Υπουργείο Εργασίας: Ποντάρει στην αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ

Σε δύσκολη εξίσωση για το οικονομικό επιτελείο εξελίσσεται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Υπουργείο Εργασίας: Ποντάρει στην αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ

Σε δύσκολη εξίσωση για το οικονομικό επιτελείο εξελίσσεται η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη χώρα μας, με τη δέσμευση για νέα ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους να οριοθετείται το 2025. Η κυβερνητική πρόθεση να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση παραμένει δεδομένη, με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Άδωνη Γεωργιάδη να ξεκαθαρίζει ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα έχει ήδη δρομολογηθεί, προκειμένου να υλοποιηθεί σε τουλάχιστον δύο φάσεις, το 2025 και το 2027.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist «The Third Thessaloniki Metropolitan Summit», αν και αρχικά αναφέρθηκε σε μείωση των εισφορών από τις αρχές του 2024, στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται στην εγχώρια οικονομία λόγω των φυσικών καταστροφών και ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπουν η μείωση να ξεκινήσει το 2024.

«Ο προγραμματισμός προβλέπει αυτό να γίνει σε δύο δόσεις, κατά 0,50 ποσοστιαία μονάδα το 2025 και κατά 0,5 το 2027», δήλωσε. «Την περασμένη τετραετία μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που είχε σημαντική συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης κατά σχεδόν 300.000 άτομα, αλλά και στη μείωση του ποσοστού της ανεργίας από 16,9% τον Ιούλιο του 2019 σε 10,8% τον Ιούλιο του 2023» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Την ανάγκη για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχουν τονίσει όλο το προηγούμενο διάστημα στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ, με στόχο να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος και να στηριχθεί ο επιχειρηματικός κόσμος.

Αλλά και η Ν.Δ., στο προεκλογικό της πρόγραμμα, προέβλεπε μείωση μιας επιπλέον ποσοστιαίας μονάδας, με στόχο αυτό να συνδράμει όχι μόνο στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων, αλλά και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς οι μειώσεις θα μοιραστούν τόσο στις εισφορές εργοδοτών, που σήμερα για την κύρια ασφάλιση είναι 13,33% όσο και των εργαζομένων, που ανέρχονται σε 6,67%.

Βέβαια, οι εργοδότες και εργαζόμενοι πληρώνουν επίσης από 3% για επικουρική ασφάλιση, 4,55% για υγειονομική περίθαλψη οι εργοδότες και 2,55% οι εργαζόμενοι και τέλος 1,41% οι εργοδότες στο πλαίσιο των συνεισπραττόμενων εισφορών για ανεργία, ΛΑΕΚ, εργατική εστία κ.λπ. και 1,65% για τις αντίστοιχες εισφορές οι εργαζόμενοι. Συνολικά, οι ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε 36,16% και εάν υπάρξει μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα περιοριστούν στο 35,16%.

Το ζητούμενο βέβαια για το οικονομικό επιτελείο είναι επί ποιων εισφορών θα γίνει η νέα μείωση, καθώς οι κλάδοι της κύριας ασφάλισης, της επικούρησης και της υγείας είναι ήδη επιβαρυμένοι και δεν φαίνεται να αντέχουν νέα μείωση των πόρων τους.

Ο ΕΦΚΑ, όπως αποκαλύφθηκε και από την έκθεση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, έχει σημαντικά υψηλές δαπάνες λόγω της απομείωσης του στοκ των εκκρεμών κύριων, ενώ ειδικά για τις επικουρικές στερείται ήδη πολύτιμους πόρους μετά την ένταξη των νέων ασφαλισμένων στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Έτσι, και παρά τη σημαντική αύξηση των εσόδων του από την αύξηση της απασχόλησης, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε έλλειμμα 15 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του φορέα υπολείπεται κατά 749 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2022 (πλεόνασμα 734 εκατ. ευρώ), καθώς τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 1,5 δισ. ευρώ, όμως και οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 2,1 δισ. ευρώ (κυρίως λόγω των αυξημένων καταβολών συντάξεων).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, εντός του επόμενου έτους η μείωση της ανεργίας και η παράλληλη αύξηση της απασχόλησης, οι αυξήσεις των μισθών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, το «ξεπάγωμα» των τριετιών αλλά και ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής, κυρίως μέσω της γενικευμένης χρήσης της ψηφιακής κάρτας, θα δώσουν στον ΕΦΚΑ το περιθώριο που απαιτείται προκειμένου να προχωρήσει εντός του 2025 η μείωση των εισφορών.

Εκτιμάται άλλωστε ότι η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των εισφορών δημιουργεί έλλειμμα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, που στην παρούσα φάση φαίνεται πως δεν «περισσεύουν» στον ΕΦΚΑ.

Πηγή: kathimerini.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110