Μητσοτάκης: «Θα κλείσουν όλοι οι σύνδεσμοι οπαδών - Ύστατο μέτρο ο αποκλεισμός από την Ευρώπη»

Κοινό μήνυμα Αλεξάντερ Τσεφέριν - Κυριάκου Μητσοτάκη για μηδενική ανοχή στην οπαδική βία. «Θα κλείσουν όλοι οι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών. Ύστατο μέτρο ο αποκλεισμός των ομάδων μας από την Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: «Θα κλείσουν όλοι οι σύνδεσμοι οπαδών - Ύστατο μέτρο ο αποκλεισμός από την Ευρώπη»

Τσεφέριν: «Να εξαφανίσουμε αυτό τον καρκίνο από την κοινωνία»

"Συνήθως χαιρόμαστε να βρισκόμαστε στην Αθήνα και την Ελλάδα. Σήμερα θα γίνει καταπληκτικός αγώνας. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ήταν δύσκολο για εμάς να έρθουμε εδώ λόγω των θλιβερών επεισοδίων. Όλοι είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι λόγω αυτών των φοβερών πραγμάτων που συνέβησαν, λόγω αυτής της παράλογης βίας. Είμαστε εξαγριωμένοι, γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν τους αγώνες ποδοσφαίρου για να κάνουν εγκληματικές πράξεις. Φανταστείτε τι είδους άνθρωπος επιτίθεται σε κάποιον άλλο επειδή επιτίθεται σε κάποιον που φοράει άλλη φανέλα.

Αυτός είναι ο καρκίνος του ποδοσφαίρου. Μην τους λέτε οπαδούς του ποδοσφαίρου. Δεν είναι οπαδοί. Είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις βλακώδεις ιδέες τους.

Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό γιατί συμφωνούμε ότι φτάσαμε στο σημείο που λέμε φτάνει πια. Θέλουμε αυτό να σταματήσει και θα σταματήσει., Η βία και ο χουλιγκανισμός δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Από την Τουρκία, την Σκανδιναβία σε όλες τις πλευρές της Ευρώπης

Πρέπει να συνεργαστούμε σε επίπεδο συμβουλίων της Ευρώπης. Υπολογίζω στην ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για να μας βοηθήσουν. Ζητώ από όλους, ακόμα και από τα ΜΜΕ να μας βοηθήσετε να εξαφανίσουμε τον καρκίνο αυτό από την κοινωνία. Τα ΜΜΕ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να στηρίζεται αυτό. Πρέπει να μας βοηθήσετε να συνεργαστούμε. Πιστεύω ότι είναι εφικτό.

Σήμερα κάναμε ένα βήμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τόσο φοβερό όσο αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι, πιστέψτε μας, αυτό δεν είναι πολιτική δήλωση. Δεν χρειαζόμασταν αυτή την συνάντηση για να γίνει αυτό, αλλά ήρθαμε σε επαφή με τον Πρωθυπουργό πολλές φορές μετά το περιστατικό. Μιλήσαμε ανοιχτά, κάναμε την αυτοκριτική μας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και θα κάνουμε πολλά περισσότερα. Σας υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε πολλά περισσότερα".

Μητσοτάκης: «Κλείνουν οι σύνδεσμοι, ύστατο μέτρο ο αποκλεισμός»

«Η σημερινή πρωτοβουλία συνοδεύει την οδύνη για το χαμό ενός ακόμα ανθρώπου στο βωμό της τυφλής οπαδικής βίας. Έτσι η συμπαράσταση μας στην οικογένεια του Μιχάλη μετατρέπεται σε ένα σύνθημα δράσης εναντίον αυτής της μάστιγας που δηλητηριάζει τον αθλητισμό, μέχρι και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μας ειδικά αυτή τη μέρα μέρα γιορτής που η χώρα, λόγω της διεξαγωγής του Σούπερ Καπ. Ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να σηματοδοτεί μόνο την ειρηνική συνάντηση φιλάθλων. Δυστυχώς πραγματοποιείται στη σκιά ενός πένθους, επειδή έτσι το θέλησαν κάποιες εγκληματικές συμμορίες οι οποίες με πρόσχημα τους αγώνες ταξιδεύουν στην Ευρώπη για ραντεβού θανάτου. Οπότε ούτε η αυστηροποίηση των ποινών, ούτε οι μηχανισμοί πρόληψης λειτουργούν όπως πρέπει.

