Σήμερα (12/9) η συνάντηση Μητσοτάκη - Φον ντερ Λάιεν: Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από την Κομισιόν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στο Στρασβούργο για να ζητήσει τη μέγιστη δυνατή βοήθεια από την Ευρώπη για τις καταστροφές από τις πλημμύρες.

Σήμερα (12/9) η συνάντηση Μητσοτάκη - Φον ντερ Λάιεν: Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός από την Κομισιόν

Τις λεπτομέρειες της βοήθειας προς την Ελλάδα για την επόμενη μέρα μετά την κακοκαιρία Daniel αναμένεται να καθορίσουν την Τρίτη 12/9 στη συνάντηση που θα έχουν στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η θεομηνία άφησε πίσω της τουλάχιστον 15 νεκρούς, την ώρα που η πλημμυρισμένη περιοχή στη Θεσσαλία όπως καταγράφηκε και από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο είναι κοντά στα 800.000 στρέμματα. Περίπου το 1/4 της καλλιεργήσιμης θεσσαλικής γης –που αποτελεί την καρδιά της αγροτικής παραγωγής– έχει θαφτεί κάτω από το νερό.

«Πρόκειται για μια καταστροφή η οποία σίγουρα συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και μία καταστροφή η οποία απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. (…) Δαπανούμε σχετικά λίγους πόρους, ως Ευρώπη, για να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής. Και η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής -τη βιώσαμε, όλες και όλοι, με μια πρωτοφανή καταιγίδα- ήταν έξω, ξεπέρασε και τα πιο, θα έλεγα, πεσιμιστικά σενάρια όλων όσοι ασχολούνται με προβλεπτικά μοντέλα τέτοιων φαινομένων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στην Πρόεδρο της Κομισιόν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, για οικονομική στήριξη, κάθε είδους βοήθεια που η Κομισιόν θα μπορούσε να παρέχει στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των πλημμυρών. Είμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές» ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντάνα Σπινάντ σημειώνοντας πως αντικείμενο της συνάντησης θα είναι λεπτομέρειες του σχεδίου ανασυγκρότησης που προετοιμάζει η Επιτροπή για να στηρίξει την Ελλάδα.

Στις 11:00 (ώρα Ελλάδας), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες στις οποίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης στις 10:30 (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Κατά την έναρξη χθες της Συνόδου της Ολομέλειας της ευρωβουλής στο Στρασβούργο, η κ. Μέτσολα είπε πως θα καλωσορίσει τον πρωθυπουργό και θα επαναλάβει την αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. «Θα συνεχίσουμε να συζητάμε για τη βοήθεια της ΕΕ. Η καρδιά μας είναι με όλους εκείνους που καταστράφηκαν οι ζωές τους και το βιος τους αυτό το καλοκαίρι και υπογραμμίζουμε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις χώρες που το έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

Πηγή: News247