους Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Έντι Ράμα να καθίσουν στις θέσεις τους, στοιβάζοντας τις καρέκλες στο κέντρο της αίθουσας, ενώ άναψαν καπνογόνα και σε μερικές περιπτώσεις έσπρωξαν βουλευτές της συμπολίτευσης.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας συνεχίστηκε μετά την αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ οι 73 κυβερνητικοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ 21 σχεδίων νόμων που κατατέθηκαν.

Ο ηγέτης του διχασμένου κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, χαρακτήρισε την ένταση στο κοινοβούλιο ως «προσωρινή απεργία», δηλώνοντας ότι οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν αυτές τις ενέργειες.

Σημειώνεται πως οι κοινοβουλευτικές «ταραχές» ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες, δύο ημέρες προτού οι εισαγγελικές αρχές κατηγορήσουν τον Μπερίσα για διαφθορά, εξαιτίας ενός σχεδίου αγοράς γης στα Τίρανα που βρίσκεται πλέον υπό νομική διερεύνηση.

Οι βουλευτές του Δημοκρατικού κόμματος κατηγόρησαν επίσης τον υπουργό Εσωτερικών για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, χωρίς, ωστόσο, να παρουσιάσουν αποδείξεις για τον ισχυρισμό τους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι θα «ριζοσπαστικοποιήσει» τις διαμαρτυρίες της, αλλά προς το παρόν δεν έχει προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Πηγή: Kathimerini.gr