Ο Γ.Γ. Υπουργείου Αθλητισμού Κροατίας Γιόζιπ Πάβιτς στο «ΦΩΣ»: «Δεν είναι όλοι οι Κροάτες ίδιοι»

«Ντρέπονται εδώ και λυπούμαστε πολύ για το παιδί που σκοτώθηκε χωρίς λόγο». «Ο Βλάχος δεν είναι προπονητής. Είναι προπονηταράς»!

Ο Γ.Γ. Υπουργείου Αθλητισμού Κροατίας Γιόζιπ Πάβιτς στο «ΦΩΣ»: «Δεν είναι όλοι οι Κροάτες ίδιοι»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Γιόζιπ Πάβιτς είναι ένας από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα. Πήρε με τον Ολυμπιακό το Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν ο καλύτερος τερματοφύλακας πόλο στον κόσμο, χρυσός ολυμπιονίκης με την Κροατία στο Λονδίνο, σημαιοφόρος της αποστολής των Κροατών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ασημένιος ολυμπιονίκης στο Ρίο, χρυσό μετάλλιο και στο Παγκόσμιο στη Μελβούρνη και ασημένιο σε Παγκόσμιο και χρυσό σε Ευρωπαϊκό. Και είναι τώρα γενικός γραμματέας στο υπουργείο Αθλητισμού της Κροατίας. Καταλαβαίνετε για τι προσωπικότητα μιλάμε. Διαβάστε αυτά που λέει στο «ΦΩΣ».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 12/8/2023

Ο κόσμος πώς βλέπει στην Κροατία το φονικό που έγινε έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ με την επέλαση των Κροατών;

Ντρέπονται εδώ. Και λυπούμαστε πολύ για το παιδί που έφυγε από τη ζωή χωρίς λόγο. Τι να πεις... Ο κόσμος είναι παντού ίδιος.

Το περίμενες; Ήταν γνωστοί αυτοί οι χούλιγκανς.

Όχι. Μόνο το ματς περίμενα. Δεν το φανταζόμουν ότι θα γινόταν όλο αυτό.

Τα έχουν ξανακάνει, όμως, αυτοί οι οργανωμένοι οπαδοί.

Παντού τα ίδια κάνουν. Αλλά εγώ είμαι αθλητής, ρε φίλε. Δεν το περίμενα.

Η αστυνομία στην Ελλάδα έχει ευθύνη;

Πολλοί έχουν ευθύνη, όμως, όποιος και να έχει ευθύνη, δεν θα γυρίσει πίσω το παιδί που χάθηκε. Εγώ λυπάμαι αλήθεια για το παιδί και την οικογένειά του.

Τι ομάδα είσαι στην Κροατία;

Είμαι από το Σπλιτ. Χάιντουκ είμαι.

Έχει κόντρα με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ;

Όπως και στην Ελλάδα. Αλλά αυτά είναι αηδίες, το θέμα είναι μέσα στο γήπεδο τι γίνεται, το ματς έχει σημασία. Πρέπει να μένουν οι οπαδοί μέσα στα όρια. Έχουν ξεφύγει τα πράγματα, δεν υπάρχουν πια όρια. Δεν είναι θέμα Κροατών, Ελλήνων, ποιοι φταίνε πιο πολύ, είναι όλοι χούλιγκανς. Και άλλες ελληνικές ομάδες έχουν συμμαχίες σε επεισόδια που έχουν γίνει - και ο Ολυμπιακός έχει με οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα και ο ΠΑΟΚ με την Παρτιζάν και άλλοι.

Και η ΑΕΚ με τη Μαρσέιγ.

Δεν έχει σημασία αν είναι Κροάτες, Έλληνες, Σέρβοι, Γάλλοι, είναι χούλιγκανς. Με πονάει γιατί όλη η δουλειά που κάναμε οι Κροάτες αθλητές για να γίνουν οι σχέσεις καλύτερες με την Ελλάδα κατέρρευσε. Τώρα όλα έπεσαν κάτω. Τώρα λένε ότι οι Κροάτες είναι έτσι. Δεν είναι όλοι οι Κροάτες έτσι. Στην Ελλάδα αγωνίστηκαν και προσέφεραν πολλά ο Κροάτης Βράνκοβιτς, ο Κροάτης Ράτζα, ο Κροάτης Ζάετς, εμείς οι Κροάτες στο πόλο. Όλοι οι Κροάτες είναι ίδιοι; Για 200 χούλιγκανς να αμαυρωθεί ένας λαός στην Ελλάδα είναι κρίμα.

Αυτοί οι χούλιγκανς είναι και φασίστες. Έχουν πολλοί Έλληνες την εικόνα ότι οι Κροάτες ως λαός είναι φασίστες.

Δυστυχώς τα διαβάζω αυτά. Κρίμα, κρίμα. Ξέρω και η πρεσβεία τι δουλειά είχε κάνει για τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Μπορεί να έχει σκοτώσει τον οπαδό της ΑΕΚ Έλληνας; Τι λένε οι πληροφορίες εκεί;

Δεν έχει σημασία, δεν αλλάζει κάτι, ο φονιάς είναι φονιάς, αυτός που κρατάει μαχαίρι δεν έχει εθνικότητα. Είτε είναι Κροάτης είτε είναι Έλληνας, είναι βλάκας και χούλιγκαν, δεν αλλάζει κάτι.

