Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέου Προέδρου

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να αναδείξουν μέσω εκλογών τον νέο Πρόεδρο του κόμματος.

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέου Προέδρου

Το άνοιγμα ενός νέου κύκλου στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά ουσιαστικά σήμερα, αφού τα μέλη του κόμματος (όπως και οι πολίτες που επιθυμούν να γίνουν μέλη με ένα συμβολικό οικονομικό αντίτιμο 2 ευρώ) αναμένεται να προσέλθουν σε 570 τμήματα σε όλη την χώρα για την εκλογή της νέας ηγεσίας του. Η διαδικασία -θυμίζουμε- δρομολογήθηκε στις 29 Ιουνίου, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει».

Οι κάλπες που θα στηθούν σήμερα από τις 8 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ, μπορούν να αναδείξουν το πρόσωπο που θα ηγηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προϋπόθεση πως ένας από τους 5 υποψηφίους (Έ. Αχτσιόγλου, Ευ. Τσακαλώτος, Στ. Κασελάκης, Ν. Παππάς, Στ. Τζουμάκας) θα συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει δεύτερος γύρος την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στους δύο πρώτους. Να σημειωθεί πως εφόσον απαιτηθεί νέα προσφυγή στην κάλπη θα μπορούν να ψηφίσουν μόνον οι εγγεγραμμένοι του Α’ γύρου.

Πολιτικός στόχος αυτής της εκλογικής διαδικασίας από τη βάση (που αποφασίστηκε στο 3ο Συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ την Άνοιξη του 2022) είναι προφανώς η ανάταξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από την οδυνηρή ήττα στις δύο απανωτές αναμετρήσεις των εθνικών εκλογών του καλοκαιριού που είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση του ποσοστού του από το 31,5% στο 17,8%. Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως εκ τούτου συνιστά -αντικειμενικά- τον εναλλακτικό πόλο για τη διακυβέρνηση της χώρας στο άμεσο μέλλον. Έτσι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας δεν αποτελεί ζήτημα που αφορά μόνον το εσωτερικό του κόμματος αλλά συνολικά τις ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Αξίζει επίσης να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες θα διοργανώσει Τακτικό Συνέδριο στο οποίο θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα της πολιτικής τακτικής του κόμματος, ενώ εκλεγούν και τα νέα όργανά του που θα τον οδηγήσουν στην πρώτη εκλογική μάχη που είναι οι επικείμενες ευρω-εκλογές του Ιουνίου.

Οι υποψηφιότητες

Έως στιγμής η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου έχει καταδειχθεί ότι διαθέτει μια πολύ ισχυρή δυναμική κυρίως λόγω της πολυσυλλεκτικότητας της πολιτικής της πρότασης. Η πρώην υπουργός Εργασίας θυμίζουμε ότι στηρίζεται από λεγόμενη «νέα γενιά» του κόμματος (Ν. Ηλιόπουλος, Α. Χαρίτσης κ.λ.π) αλλά και από στελέχη όλων των πολιτικών τάσεων και ρευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό είναι πως υπέρ της υποψηφιότητάς της έχει ταχθεί ο Νίκος Βουτσης, στέλεχος της Ομπρέλλας, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλιζα Ξενογιαννακοπούλου, η Λουκα Κατσέλη και άλλοι από τους ΠΑΣΟΚογενείς όπως και στελέχη της Κίνησης Μελών όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης. Επίσης στην τελευταία συγκέντρωση της Ε.Αχτσιόγλου εξέφρασε τη στήριξή του και ο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Δυναμική πορεία φαίνεται να έχει και τελευταίος -χρονικά- υποψήφιος Στέφανος Κασελάκης που φαίνεται να στηρίζεται με έμφαση από τον Παύλο Πολλάκη και στελέχη που ενστερνίζονται την πολιτική κουλτούρα του βουλευτή Χανίων. Διευρυμένη στήριξη φαίνεται να διαθέτει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που συσπείρωσε εκτός από τα στελέχη της Ομπρέλες και άλλους όπως ο Γιώργος Σταθάκης και ο Χάρης Μαμουλάκης. Η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της Κίνησης Μελών που βρέθηκε σε πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Τσίπρα, παρόλα αυτά «κατεβαίνει» ως ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το πολιτικό κέντρο. Όσον αφορά τον Στέφανο Τζουμάκα φαίνεται να στοχεύει με την υποψηφιότητά του κυρίως στην ευρύτερη επικοινωνία των θέσεών του για την στρατηγική του κόμματος.

