Διήμερη παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Κατά δύο ημέρες παρατείνεται η εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων.

Διήμερη παράταση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Η ανακοίνωση έγινε από το Κατάρ, το οποίο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο για τη διεξαγωγή των συνομιλιών.

«Το κράτος του Κατάρ ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαμεσολάβησης, επετεύχθη συμφωνία για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας για δύο επιπλέον ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας», έγραψε στο Twitter ο Majed Al Ansari, εκπρόσωπος Τύπου του Καταριανού ΥΠΕΞ για τη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων.

Αυτό σημαίνει πως απόψε, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (27/11) δεν θα λήξει η συμφωνία και θα συνεχιστεί η κατάπαυση πυρός, η ανταλλαγή ομήρων και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης (29/11).

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η είδηση επιβεβαιώνεται και από τη Χαμάς, λέγοντας ότι ήδη συντάσσει τις δύο νέες λίστες, ενώ επιβεβαιώθηκε και από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τρίτη και Τετάρτη θα αφεθούν ελεύθεροι 20 ακόμα ισραηλινοί όμηροι και αντίστοιχα θα αποφυλακιστούν 60 Παλαιστίνιοι, στην αναλογία 1 προς 3.

Προτού κλείσει η συμφωνία προηγήθηκε ένα θρίλερ που αφορούσε τόσο το αν θα υπάρξει παράταση της εκεχειρίας, όσο και για τον αριθμό των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται σήμερα να ζητήσει από την κυβέρνησή του να εγκρίνει προϋπολογισμό «πολέμου», ύψους 30 δισεκατομμυρίων σέκελ (7,3 δισεκ. ευρώ), διεμήνυσε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν ως «τη νίκη», δήλωση που έκανε στη βόρεια Γάζα, όπου βρέθηκε για πρώτη φορά μετά τη μονομερή αποχώρηση του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακο, προκειμένου να επιθεωρήσει στρατιώτες.

Ισραηλινές πηγές που επικαλείται το CNN, αναφέρουν ότι ένα από τα προβλήματα με τον κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα είναι ότι δεν περιλαμβάνει μητέρες.

Ανησυχία για τις λίστες ομήρων και κρατουμένων

Έντονη ανησυχία σχετικά με τους καταλόγους των Ισραηλινών ομήρων και των Παλαιστινίων κρατουμένων που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα εκφράζουν Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με αξιωματούχο. Όπως είπε μιλώντας στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, μεσολαβητές του Κατάρ συνεργάζονται με τις δύο πλευρές για την επίλυση των ζητημάτων και την αποφυγή καθυστερήσεων.

«Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με τις σημερινές λίστες. Στο Κατάρ εργάζονται και με τις δύο πλευρές για να το επιλύσουν και να αποφύγουν καθυστερήσεις», είπε ο αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το θέμα.

Το Ισραήλ δήλωσε νωρίτερα ότι έλαβε μέσα σε μια νύχτα τον τελικό κατάλογο των ομήρων που πρόκειται να απελευθερωθούν, ωστόσο, αυτός «υπόκειται σε αναθεώρηση», δήλωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πηγή: News247