Τέλος τα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης

Κανένα σενάριο ανασχηματισμού δεν υπάρχει στις τάξεις της κυβέρνησης

Τέλος τα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης

Τα πολλά σενάρια περί αλλαγών στην κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, που διογκώθηκαν μετά την παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το υπουργείο Ναυτιλίας, έλαβαν τέλος χθες, με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως πράγματι έχουν γίνει τέτοιες εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, αλλά ο ίδιος έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει σε καμία κίνηση ούτε τώρα ούτε μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Η σχετική φημολογία πυροδοτήθηκε από τη στιγμή που διεφάνη το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής στη Θεσσαλία και εντοπίστηκαν προβλήματα στην ταχύτητα αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού. Άμεσα μπήκε στο μικροσκόπιο ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έχει την πολιτική εποπτεία. Το κλίμα το οποίο διαμορφωνόταν ήταν πως ο υπουργός βρίσκεται υπ’ ατμόν, κάτι που ενέτεινε το γεγονός πως τις ενημερώσεις για την καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο ανέλαβε ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, με τον κ. Κικίλια να δείχνει πως έχει βγει από το κάδρο.

Έπειτα από αρκετές μέρες που η συγκεκριμένη φημολογία «σερνόταν», ο αρμόδιος υπουργός αποφάσισε να μιλήσει δημόσια με συνέντευξη που παραχώρησε στον AΝΤ1 το βράδυ της Τρίτης. Πετώντας ξεκάθαρα την ευθύνη από πάνω του και φωτογραφίζοντας τόσο την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και τον προκάτοχό του Χρήστο Στυλιανίδη, ακόμη και το υπουργείο Εσωτερικών, ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, τονίζοντας πως ο ίδιος πήγε στο συγκεκριμένο υπουργείο για «μια δουλειά» την οποία τώρα ξεκινάει να κάνει και αφορά την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Στο Μαξίμου μπορεί να μην είδαν με… ικανοποίηση το ύφος με το οποίο μίλησε ο υπουργός, από την άλλη ωστόσο είναι γεγονός και το αναγνωρίζουν πως η καταιγίδα Daniel ήταν πρωτοφανής και κανένα υφιστάμενο αντιπλημμυρικό έργο δεν μπορούσε να την αναχαιτίσει με επάρκεια. Συνεπώς, με ψυχραιμία αποφάσισαν να κλείσουν τα σενάρια περί αλλαγής του υπουργού, τα οποία στην παρούσα φάση μόνο εσωστρέφεια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν και όχι να λύσουν προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες ο Βασίλης Κικίλιας πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου. Παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός συναντάται σχεδόν καθημερινά με υπουργούς, η συγκεκριμένη συνάντηση επιλέχθηκε να δημοσιοποιηθεί ώστε να κλείσουν τα σενάρια.

Ενδεικτικό της αντίληψης που κυριαρχεί πλέον στο Μαξίμου είναι πως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κληθείς να απαντήσει στη συνέντευξη του Βασίλη Κικίλια είπε πως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει συνεντεύξεις υπουργών της, καλύπτοντας παράλληλα τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας με την επισήμανση ότι όπως «όλοι οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού» δίνει τις πιο δύσκολες μάχες με τις πιο πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές.

Την ίδια ώρα, πηγές του Μαξίμου έβαζαν φρένο και στα σενάρια περί γενικών αλλαγών, δηλαδή ενός «μίνι ανασχηματισμού» μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα σενάριο το οποίο επίσης κυκλοφόρησε ευρέως το τελευταίο διάστημα. «Αν κάθε φορά που γράφονταν αυτά γίνονταν, τότε θα είχαμε ανασχηματισμό κάθε ένα μήνα και εκλογές κάθε έξι μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει, λοιπόν, κάποια τέτοια διάθεση αυτή τη στιγμή», προσθέτοντας πως «θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης».

Εν κατακλείδι, ο φημολογούμενος «μίνι ανασχηματισμός» παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Την ίδια ώρα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη φράση πως οι πάντες αξιολογούνται διαρκώς. Κυβερνητική πηγή έλεγε στην «Κ» πως αυτό «είναι προφανές και πάγιο» και είναι πάντα στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού να αλλάξει σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κάποιον υπουργό που θεωρεί πως δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του.

Πηγή: kathimerini.gr