ΕΦΚΑ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες πληρωμής των μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων

Αλλάζουν οι ημερομηνίες πληρωμής των μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων του ΕΦΚΑ.  

ΕΦΚΑ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες πληρωμής των μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων

Αλλάζουν οι ημερομηνίες πληρωμής των μηνιαίων κύριων και επικουρικών συντάξεων του ΕΦΚΑ, καθώς αποσύρθηκαν οι περιορισμοί που είχαν θεσπιστεί λόγω κορονοϊού.

Με τη σχετική διάταξη, για τους συνταξιούχους από ταμεία μισθωτών (Δημόσιο, ΙΚΑ, κ.ά.) οι συντάξεις θα καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, ενώ για τους μη μισθωτούς συνταξιούχους (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.ά.), την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Ο λόγος που άλλαξε το χρονοδιάγραμμα είναι επειδή αποσύρθηκαν οι περιορισμοί που είχαν θεσπιστεί λόγω κορονοϊού. Το νέο σύστημα ισχύει από αυτόν τον μήνα και αφορά τις συντάξεις από τον Οκτώβριο και μετά.

Πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων την ίδια ημερομηνία

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση

Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Νοεμβρίου 2023 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

Ο «χάρτης» των πληρωμών

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, αναμένεται να δοθούν αυτή την εβδομάδα 2,26 δισ. ευρώ σε 4.160.170 δικαιούχους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν 2,2 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια δικαιούχους για συντάξεις Οκτωβρίου, προκαταβολή συντάξεων και νέα εφάπαξ, ως εξής:

– Από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 21,3 εκατ. ευρώ σε 930 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

– Στις 26 και 28 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 2,18 δισ. ευρώ για 4.064.914 κύριες και επικουρικές συντάξεις Οκτωβρίου.

Η αρχή έγινε χθες, 25 Σεπτεμβρίου, με την καταβολή των συντάξεων σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και συνταξιούχους του ΝΑΤ, ενώ την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου θα πληρωθούν οι συντάξεις όλων των πρώην μισθωτών του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, καθώς δεν ισχύει πλέον το σύστημα καταβολής με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ.

Σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 2.023.034 ευρώ σε 18.126 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:
● 16 εκατ. ευρώ σε 37.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

● 18 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

● 10 εκατ. ευρώ σε 5.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

● 4 εκατ. ευρώ σε 200 φορείς για πληρωμή εισφορών στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Πηγή: in.gr