Διπλασιάζονται τα κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές

Τα κονδύλια της κρατικής αρωγής για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών αναμένεται να διπλασιαστούν. 

Διπλασιάζονται τα κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές

Για όσες καταστροφές συνέβησαν το καλοκαίρι «θα είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Βουλή, αναλαμβάνοντας εκ νέου την πολιτική ευθύνη για τις πλημμύρες και τις φωτιές, προσθέτοντας ωστόσο πως το καιρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές, όπως επεσήμανε και το πόρισμα των Ολλανδών το οποίο έλεγε πως συμβαίνει μία φορά στα 1.000 χρόνια.

3,3 δισ. το κόστος

Ο πρωθυπουργός, στο μεγαλύτερο κομμάτι των τριών ομιλιών –καθώς είχε δευτερολογία και τριτολογία– που έκανε, αναφέρθηκε κυρίως στα όσα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, το κόστος των οποίων θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί κυρίως με ευρωπαϊκούς πόρους, «αλλά θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει η πολιτική που ακολουθούμε».

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα διπλασιαστούν τα κονδύλια της κρατικής αρωγής, από τα 300 στα 600 εκατομμύρια, για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν ανάγκες είτε αφορούν αποζημιώσεις πολιτών είτε έργα υποδομών. Η έξτρα χρηματοδότηση θα προέρχεται από το Πράσινο Ταμείο και για να συμβεί αυτό θα μπει «πράσινο» τέλος στα ακριβότερα τουριστικά καταλύματα από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Ο κ. Μητσοτάκης σε πολλά σημεία της ομιλίας του υπογράμμισε πως οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι «και στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις της φύσης». Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τα τουριστικά καταλύματα που έχουν κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ, θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζουν για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και τα αποθεματικά τους, ενώ έκανε νέο κάλεσμα για να υπάρξει ασφάλιση σε όλα τα σπίτια για φυσικές καταστροφές.

Δύσκολες αποφάσεις

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στις αιτίες που οδήγησαν στα τεράστια πλημμυρικά φαινόμενα, πλην βεβαίως του τεράστιου όγκου νερού. «Δεν χρειαζόμαστε πανάκριβα έργα, ούτε περισσότερα φράγματα, αλλά να φτιάχνουμε σωστά τα αναχώματα και να καθαρίζουμε τα ποτάμια μας», είπε εκφράζοντας την άποψη πως η Γιάννουλη Λάρισας πλημμύρισε καθώς δίπλα στην κοίτη του ποταμού ένα ολόκληρο τετράγωνο είναι γεμάτο μπουζουκτσίδικα, μάντρες. «Θα πάμε να τα γκρεμίσουμε; Σας θέλω μαζί μου», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, προσθέτοντας πως θα απαιτηθούν και δύσκολες αποφάσεις, όπως είναι εκείνες που αφορούν παραγωγές, θέτοντας το θέμα της εσφαλμένης νοοτροπίας καθώς οι παραγωγοί θεωρούν πως θα υπάρχει πάντα η Ευρωπαϊκή Ενωση που θα επιδοτεί συγκεκριμένες παραγωγές.

Επιπλέον, άνοιξε εκ νέου το θέμα των μετεγκαταστάσεων οικισμών λέγοντας πως «πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα», τονίζοντας πως για το θέμα αυτό απαιτείται η συναίνεση των κατοίκων. «Κανένας κρατικός φορέας, καμία κυβέρνηση, δεν μπορεί να πείσει κατοίκους να φύγουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους», τόνισε. Τέλος, μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής αρωγής επανέλαβε ότι «μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινάει το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης».