Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, υψηλά παραμένουν οι τιμές στα τρόφιμα

Το επόμενο διάστημα αναμένονται αυξήσεις στο ελαιόλαδο, στα κρέατα και στα ζυμαρικά

Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, υψηλά παραμένουν οι τιμές στα τρόφιμα

Οριακή αποκλιμάκωση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, εξέλιξη η οποία μόνο καθησυχαστική δεν είναι, δεδομένου ότι οι τιμές στα τρόφιμα, οι οποίες παραμένουν υψηλές, αναμένεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα, ενώ την ίδια ώρα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αύξηση των τιμών της ενέργειας – ειδικά μάλιστα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Οι ενδείξεις δεν είναι καλές ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να παραμένει τον Αύγουστο στο 5,3%, στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο και σε κάποιες χώρες, όπως στη Γαλλία, να καταγράφεται σημαντική αύξηση. Τα στοιχεία για τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στις 8 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat που ανακοινώθηκαν χθες, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2023 σε 3,4% από 3,5% τον Ιούλιο του 2023. Με αυτή την επίδοση η Ελλάδα έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο μαζί με την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό, 2,4%, χώρα η οποία προχώρησε σε μηδενισμό του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά τρόφιμα και στη μείωση του συντελεστή σε άλλα.

Σε μηνιαία βάση καταγράφηκε αποκλιμάκωση της τάξης του 0,2% σε ό,τι αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, η οποία, ωστόσο, οφείλεται στη μερική μόνο υποχώρηση των τιμών σε κάποια τρόφιμα, κυρίως νωπά φρούτα και λαχανικά, αλλά και στις θερινές εκπτώσεις, οι οποίες διήρκεσαν όλο τον Ιούλιο. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, η Ελλάδα είχε τον τρίτο χαμηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό τον Αύγουστο, με τις τιμές να είναι πλέον χαμηλότερες κατά 17,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022. Η μείωση των τιμών της ενέργειας οφείλεται στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό. Ωστόσο, από τα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο καταγράφηκαν σημαντικές ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα και κυρίως στη βενζίνη, η τιμή της οποίας ξεπέρασε σε αρκετούς νομούς της Ελλάδας τα 2 ευρώ/λίτρο.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται σημαντικές αυξήσεις τιμών στο ελαιόλαδο –η λιανική τιμή δεν αποκλείεται να υπερβεί τα 10 ευρώ/λίτρο–, στα κρέατα, ενώ δεν καταγράφεται αποκλιμάκωση στις τιμές της φέτας και άλλων τυροκομικών προϊόντων που παράγονται κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα. Ανοδος, μετά την αποκλιμάκωση των τιμών τους προηγούμενους μήνες, αναμένεται και στις τιμές των ζυμαρικών, αλλά και του ψωμιού –βιομηχανικού κυρίως– και των αρτοσκευασμάτων.


Οι τιμές των τροφίμων παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» και σε επίπεδο Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat οι τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά 9,8%, έναντι ετήσιας αύξησης 10,8% τον Ιούλιο. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 5,5% έναντι αύξησης 5,6% τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων ενισχύθηκαν κατά 4,8% έναντι αύξησης 5% τον Ιούλιο. Οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν κατά 3,3% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο σημειώθηκε στη Σλοβακία (9,6%) και ακολουθούν η Κροατία (8,5%) και η Αυστρία (7,6%). Στη Γαλλία καταγράφηκε σημαντική αύξηση, με τον πληθωρισμό να εκτιμάται στο 5,7% τον Αύγουστο από 5,1% τον Ιούλιο, ενώ ανησυχία προκαλεί η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα στη Γερμανία, στο 6,4%.