Προσφυγή των φωτογράφων στο ΣτΕ για τις νέες ταυτότητες

Αίτηση ακύρωσης της απόφασης που αφορά στη δυνατότητα των πολιτών να βγάζουν φωτογραφίες στα Αστυνομικά Τμήματα, ενόψει της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων κατέθεσε η Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθηνών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Προσφυγή των φωτογράφων στο ΣτΕ για τις νέες ταυτότητες

Ειδικότερα, η Ένωση σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «βίαιη» αφαίρεση μιας σημαντικής πτυχής της εργασίας του κλάδου, με την εν λόγω απόφαση.

«Με τις προσβαλλόμενες αποφάσεις οι αρμόδιες αρχές (αστυνομικά τμήματα) θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να φωτογραφίζουν τους Πολίτες που προσέρχονται να εκδώσουν ή να αντικαταστήσουν την αστυνομική τους ταυτότητα. Δηλαδή, μία αμιγώς εμπορική δραστηριότητα θα περιλαμβάνεται πλέον στα καθήκοντα των αστυνομικών οργάνων, επιβαρύνοντας σημαντικά το (ήδη ελλιπές) προσωπικό των αστυνομικών τμημάτων με εμπορική δραστηριότητα και θα αφαιρούν βίαια σημαντικό κομμάτι εργασίας των επαγγελματιών φωτογράφων πλήττοντας σφόδρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τονίζεται πως «πλήττονται όλες οι επενδυτικές υποδομές των φωτογράφων σε υλικοτεχνική υποδομή που αφορούν στις φωτογραφίες ταυτοτήτων, υπάρχει κίνδυνος αύξησης της ανεργίας καθώς το προσωπικό των φωτογραφείων καθίσταται άνευ εργασιακού αντικειμένου, πλήττονται σφόδρα τα καταβλητέα στο δημόσιο λόγω μείωσης ή κατάργησης της ύλης με την απόδοση ΦΠΑ και οι φωτογράφοι νυν και όσοι έρχονται από τις σπουδές τους στο επάγγελμα χάνουν ένα τεράστιο κομμάτι εμπορικής και καλλιτεχνικής ύλης».

Καταλήγοντας, οι φωτογράφοι αφήνουν αιχμές, τονίζοντας πως επιβάλλεται τέλος 10 ευρώ «σε κάθε Έλληνα πολίτη για την έκδοση της ταυτότητας, σε μία διαδικασία η οποία είναι υποχρεωτική από το νόμο».

Πηγή: cnn.gr