Ταυτόχρονα και η στάση των συλλόγων, των οργανωμένων συνδέσμων αλλά και του Τύπου δεν προωθεί μια κουλτούρα συνύπαρξης και σεβασμού. Απαιτείται η κινητοποίηση όλων. Ακριβώς για αυτό και η σύνθεση της σημερινής συνάντησης που είχαμε που ήταν παραγωγική και ουσιαστική.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της UEFA ο οποίος συμμετείχε. Γιατί ο σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας αλλά και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας. Να οργανώσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία. Ο κίνδυνος διατρέχει πλέον όλα τα σύνορα. Αδελφοποιημένοι πρέπει να είναι οι φίλαθλοι στη χαρά και όχι στο θρήνο.

Η πολιτεία ήδη επανεξετάζει το πλέγμα για την αθλητική βία. Ένα πλέγμα στο οποίο διαπιστώθηκαν κενά τα οποία πρέπει να καλυφθούν, ωστόσο δεν θα πετύχουμε τον τελικό στόχο μας χωρίς την βασική ενεργοποίηση και των παραγόντων του ποδοσφαίρου και αναφέρουμε συγκεκριμένα στις ομάδες και στις ιδιοκτησίες τους.

Για αυτό και βρέθηκαν εδώ και οι πρόεδροι των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ. Είναι οι πρώτοι που έχουν χρέος να περιφρουρήσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει στο ποδόσφαιρο. Μέσα στα γήπεδα έχουν και αυτοί ένα χρέος, μια αποστολή, να ενεργοποιήσουν κάμερες, να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε για την τάξη. Έχουν ένα χρέος και έξω από το γήπεδο. Να εμπνέουν την αγάπη προς το σύλλογο και όχι το μίσος προς τον αντίπαλο.

Σε ότι αφορά την τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας εγώ θα πω πως οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Ήδη δεκάδες ύποπτοι έχουν εντοπιστεί. Και θα πω και κάτι ακόμα. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ούτε η χώρα ούτε η ελληνική δικαιοσύνη δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη. Φαινόμενα αδράνειας δεν θα γίνουν ανεκτά.

Δεσμεύομαι πως δεν θα διαιωνίσουμε παθογένειες αλλά θα τις διαλύσουμε. Σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ. Συμφωνήσαμε και το θεωρώ πολύ σημαντικό με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων ομάδων πως η αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων σε θύρες που στο παρελθόν μας είχαν δημιουργήσει πρόβλημα.

Αυτό σημαίνει πως η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει από τις εταιρίες ασφάλειας των ομάδων στην ελληνική αστυνομία η οποία θα έχει και την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο. Και θέλω να τονίσω πως σε αυτό συμφώνησαν και οι τέσσερις ΠΑΕ.

Αντιλαμβάνονται και αυτές πως πολλές φορές μπορεί ο έλεγχος τέτοιων φαινομένων βίας να ξεφεύγει από τις δικές τους δυνατότητες. Υπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα μας. Το κλείσιμο των θυρών οργανωμένων οπαδών στο πλαίσιο που υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων για τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Θέλω να είμαι σαφής, ελπίζω να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις το κράτος να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο που έχει στη διάθεση του. Το οποίο δεν είναι άλλο από τον προσωρινό αποκλεισμό των ομάδων απ' όλες τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είμαι σίγουρος πως δεν θα χρειαστεί τελικά να φτάσουμε εκεί και όλοι έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης».

  • Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν μετά τη σύσκεψη που είχε με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν, αλλά και την κατ' ιδίαν συνάντηση με τους Δημήτρη Μελισσανίδη, Γιάννη Αλαφούζο, Βαγγέλη Μαρινάκη και του εκπροσώπου του Ιβάν Σαββίδη, Αρτούρ Νταβιντιάν. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.