Εντάσεις και ενότητα

Τους τελευταίους δυόμιση μήνες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκτυλίχθηκε μία έντονη προεκλογική περίοδος αφού οι 5 υποψήφιοι κατέθεσαν σε έναν ευρύτερο πολιτικό διάλογο τις πολιτικές θέσεις και το στίγμα τους για την εφεξής πορεία του κόμματος. Κορυφαία στιγμή υπήρξε το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου αναπτύχθηκαν πλήρως οι πολιτικές τους πλατφόρμες. Τα ζητήματα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ όπως και του τρόπου εσωκομματικής λειτουργίας βρέθηκαν εξαρχής στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Στην πορεία όμως, και ιδίως μετά την έλευση Στέφανου Κασελάκη, αναδείχθηκαν και νέα ζητήματα προβληματισμού. Όπως επί παραδείγματι το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πρωτίστως να εστιάζει σε μία πολιτική πρόταση που θα δημιουργήσει κοινωνική πλειοψηφία με στόχο την «εκθρόνιση» της Νέας Δημοκρατίας ή εάν οφείλει να αναζητήσει την προοπτική του στην αναζήτηση ενός προσώπου που θα αποτελέσει τον «αντίπαλο» του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης το αν η επικοινωνιακή προβολή (ζήτημα στο οποίο βασίστηκε έντονα η προεκλογική καμπάνια του Στ. Κασελάκη) θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα ή εάν η παραγωγή πολιτικής θα είναι το κυρίαρχο ζητούμενο (στοιχείο έντονο στις θέσεις της Έφης Αχτσιόγλου αλλά και του Ευκλείδη Τσακαλώτου).

Παράλληλα από την προεκλογική αντιπαράθεση, κυρίως τις τελευταίες ημέρες, δεν έλειψαν και τα ακραία στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χθεσινή της δήλωση στην Εφημερίδα των Συντακτών η Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε «προβοκάτσια» δημοσίευμα σε ιστοσελίδα το οποίο την εμφάνιζε (δίχως το παραμικρό στοιχείο η τεκμήριο) ως «υπονομεύτρια» του Αλέξη Τσίπρα. Επισημαίνοντας ότι απάντηση σε αυτές τις προσπάθειες θα δώσει το αποτέλεσμα της κάλπης.

Τα φυσιογνωμικά και δομικά ζητήματα που αναδείχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου στον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να έχουν φέρει στο προσκήνιο και ένα ακόμη επίδικο των εκλογών: Την ενότητα του κόμματος. Έτσι -αντικειμενικά- όσοι προσέλθουν στις κάλπες καλούνται να σταθμίσουν το ποια υποψηφιότητα είναι αυτή που θα διασφαλίσει την εσωκομματική συνοχή. Πάντως -παρά την όποια εκλογική ένταση- όλοι οι υποψήφιοι έχουν εκφράσει σε δηλώσεις τους τη βούληση τους για την ενιαία πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ενώ καλούν τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στην εκλογική διαδικασία.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας και πώς μπορεί κανείς να ψηφίσει

Πώς ψηφίζω για Πρόεδρο

Δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15 ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

Πότε ψηφίζω

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ.

Πού ψηφίζω

Έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

Τι πρέπει να έχω μαζί μου

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Πώς ψηφίζω από το εξωτερικό

Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι έκαναν εγγραφή στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Πηγή: news247.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110