Βενετία: Στο πένθος μετά την πτώση του λεωφορείου - Αναζητούνται τα αίτια της τραγωδίας

Ανείπωτη τραγωδία στη Βενετία με τουλάχιστον 21 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, από την πτώση υβριδικού λεωφορείου. Βρέθηκαν ουκρανικά και γερμανικά διαβατήρια, άγνωστα τα αίτια του δυστυχήματος.

Βενετία: Στο πένθος μετά την πτώση του λεωφορείου - Αναζητούνται τα αίτια της τραγωδίας

Ημέρα πένθους η Τετάρτη στη Βενετία, μετά την ασύλληπτη τραγωδία με την πτώση λεωφορείου από γέφυρα που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 21 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους μέχρι στιγμής, ανάμεσά τους και δύο παιδιά. Την ίδια ώρα, 15 άτομα έχουν τραυματιστεί, με τουλάχιστον τέσσερα εξ αυτών να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν το λεωφορείο έπεσε από τη ράμπα της αερογέφυρας Rizzardi στο Μέστρε και στη συνέχεια έπιασε φωτιά.

Ο δήμαρχος της πόλης Λουίτζι Μπουνιάρο κήρυξε την Τετάρτη ημέρα πένθους στην Βενετία κατά τις δηλώσεις του για το τραγικό συμβάν, για το οποίο έδωσε περισσότερες πληροφορίες, λέγοντας πως «το ένα λεωφορείο μετέφερε τουρίστες σε τοπικό κάμπινγκ», καθώς και ότι μέσα σε αυτό «βρέθηκαν ουκρανικά διαβατήρια». Να σημειωθεί πως στο λεωφορείο επέβαιναν και Γερμανοί που είχαν επισκεφτεί την πόλη.

Αναζητούνται τα αίτια του δυστυχήματος

Σύμφωνα με το πρακτορείο ansa, το λεωφορείο βγήκε από το οδόστρωμα στην υπερυψωμένη διάβαση, έσπασε τη ράμπα και κατέληξε στο κενό, πέφτοντας από περίπου 10 μέτρα. Το υβριδικό όχημα πήρε φωτιά για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν είχε τυλιχτεί στις φλόγες πριν από την πτώση του.

Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για ασθένεια του οδηγού, η οποία τον ανάγκασε να χάσει τον έλεγχο, ενώ υπήρχαν εκτιμήσεις και για εκδήλωση μικρής φωτιάς στο λεωφορείο πριν τη μοιραία ολίσθηση, ωστόσο αυτό διαψεύστηκε λίγο μετά από τις μαρτυρίες. Καθοριστική θα είναι η ανάλυση από τις κάμερες παρακολούθησης και τις εσωτερικές κάμερες του λεωφορείου.

«Από τα πρώτα ευρήματα δεν υπάρχουν σημάδια φρεναρίσματος», λέει ο διοικητής της Δημοτικής Αστυνομίας της Βενετίας, Μάρκο Αγκοστίνι που έσπευσε στον τόπο του δυστυχήματος, για να προσθέσει πως «όσα λέγονται περί ασθένειας του οδηγού είναι απλά υποθέσεις».

Άλλο ιταλικό Μέσο πάντως αναφέρει πως ο οδηγός προσπάθησε να ελέγξει την κατάσταση, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει την πτώση του λεωφορείου σε σιδηροτροχιά, η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από την οδογέφυρα.

Σοκαριστικές μαρτυρίες

«Υπάρχουν πολλοί νεκροί, πάρα πολλοί». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια ενός πυροσβέστη που έφυγε για λίγα λεπτά από τον χώρο των επιχειρήσεων περισυλλογής του λεωφορείου που συνετρίβη.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία τραγωδία νέων ανθρώπων», αναφέρει άλλος μάρτυρας, ενώ υπάρχουν και αρκετές σοκαριστικές περιγραφές από ανθρώπους που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης ανήλικων: «Έσωσα ένα κοριτσάκι από τις φλόγες», δήλωσε ένας εργαζόμενος της περιοχής που βοήθησε στους απεγκλωβισμούς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα τηλεφώνησε στον δήμαρχο της Βενετίας για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του. Από την πλευρά της η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε: «Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια, τα προσωπικά μου και ολόκληρης της κυβέρνησης, για το σοβαρό δυστύχημα που συνέβη στο Μέστρε. Η σκέψη μου είναι στα θύματα, τις οικογένειες και τους φίλους τους. Είμαι σε στενή επαφή με τον δήμαρχο».

Πηγή: News247