Μητσοτάκης: Σήμερα η συνάντηση με τον Σολτς στο Βερολίνο - Η ατζέντα των συνομιλιών

Συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα έχει σήμερα στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Μητσοτάκης: Σήμερα η συνάντηση με τον Σολτς στο Βερολίνο -  Η ατζέντα των συνομιλιών

Συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς (Olaf Scholz), θα έχει σήμερα στις 11:00 στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός με την Οικονομία, την Ενέργεια και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών των δύο ηγετών.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις στον Τύπο. Χθες το το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε στην καγκελαρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο των άτυπων συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, στο δείπνο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακάθισαν ο Γερμανός καγκελάριος και οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου, Αυστρίας, Βελγίου, Λιθουανίας, Ουγγαρίας.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε εκδήλωση του Ιδρύματος Adenauer, με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη – Ένα νέο κεφάλαιο με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Στη συζήτηση πήραν μέρος ο Πρωθυπουργός και ο Φρίντριχ Μερτς επικεφαλής του CDU (Christian Democratic Union of Germany-Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας).

Στην εκδήλωση που έγινε με κεντρικό θέμα την ελληνική οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε αρχικά πως η χώρα μας βρέθηκε μπροστά σε μια καταστροφή στην οικονομία της και τόνισε πως χρειαζόταν να γίνουν πολλά για να εξυγιανθούν τα οικονομικά. «Μην ξεχνάμε ότι χάσαμε το 25% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα που θυμάστε κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν υπάρχει πλέον», είπε. Αν έπρεπε να δώσει έναν τίτλο, ο Πρωθυπουργός είπε πως αυτός θα ήταν: «Καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, τώρα θα πρέπει να καταφέρουμε η Ελλάδα να συγκλίνει με την Ευρώπη».

Για το μεταναστευτικό, υπογράμμισε ότι χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών, ενώ για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι υπάρχει θετική ατζέντα και πρόσθεσε ότι προφανώς διαφωνεί με την άποψη Ερντογάν για την Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο, να μην τον καλωσορίσει στην Ελλάδα.

Πηγή: ertnews.gr