Εθνική Ελλάδας πόλο είδες στο Παγκόσμιο;

Ναι, βέβαια, είναι πολλοί φίλοι μου εκεί. Μίλησα και με τα παιδιά. Είναι στην κορυφή του κόσμου σε κάθε διοργάνωση, στον τελικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στον τελικό στο Παγκόσμιο, θα έρθει και το χρυσό σίγουρα!

Ο Ζερδεβάς έχει βελτιωθεί;

Πάρα πολύ. Ήξερα ότι είναι καλός όταν ήρθε στον Ολυμπιακό, αλλά συνέχεια βελτιώνεται και θα γίνει ακόμα καλύτερος.

Έμαθε και από εσένα; Έτσι μου είχε πει, είχε εξηγήσει πολλά από όσα κάνατε.

Δεν χρειάζεται να μάθει κάτι, είναι καλό παιδί, είχε ταλέντο, δούλεψε σκληρά, τα αποτελέσματα φαίνονται. Και θα γίνει ακόμα καλύτερος.

Ποιος σου αρέσει πιο πολύ από αυτήν την Εθνική;

Παλαιότερα ξεχώριζα τον Αργυρόπουλο, αλλά τώρα πήρε 5-6 κιλά, αστειεύομαι, τον πειράζω.

Μια που είπες για κιλά, ο Κάκαρης που πήγε στην Προ Ρέκο σε συνέντευξή μού είπε ότι είναι 125 κιλά!

Και τι έγινε; Πάει πιο γρήγορα από εμένα που είμαι 90 κιλά!

Μπορεί να σε δούμε στον Ολυμπιακό στο μέλλον; Ως προπονητή;

Δεν θέλω να γίνω προπονητής. Είμαι πλέον γενικός γραμματέας στο υπουργείο Αθλητισμού της Κροατίας. Ο Ολυμπιακός έχει φέρει πολύ καλό προπονητή, τον Κόλιανιν.

Κροάτης και αυτός. Ξέρεις τη δουλειά του στις μικρές σας Εθνικές.

Ναι, είναι πολύ καλός προπονητής.

Κατέχεις υψηλή θέση τώρα.

Πράγματι, είναι υψηλή θέση.

Μπορεί να σε δούμε και βουλευτή;

Θα δούμε...

Πες μου για τον Βλάχο. Το είδες αυτό που έκανε, τη δήλωση κλαίγοντας, αλλά και το τάιμ άουτ που πήρε;

Τα έχω δει όλα. Ο Βλάχος δεν είναι προπονητής. Είναι προπονηταράς! (σ.σ. σε άψογα ελληνικά μού τα λέει όλα στη συνέντευξη). Ό,τι και να πω για τον Βλάχο ως προπονητή και ως άνθρωπο είναι λίγο. Δεν θα είμαι αντικειμενικός γιατί είναι φίλος μου. Όμως η αλήθεια είναι μία: έχει κάνει φοβερή δουλειά και στον Ολυμπιακό και στην Εθνική. Αυτός έφτασε στην κορυφή διεθνώς τον Ολυμπιακό και την Εθνική. Έφερε το πόλο στην Ελλάδα δίπλα στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο. Το πόλο στην Ελλάδα τού οφείλει πολλά. Θα πω αυτό που λένε οι Γάλλοι: «Σαπό».

Πώς δεν έχεις ξεχάσει καθόλου τα ελληνικά;

Ήμουν τερματοφύλακας, εμείς δεν έχουμε πολλά στο κεφάλι μας και αυτά τα λίγα που έχουμε είναι δύσκολο να τα χάσεις!

Οι τερματοφύλακες είναι λίγο τρελοί;

Εσύ το είπες. Σοβαρά τώρα, μιλάω με τα παιδιά, αθλητές και προπονητές στην Ελλάδα, αυτό με βοηθάει να μην ξεχνώ τη γλώσσα. Σε ό,τι αφορά τη συγγνώμη του Βλάχου, το έκανε από την καρδιά του. Το τάιμ άουτ όμως που πήρε δεν ήταν καθοριστικό. Ποτέ δεν ξέρεις σε μια κόντρα αν θα καταλήξει γκολ η μπάλα. Επίσης, το ματς μπορούσε να κερδηθεί και μετά από αυτό. Είχε ευκαιρία η Ελλάδα, πήγε στην παράταση, είχε και τα πέναλτι. Δεν έχασε η Ελλάδα από τον Βλάχο. Με καλύπτει η δήλωση του αρχηγού, του Φουντούλη, ότι όλοι μαζί κερδίζουν και όλοι μαζί χάνουν.

Έκανε λάθος που προέβη σε αυτήν τη δήλωση αυτοκριτικής; Ουδείς θα είχε ασχοληθεί με το τάιμ άουτ στο ευρύ κοινό.

Το έκανε από την καρδιά του ο Βλάχος, γιατί, για εμένα, είναι καλός άνθρωπος.