Έκτη ημέρα εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς - Νέα ανταλλαγή ομήρων

Μία νέα ανταλλαγή ομήρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη (29/11), με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβε μια λίστα με τα ονόματα των ισραηλινών ομήρων που προτίθεται να απελευθερώσει η Χαμάς.

Έκτη ημέρα εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς - Νέα ανταλλαγή ομήρων

Την ίδια στιγμή παραμένει ζωντανή η ελπίδα για παράταση της εκεχειρίας, αφού σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, επικεφαλής κατασκόπων της Μοσάντ του Ισραήλ και της CIA των Ηνωμένων Πολιτειών ταξίδεψαν στο Κατάρ για συζητήσεις σχετικά με «την επόμενη φάση μιας πιθανής συμφωνίας».

Το Ισραήλ δήλωσε ότι η εκεχειρία θα μπορούσε να παραταθεί περαιτέρω, υπό την προϋπόθεση ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να απελευθερώνει τουλάχιστον 10 ισραηλινούς ομήρους την ημέρα και τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί μια συμφωνία επί της αρχής.

Πάντως, δεν έχει γίνει σαφές πόσοι είναι οι όμηροι που θα απελευθερωθούν εντός της ημέρας, πάντως οι οικογένειές τους έχουν ενημερωθεί, σύμφωνα με την ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Times of Israel, που επικαλέστηκε τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Israel Palestinians
Ελικόπτερο που μετέφερε Ισραηλινούς ομήρους 2023 Leo Correa/AP Photo

Πρόκειται για την έκτη ομάδα ομήρων που θα απελευθερωθούν αφότου τέθηκε σε ισχύ ανακωχή ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την Παρασκευή.

ΗΠΑ: «Θέλουμε να δούμε ελεύθερους όλους τους ομήρους»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε γνωστό χθες πως κάνει προσπάθεια προκειμένου η ανακωχή ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή και παρατάθηκε για 48 ώρες, να διαρκέσει περισσότερο.

Η παύση των επιχειρήσεων, που αρχικά προβλεπόταν να διαρκέσει 4 ημέρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κατορθωθεί να παραταθεί κι άλλο, αναγνώρισε πάντως η Ουάσιγκτον.

«Ξέρετε πως τασσόμαστε υπέρ και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας σε δημοσιογράφους χθες.

«Θέλουμε να δούμε ελεύθερους όλους τους ομήρους», είπε ο Τζον Κέρμπι. «Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι αυτές οι παύσεις, χρειάζεται να κάνεις παύσεις για να βγάλεις τους ομήρους (…) αυτά πάνε μαζί». «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο ώστε να δούμε αν μπορούμε να παρατείνουμε κι άλλο» την ανακωχή, συμπλήρωσε.

Μετά την παράτασή της, η ισχύς της ανακωχής εκπνέει αύριο, Πέμπτη (30/11) στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Κέρμπι εξέφρασε εξάλλου την ελπίδα πως θα αφεθούν ελεύθεροι κι άλλοι όμηροι που είναι πολίτες των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι ανάμεσα στους ομήρους που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς παραμένουν δυο γυναίκες με αμερικανική υπηκοότητα. Άλλοι 7 Αμερικανοί αγνοούνται, ωστόσο δεν είναι σαφές αν είναι όμηροι.

«Δεν έχουμε καμιά ένδειξη πως η Χαμάς προσπαθεί να παίξει κάποιο παιγνίδι με τους Αμερικανούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Νομίζω πως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ένα-δυο πράγματα. Πρώτο, ο αριθμός των Αμερικανών είναι μικρός. Κι ο αριθμός των Αμερικανών που θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι», δηλαδή «των γυναικών και των παιδιών», είναι «ακόμα μικρότερος», εξήγησε ο κ. Κέρμπι.

Μέχρι χθες αφέθηκαν ελεύθεροι 81 όμηροι της Χαμάς, ανάμεσά τους 61 ισραηλινοί υπήκοοι, και σε αντάλλαγμα αποφυλακίστηκαν 180 Παλαιστίνιοι οι οποίοι κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές.

Πηγή: News247