Διάγγελμα Μπάιντεν - Επίθεση σε Χαμάς και Πούτιν: «Δεν θα αφήσουμε τους τυράννους να νικήσουν»

Επίθεση σε Χαμάς και Πούτιν εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με διάγγελμά του τα ξημερώματα. Ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση από το Κογκρέσο για να στηρίξει Ισραήλ και Ουκρανία. Ποιο μήνυμα έστειλε για την ισλαμοφοβία.

Διάγγελμα Μπάιντεν - Επίθεση σε Χαμάς και Πούτιν: «Δεν θα αφήσουμε τους τυράννους να νικήσουν»

Διάγγελμα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, απηύθυνε στις 8:00 μμ ώρα ΗΠΑ (3:00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

O κ. Μπάιντεν τόνισε ότι θα ζητήσει να εγκριθεί πρόσθετη χρηματοδότηση από το Κογκρέσο για τη στήριξη του Ισραήλ, αλλά και της Ουκρανίας. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους τυράννους να νικήσουν», είπε αναφερόμενος στη Χαμάς και στον Πούτιν.

«Σήμερα το πρωί επέστρεψα από το Ισραήλ. Είμαι ο πρώτος που το επισκέφθηκε σε καιρό πολέμου. Ζούμε ιστορικές στιγμές και οι αποφάσεις μας θα καθορίσουν το μέλλον. Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους. Ισραηλινοί και Αμερικανοί κρατούνται όμηροι.

Στο Ισραήλ είδα ανθρώπους που είναι δυνατοί, αλλά και αποφασισμένοι. Σκοπός της Χαμάς είναι να καταστρέψει το Ισραήλ. Δεν αντιπροσωπεύει τους Παλαιστίνιους», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην αρχή του διαγγέλματός του.

Ο κ. Μπάιντεν έκανε εκτεταμένη αναφορά εκτός από τη Χαμάς και στον Πούτιν και τις ενέργειές του στην Ουκρανία και τις απειλές που εκτόξευσε.

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν όπως και οι δικτάτορες, συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο. Αν αποχωρήσουμε από την Ουκρανία και αφήσουμε τον Πούτιν, θα δοθεί το λάθος μήνυμα σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμα ότι ζητά από το Κογκρέσο να εξασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν τον ουκρανικό λαό. «Τι θα γίνει αν τους εγκαταλείψουμε;» αναρωτήθηκε και αναφέρθηκε στις επαφές του Πούτιν με τη Βόρεια Κορέα.

«Δεν στέλνω Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, όμως λέω ότι πρέπει να στείλουμε όπλα και βοήθεια», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην επικίνδυνη επίσκεψή του στην εμπόλεμη Ουκρανία, λέγοντας ότι ένιωσε ότι οι ΗΠΑ είναι όσο ισχυρή όσο ήταν πάντα.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, εργάζονται για ένα καλύτερο μέλλον με ασφάλεια. Η αμερικανική ηγεσία κρατά ενωμένο τον κόσμο. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ τις κρατάνε ασφαλείς», είπε ο Τζο Μπάιντεν και πρόσθεσε:

«Θα ζητήσω από το Κογκρέσο πρόσθετη χρηματοδότηση για να στηρίξουμε τον αγώνα του Ισραήλ και της Ουκρανίας. Θα διασφαλίσουμε ότι το Iron Dome κρατά ασφαλή τον ουρανό του Ισραήλ».

Να μην τυφλωθεί το Ισραήλ από μίσος

«Είναι κρίσιμο η όποια επιχείρηση να σεβαστεί τους κανόνες του πολέμου», είπε ο κ. Μπάιντεν και αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αίγυπτο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Όσο και αν είναι δύσκολο δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια για ειρήνη και την αρχή για τη συνύπαρξη δύο κρατών», τόνισε.

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε και στον κίνδυνο της Ισλαμοφοβίας και στο περιστατικό της δολοφονίας ενός 6χρονου μουσουλμάνου στις ΗΠΑ.
«Πρέπει να αποκηρύξουμε την ισλαμοφοβία» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Να δουλέψουμε για να διατηρήσουμε τις αξίες που δείχνουν ποιοι είμαστε», πρόσθεσε.

Επανέλαβε την προτροπή του προς το Ισραήλ, να μην τυφλωθεί από το μίσος όπως έκαναν οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Τέλος αναφερόμενος στις αντιδράσεις, στο εσωτερικό των ΗΠΑ, σχετικά με τα χρήματα που ξοδεύονται για βοήθεια στο εξωτερικό ο κ. Μπάιντεν ζήτησε να μπει στην άκρη η μικροπολιτική.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την μικροπολιτική να μας εμποδίσει να εκπληρώσουμε τον ρόλο μας. Να αφήνουμε τρομοκράτες και δικτάτορες να γλυτώνουν», κατέληξε.

Πηγή: News247