Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Επόμενο βήμα η συζήτηση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του έκανε ειδική μνεία τη Θράκη και στη μουσουλμανική μειονότητα. «Η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Αγωνιζόμαστε να εξασφαλίζουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάνης».

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: «Επόμενο βήμα η συζήτηση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ»

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε ως απάντηση στη τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου ότι η τουρκική μειονότητα και η ρωμαίικη κοινότητα είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «πρόθεση των δύο χωρών είναι να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους».

«Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις: φυσικές καταστροφές και περιφερειακές συγκρούσεις. Αλλά και οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις και απειλήθηκαν η ασφάλεια και ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο. Τους τελευταίους μήνες βαδίζουμε σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Να διατυπώνουμε τις διαφορές μας και να αναζητούμε λύσεις. Συμφωνήσαμε να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας πάνω σε τρεις άξονες: Πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Επόμενο βήμα η συζήτηση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ»

«Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε σημαντική μείωση ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της καλής φύλαξης και της συνεργασίας των δύο χωρών. Μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Σημαντικό να συγκλίνουμε στην ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας. Απόλυτο σεβασμό εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και προστασία των αμάχων. Διαφωνούμε στο Κυπριακό για εμάς δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από τις αποφάσεις συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε στη συνέχεια.


«Θα διερευνούμε τη θετική ατζέντα και θα επεκτείνουμε τα μετρά οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί το επόμενο βήμα να είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που συνιστά τη μόνη διαφορά ενώπιων διεθνούς δικαιοδοσίας».

«Οφείλουμε να χτίσουμε ένα αύριο που στα ήρεμα νερά θα φυσήξει ένας ούριος άνεμος», κατέληξε.

«Με διάλογο να λύσουμε τα προβλήματα»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι στην Αθήνα. Να κρατηθούν ανοιχτοί οι διάλογοι επικοινωνίας. Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα προβλήματα μας στο πλαίσιο τους εποικοδομητικού διαλόγου και καλής γειτονίας».

«Διατύπωσα την επιθυμία μας για καταπολέμηση τρομοκρατίας και χαιρετήσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου», συνέχισε.

«Μιλήσαμε για το δράμα στη Γάζα. Δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να σιωπά απέναντι στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται. Ως του Τουρκία είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη ως εγγυήτρια μια δίκαιης ειρήνης», πρόσθεσε.

«Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα και την ίδια γεωγραφία. Φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσά σε δύο χώρες ανάμεσα σε αδέρφια. Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να επιλυθεί. Να κινηθούμε με καλή πίστη και να μην γίνουμε από αυτούς που περνούν τη θάλασσα και πνίγονται στο ποτάμι», υπογράμμισε.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στην Άγκυρα την άνοιξη.


Συνάντηση Ερντογάν - Σακελλαροπούλου

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Το αίσθημα αλληλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις δηλώσεις της μπροστά στις κάμερες, ενώ όπως είπε υπάρχει «κοινή βούληση για εδραίωση κλίματος που θα επιτρέψει την εδραίωση συνεργασίας και αποφυγή εντάσεων».

«Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να συνεργαστούν για διαφύλαξη της ειρήνης της σταθερότητας και το σεβασμό διεθνούς δικαίου και καλής γειτονίας προς όφελος των λαών μας», συνέχισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Σε ζητήματα που έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις είναι αναγκαία η διατήρηση του διαλόγου και του καλού κλίματος», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η επίσκεψη του αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών, έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις και τόνισε ότι είναι καλύτερο για το μέλλον και των δυο χωρών να μιλήσουμε για το γεμάτο μέρος του ποτηριού.

Ύστερα από τη συνέντευξη ακολουθεί γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπου αναμένεται να επικυρωθούν οι συμφωνίες που προετοιμάζονται όλο αυτό το διάστημα.

Αργότερα το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα.

Σειρά επαφών είχαν και υπουργοί των δύο κυβερνήσεων.

Στις 12:00 συναντήθηκαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκ, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια, η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Πηγή: cnn.gr