Μητσοτάκης: «Προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά»

Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων, στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα Πέμπτη 31 Αυγούστου η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών.

Μητσοτάκης: «Προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά»

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας ότι «οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα» και συνέχισε:

«Προσέρχομαι στη συζήτηση με τη φωτιά στον Έβρο να είναι ακόμη ενεργή με πρώτο στόχο να αναζητήσουμε εξηγήσεις και να συγκλίνουμε σε λύσεις. Να περιγράψουμε τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, να δούμε τις αδυναμίες, αλλά κυρίως περιμένουμε προτάσεις για την επόμενη μέρα. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, ακόμη πιο απειλητική για όλους μας. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από όλους. Οι πολίτες δεν περιμένουν κοινοβουλευτική κοκορομαχία, αλλά ωριμότητα, σοβαρότητα. Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα.

Θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου σε όλους που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται ακόμη από την πύρινη λαίλαπα και να βεβαιώσω ότι το κράτος θα ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες αποζημιώσεων και την αποκατάσταση των περιοχών.

Όλοι είμαστε πληγωμένοι, θα πρέπει να συμφωνήσουμε και σε μία παραδοχή. Οι κλιματικές απειλές βρίσκονται συχνά ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου. Δεν μπορεί αυτό να σημαίνει ότι η κινητοποίησή μας δεν πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Πρέπει κάθε χρόνο να κάνουμε περισσότερα. Στις ΗΠΑ κάηκε μια ολόκληρη πόλη στη Χαβάη χωρίς να προλάβουν οι αρχές να την εκκενώσουν, χωρίς να ξέρουμε καν πόσοι είναι οι νεκροί. Όλος ο ευρωπαϊκός νότος δοκιμάστηκε, στην Τενερίφη μια πυρκαγιά έκαψε το μισό νησί.

Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι κλιματικές απειλές βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από την άμυνα του ανθρώπου», επεσήμανε κάνοντας λόγο για μία «πρωτόγνωρη εποχή». «Προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Αυτό το καλοκαίρι ήταν το πιο θερμό που έχουμε ζήσει. Στον Έβρο είχαμε ανέμους ασυνήθιστους. Είχαμε παραπάνω από 500 πυρκαγιές. Είχαμε ακραίες συνθήκες με απειλητικές διαστάσεις, λόγω του φαινομένου hot-dry-windy. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είχαμε 7 φορές επίπεδο συναγερμού 5. Πέρσι δεν είχαμε καμία. Πέρσι ήταν εξαιρετικά καλή χρονιά, κάηκε το μισό από τον μέσο όρο.

Πηγή: cnn.gr