Σύνοδος Κορυφής: Διχασμός για το Μεσανατολικό - Αναζητείται κοινά αποδεκτή διατύπωση

Δεν κατέληξε σε κοινά αποδεκτή διατύπωση για την κρίση στο Μεσανατολικό η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύνοδος Κορυφής: Διχασμός για το Μεσανατολικό - Αναζητείται κοινά αποδεκτή διατύπωση

Ιδιαίτερα κρίσιμη για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεσανατολικό είναι η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να συμφωνήσουν στην κοινή διατύπωση γύρω από «ανθρωπιστικές παύσεις» και όχι μια «εκεχειρία» στον πόλεμο Χαμάς - Ισραήλ.

Στη συνάντηση που έχουν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι όλα τα κράτη-μέλη στην ίδια πλευρά, όπως επισημαίνουν πολλά διεθνή ΜΜΕ.

«Μεταξύ των 27 υπάρχουν κράτη-μέλη, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, τα οποία υποστηρίζουν παραδοσιακά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Επίσης, χώρες όπως η Γαλλία και η Πολωνία τείνουν να βλέπουν τις εξωτερικές υποθέσεις από την οπτική γωνία της ασφάλειας, υιοθετώντας μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και περιορίζονται σε αυτό», επισημαίνει το CNNi.

Από την άλλη, υπάρχουν χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, για τις οποίες ό,τι έχει να κάνει με το Ισραήλ αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, καθώς βαραίνει μέχρι και σήμερα ο ρόλος τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στο Ολοκαύτωμα.

«Μπορεί να υπάρξει εκτοπισμός παρόμοιος με αυτόν της Συρίας και του Ιράκ», δήλωσε στο CNN ανώτερος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Αυτό έχει οδηγήσει σε τεράστιες διαιρέσεις στην ευρωπαϊκή κοινωνία -αύξηση του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας. Ιδανικά, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος πριν επεκταθεί στα δικά μας σύνορα», λέει ο ίδιος

Οι κορυφαίοι υποστηρικτές του Ισραήλ

Το Associated Press αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα κράτη της ΕΕ είναι εδώ και καιρό διχασμένα ως προς την προσέγγισή τους απέναντι στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. «Η βάναυση επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία άφησε πίσω της περισσότερους από 1.400 νεκρούς, και οι δυσκολίες των αμάχων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Γάζα έχουν εντείνει τη διχόνοια», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το AP, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των κορυφαίων υποστηρικτών του Ισραήλ. «Οι ηγέτες της Αυστρίας και της Γερμανίας πήγαν στο Ισραήλ για να δείξουν αλληλεγγύη μετά την επίθεση. Η Ισπανία και η Ιρλανδία συχνά επικεντρώνονται στα δεινά του Παλαιστινιακού λαού. Η Χαμάς, από την πλευρά της, βρίσκεται στον κατάλογο τρομοκρατικών ομάδων της ΕΕ», σημειώνει το Associated Press.

Η πρόκληση, κατά το AP, είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της καταδίκης των επιθέσεων της Χαμάς, της υποστήριξης του δικαιώματος του Ισραήλ να αμύνεται και της διασφάλισης ότι τα δικαιώματα των αμάχων και στις δύο πλευρές προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο.

Στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής των ηγετών, το οποίο ισχυρίζεται ότι είδε το Associated Press, αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν «συνεχιζόμενη, ταχεία, ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων».

Στο βρετανικό BBC τονίζεται ότι «για εβδομάδες, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πόλεμο ήταν θολωμένη με ανάμεικτα μηνύματα, διπλωματικές γκάφες και αντικρουόμενες εθνικές απόψεις για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση».

Κατάπαυση του πυρός ή ανθρωπιστικές παύσεις;

«Μετά από μέρες διαφωνίας, οι ηγέτες της ΕΕ στοχεύουν να καταλήξουν σε κοινή θέση. Το ζήτημα είναι αν θα υποστηρίξουν μια κατάπαυση του πυρός ή ανθρωπιστικές παύσεις στις μάχες», σημειώνει το BBC.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων στο BBC τονίζεται: Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν έντονα διαφορετικές απόψεις και όλα δημιουργούν μια πολύ συγκεχυμένη εικόνα. Κάποιοι έχουν επιφυλάξεις σχετικά με την έκκληση για παύση των μαχών και υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιορίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Η Γερμανία και άλλες χώρες δεν υποστηρίζουν την ιδέα μιας μοναδικής ανθρωπιστικής παύσης, γιατί θα ήταν πολύ κοντά στην ιδέα της κατάπαυσης του πυρός, όταν το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί από επίθεση. Η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία έχουν λάβει έντονες θέσεις υποστήριξης του Ισραήλ.

Η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι πιο εναρμονισμένες με την παλαιστινιακή υπόθεση.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ και ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα
επισκέφθηκαν το Ισραήλ την Τετάρτη.

Αυτές οι διαφορετικές απόψεις επεκτείνονται και στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.
Σε μια άκρως ασυνήθιστη κίνηση, περισσότεροι από 800 υπάλληλοι και διπλωμάτες της ΕΕ υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή επικρίνοντας την «ανεξέλεγκτη» υποστήριξή της στο Ισραήλ.

Πηγή: cnn.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110