Πόλεμος στο Ισραήλ: Φόβοι για νέα μέτωπα και εμπλοκή των Ιράν, Ιράκ και Υεμένης (vid)

Εκκενώθηκε πόλη με 22.000 κατοίκους στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς φαίνεται να ανοίγει δεύτερο μέτωπο στο Βορρά. Φόβοι για εμπλοκή του Ιράν με βοήθεια εξτρεμιστικών οργανώσεων από Ιράκ και Υεμένη.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Φόβοι για νέα μέτωπα και εμπλοκή των Ιράν, Ιράκ και Υεμένης (vid)

Την ώρα που ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, για τη χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός έρχεται αντιμέτωπος με νέα μέτωπα. Οι εκτοξεύσεις ρουκετών και η ανταλλαγή πυρών με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο έχουν πυκνώσει το τελευταίο 24ωρο. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται επιθέσεις κατά αμερικανικών βάσεων στην περιοχή, σε μία ένδειξη ότι το Ιράν κινητοποιεί τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που ελέγχει.

Για παράδειγμα είδαμε ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) να πλήττουν στρατιωτική βάση στο Ιράκ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις, με την επίθεση να αποδίδεται σε εξτρεμιστικές, σιιτικές οργανώσεις ελεγχόμενες από την Τεχεράνη. Επιπλέον αντιτορπιλικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα δέχτηκε επίθεση από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι στηρίζονται επίσης από το Ιράν.

Το θεοκρατικό ιρανικό καθεστώς έχει αυξήσει την επιρροή του αισθητά στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Έχοντας προσφέρει στήριξη και στον Μπασάρ Αλ Άσαντ της Συρίας, διαθέτει και στη συγκεκριμένη χώρα δυνάμεις.

Πολλοί φοβούνται πως εάν ξεκινήσει η χερσαία επέμβαση στη Γάζα, θα αυξηθούν τα χτυπήματα στα σύνορα του Λιβάνου και ενδεχομένως να δοθεί τελικά το σήμα της Τεχεράνης για πιο δραστική εμπλοκή και άλλων εξτρεμιστικών οργάνωσεων, πέρα της Χεζμπολάχ. (Διαβάστε περισσότερα για το πώς θα μπορούσε να διαχυθεί ο πόλεμος σε όλη τη Μέση Ανατολή εδώ).

Εκκένωση πόλης κοντά στα σύνορα με Λίβανο

Το Ισραήλ διέταξε σήμερα, Παρασκευή, την εκκένωση μιας πόλης κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία του ισραηλινού στρατού για δεύτερο μέτωπο στα βόρεια, την ώρα που συνεχίζει την εκστρατεία βομβαρδισμού στη Γάζα, κατά την οποία χτυπήθηκε και η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου.

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι οι κάτοικοι της Kiryat Shmona, μιας πόλης περίπου 22.000 κατοίκων, θα μεταφερθούν σε ξενώνες που παρέχονται από το κράτος. Η απόφαση, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, έρχεται καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων, εξήγησε ο στρατός.

Την Πέμπτη, από τον Λίβανο εκτοξεύτηκαν ένα μπαράζ ρουκετών και δύο κατευθυνόμενοι αντιαρματικοί πύραυλοι προς ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες και πόλεις, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις κάτοικοι. Η επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το λιβανέζικο παράρτημα της Χαμάς, ήταν το πρώτο μεγάλο χτύπημα σε μεγάλη αστική περιοχή στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

Η κύρια εστίαση του ισραηλινού στρατού παραμένει η Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ συνεχίζει να πλήττει τον θύλακα με αεροπορικές επιδρομές που στοχεύουν τη Χαμάς και τις υποδομές της.

naftemporiki.gr