Κικίλιας: «Με τη συμμετοχή της ΕΥΠ η έρευνα για την πυρκαγιά στον Έβρο» (vid)

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο των πυρκαγιών

Κικίλιας: «Με τη συμμετοχή της ΕΥΠ η έρευνα για την πυρκαγιά στον Έβρο» (vid)

«Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα» επεσήμανε σε έκτακτη ενημέρωση, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Σημείωσε δε, ότι, τα εναέρια μέσα έφθασαν σε 4-5 λεπτά στο μέτωπο της Πάρνηθας, καθώς έγινε η ταχύτερη δυνατή απόκριση με εκτροπή των εναέριων μέσων από τον Ασπρόπυργο.

Παράλληλα, μίλησε για πρωτοφανή κατάσταση, καθώς το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 209 πυρκαγιές και το Πυροσβεστικό Σώμα σε πέντε ημέρες κλήθηκε σε 350 μέτωπα.

Ο κ. Κικίλιας μίλησε για υπεράνθρωπη προσπάθεια ενστόλων και απλών πολιτών με επίκεντρο την ανάσχεση του πύρινου μετώπου στην Πάρνηθα. «Παρά την πολυδιάσπαση των επίγειων ενάεριων μέσων , πέντε εκ των οποίων ήταν χθες το πρωί στον Ασπρόπυργο έγινε η ταχύτερη δυνατή εκτροπή και απόκριση στις 2 χθες το μεσημέρι στην Πάρνηθα μέσα σε λίγα λεπτά.

Στο φετινό καλοκαίρι επτά φορές περιοχές της χώρας τέθηκαν στον ύψιστο συναγερμό που είναι το 5, αριθμός διπλάσιος από το 2021 και επταπλάσιος από το 2012», πρόσθεσε.

«Παράλληλα με την μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει εννέα μεγάλης επικινδυνότητας φωτιές στην Αττική, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια, πρόσθεσε. Οι 15 παράλληλες εστίες από ξημερώματα του Σαββάτου στον ‘Εβρο σε συνδυασμό με τις συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας και τους δυνατούς ανέμους δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο» είπε ο κ. Κικίλιας προσθέτοντας ότι το ανακριτικό της Πυροσβεστικής με τη συμμετοχή της ΕΥΠ και τη συνδρομή της ΕΛ. ΑΣ. διεξάγει έρευνα.

«Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να υπάρχει μια ενημέρωση με διαφάνεια ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι προσπάθειες γίνονται και ποιες είναι οι δυσκολίες», είπε κλείνοντας ο υπουργός, πριν απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Πηγή: ertnews.gr