Έρχεται η δεύτερη υπερπανσέληνος του Αυγούστου

Τον φετινό Αύγουστο θα απολαύσουμε όχι μία, αλλά δύο υπερπανσελήνους.

Έρχεται η δεύτερη υπερπανσέληνος του Αυγούστου

Τον φετινό Αύγουστο θα απολαύσουμε όχι μία, αλλά δύο υπερπανσελήνους στον νυχτερινό ουρανό αφού η πρώτη, το «φεγγάρι του οξύρρυγχου», έγινε την 1η Αυγούστου.

Η δεύτερη πανσέληνος για τον Αύγουστο του 2023 πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Αυγούστου, με την κορύφωσή της να είναι γύρω στις 4 τα ξημερώματα.

Θα είναι η πλησιέστερη σελήνη της χρονιάς με μόλις 222.043 μίλια απόσταση από τη Γη, ενώ η επόμενη κοντινή πανσέληνος θα γίνει την 5η Νοεμβρίου του 2025 με απόσταση 221.817 μίλια.

Το επερχόμενο φεγγάρι χαρακτηρίζεται ως «υπερπανσέληνος», ενώ έχει ονομαστεί «μπλε φεγγάρι». Μπλε φεγγάρι, όπως αναφέρει το sansimera, ονομάζουμε τη δεύτερη πανσέληνο που συμβαίνει μέσα σ’ ένα μήνα (το σύνηθες είναι μία πανσέληνος το μήνα) ή την τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους μιας εποχής του χρόνου. Στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, απ’ όπου και η σχετική «φιλολογία», ονομάζεται Blue Moon.

Είναι ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, αλλά όχι ασυνήθιστο. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «Οnce in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Μπλε Φεγγάρι έχουμε κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου.

Η φράση δεν έχει να κάνει με το χρώμα του φεγγαριού, αλλά με τη σκόνη που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα από κάποια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπως συνέβη με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, όταν το φεγγάρι φαινόταν μπλε για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ο όρος "υπερπανσέληνος" επινοήθηκε για πρώτη φορά το 1979 από τον Richard Nolle, αναφερόμενος στο σημείο όπου η σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από την Γη.

Η τροχιά του φεγγαριού είναι ελλειπτική, καθώς ακολουθεί μια οβάλ πορεία. Αυτό σημαίνει ότι στην πορεία του άλλες φορές θα βρίσκεται πιο κοντά και άλλες φορές πιο μακριά από τον πλανήτη μας.

Σε όλη την τροχιά του, η απόσταση της σελήνης από την Γη κυμαίνεται μεταξύ περίπου 360.000 και 400.000 χλμ, σύμφωνα με τη NASA.

Το απόγειό της, το πιο απομακρυσμένο σημείο στην τροχιά της γύρω από τον πλανήτη μας, κατά μέσο όρο απέχει περίπου 405.500 χιλιόμετρα. Το περίγειο, το πλησιέστερο σημείο, απέχει σχεδόν 363.300 χιλιόμετρα.

Πηγή: news247.gr