Ο Ερντογάν διαπραγματεύεται με τη Χαμάς την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων

«Διαπραγματεύονται για την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το τουρκικό δίκτυο Habertürk.

Ο Ερντογάν διαπραγματεύεται με τη Χαμάς την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς με σκοπό την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, μετέδωσε απόψε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

«Διαπραγματεύονται για την απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το τουρκικό δίκτυο Habertürk.

Σε ρόλο διαμεσολαβητή

Η Αγκυρα προσφέρθηκε να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, με στόχο την εκτόνωση της έντασης που έχει κορυφωθεί τα τελευταία 24ωρα στον άξονα Ισραήλ – Γάζας – Λιβάνου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να είπε, σε συνομιλίες που είχε σήμερα με ξένους ηγέτες, ότι αναμένει από τις χώρες της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα να στηρίξουν τις προσπάθειες της Αγκυρας προς αυτόν τον σκοπό.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον οποίο ανέφερε ότι η Τουρκία κάνει κινήσεις με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους που επλήγησαν από την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Στο πλαίσιο της ίδιας τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Ερντογάν φέρεται να είπε, επίσης, ότι είναι απαράδεκτο να βομβαρδίζονται αστικοί οικισμοί, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό για τις χώρες της περιοχής να στείλουν εποικοδομητικά μηνύματα για τον τερματισμό της σύγκρουσης».

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνομιλίες και με τον Αλγερινό ομόλογό του, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, υπογραμμίζοντας ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς πρέπει να εκτονωθεί μέσω συνομιλιών προτού επεκταθεί και σε άλλες χώρες.