Ερντογάν: Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα - Πάω στην Ελλάδα για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας

«Αύριο πηγαίνουμε στην Ελλάδα, και μετά θα επισκεφτούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονές μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Ερντογάν: Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα - Πάω στην Ελλάδα για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας

Νέο μήνυμα έστειλε λίγες ώρες πριν από την επίσκεψή του στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

«Αύριο πηγαίνουμε στην Ελλάδα, και μετά θα επισκεφτούμε την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις και τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονες μας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Κάθε πρόοδος που σημειώνει η χώρα μας στον διπλωματικό τομέα στις διμερείς της σχέσεις μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον Αιώνα της Τουρκίας», προσέθεσε.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα φιλίας φροντίζοντας ωστόσο να ξεκαθαρίσει ωστόσο πως σε περίπτωση προσφυγής στη Χάγη, θα θέσει όλα τα ζητήματα, και όχι μόνο αυτό της υφαλοκρηπίδας.

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε εάν δεν μας απειλήσετε» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ξεκινώντας πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης».

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας σε διεθνές δικαστήριο, ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Όταν προσφεύγουμε στη Διεθνή Δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για μια «νέα σελίδα» στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις και μια φόρμουλα «win-win» που θα λύσει τις διαφορές, ο ίδιος εξηγεί:

«H Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και θα παραμένουμε πάντα γείτονες. Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα, τον ίδιο αέρα. Είμαστε αλληλένδετοι από το παρελθόν μας, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να επιλύσουμε. Εξαρτάται από εμάς εάν θα επιτρέψουμε σε αυτά τα προβλήματα να προκαλέσουν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας. Η Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας που ελπίζουμε να υπογράψουμε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, θα καταγράψει ξεκάθαρα αυτή την κοινή πρόθεση», τόνισε.

Όσον αφορά τη φράση του «θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά», ο ίδιος διευκρινίζει ότι αυτή αφορούσε σε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας».

«Καταστρέψαμε και θα καταστρέψουμε τις εστίες της τρομοκρατίας. Αυτή ήταν πάντα η απάντηση που έλαβαν από εμάς όσοι αμφισβητούν την εδαφική μας ακεραιότητα, την ενότητα και ομόνοια, και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε από εδώ και στο εξής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών που επικρατούσε μέχρι τις αρχές του χρόνου, ο Ερντογάν είπε ότι «από πλευράς μας δεν έχει αλλάξει τίποτα, ποτέ δεν είδαμε την Ελλάδα σαν εχθρό. Η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας κι άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί».

Πηγή: Cnn.gr