Τουρκία: Χειροπέδες σε 37 μαφιόζους - Ποιος είναι ο Αυστραλός «γκάνγκστερ του Facebook»
Τη σύλληψη 37 μελών της ένοπλης συμμορίας μοτοσυκλετιστών Comanchero που εμπλέκονται σε μια «διεθνή ένοπλη οργάνωση του οργανωμένου εγκλήματος», περιλαμβανομένων κάποιων που καταζητούνται από τις αυστραλιανές, τις αμερικανικές και τις νεοζηλανδικές αρχές ανακοίνωσε σήμερα η Αγκυρα.
Σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην twitter) του υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στο στόχαστρο των αρχών ήταν η συμμορία μοτοσυκλετιστών Comanchero, που φέρεται να εμπλέκεται σε διακίνηση ναρκωτικών, ανθρωποκτονίες, λεηλασίες και ξέπλυμα χρήματος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μεταξύ των συλληφθέντων και ο Χακάν Αγίκ, ένας φυγάς, καταζητούμενος στην Αυστραλία για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Γνωστός στην Αυστραλία με το ψευδώνυμο «Ο γκάνγκστερ του Facebook», ο Αγίκ βρισκόταν στην λίστα με τους νο1 καταζητούμενους στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας για πάνω από μια δεκαετία για «διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών».
Το FBI ανακοίνωσε ότι αυτός άθελά του βοήθησε τις αρχές να παρακολουθήσουν και να συλλάβουν εκατοντάδες ύποπτους εγκληματίες τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή τηλεφώνου που διαχειριζόταν το FBI.
Ο Αγίκ, γνωστός επίσης ως Ρέις, και ο Ντούαξ Χοχέπα Νγκακούρου ηγούνταν του εγκληματικού δικτύου τουλάχιστον από τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού.
Ο Αγίκ καταζητείται από τις αμερικανικές και αυστραλιανές αρχές ενώ ο Νγκακούρου, ο οποίος επίσης συνελήφθη, καταζητείται στη Νέα Ζηλανδία, έγραψε ο υπουργός.
Ξέπλυμα
Ο επικεφαλής εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης κατέθεσε μήνυση εναντίον της Comanchero υποστηρίζοντας ότι η οργάνωση ξέπλενε τα περιουσιακά της στοιχεία στην Τουρκία.
Το εμπόριο ναρκωτικών γινόταν στη Νότια Αμερική, την Αυστραλία, την Ολλανδία, το Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα και τη Νότια Αφρική, υποστήριξε ο Γερλίκαγια.
Το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επικοινωνήσει με εκπρόσωπο του Αγίκ σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, όπου το 2021 το προσωπικό είχε επιβεβαιώσει ότι εκείνος ήταν ο ιδιοκτήτης.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας δημοσίευσε βίντεο με τις συλλήψεις που δείχνει ένοπλους ειδικούς πράκτορες και στελέχη της δίωξης ναρκωτικών να χτυπούν τις πόρτες διαμερισμάτων και σπιτιών, να συλλαμβάνουν διάφορους άνδρες και να κατάσχουν περίστροφα και δεσμίδες ξένων χαρτονομισμάτων.
Στο βίντεο εμφανίζεται και η εικόνα ενός άνδρα που, όπως υποστηρίζεται, είναι ο Αγίκ και ο οποίος φαίνεται να γονατίζει και να του περνούν χειροπέδες. Δεν φοράει μπλούζα και έχει ένα μεγάλο τατουάζ στον ώμο, που ταιριάζει με προηγούμενες φωτογραφίες του που υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ενταλμα Ιντερπολ - Εφαρμογή για κινητό
Το 2010, η αυστραλιανή αστυνομία συνέλαβε συνεργάτες του Αγίκ σε σχέση με ένα φορτίο με ναρκωτικά.
Όταν ο Αγίκ δεν επέστρεψε από ένα ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ, η Ίντερπολ εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του.
Σύμφωνα με το FBI, ο Αγίκ είναι ένας από τους τρεις διαχειριστές που καθιέρωσαν και έκαναν γνωστή μια εφαρμογή για κινητό, την An0m, την οποία χρησιμοποιούσαν εγκληματικά δίκτυα.
Οι χρήστες νόμιζαν ότι η εφαρμογή ήταν κρυπτογραφημένη, αλλά ουσιαστικά ελεγχόταν από το FBI, το οποίο παρακολουθούσε τις συνομιλίες τους.
Η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία είπε στο Reuters ότι αναγνωρίζει στην τουρκική αστυνομία ότι «ανέλαβε μια από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις με στόχο ύποπτους για συμμετοχή σε διακρατικά εγκληματικά δίκτυα, κάποιοι εκ των οποίων κατηγορούνται για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο».
Ο Αγίκ, με γονείς τούρκους μετανάστες, μεγάλωσε στο Σίδνεϊ και περίπου το 2005 βρέθηκε στο ραντάρ της αυστραλιανής αστυνομίας, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η περιουσία του και ο πολυτελής τρόπος ζωής του προβάλλονταν μέσα από το Facebook, τραβώντας την προσοχή των αρχών και του κοινού και προσδίδοντάς του το ψευδώνυμο.
Το 2021, δύο υπάλληλοι του ξενοδοχείου Kings Cross, στην πολυτελή επιχειρηματική συνοικία της Κωνσταντινούπολης Λεβέντ, είπαν ότι ο Αγίκ είναι ο ιδιοκτήτης και ότι εμφανιζόταν συχνά εκεί.
Πηγή: Cnn.gr