Ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Χρίστος Γεωργούσης στο ΦΩΣ: «Οι ομπρελάδες, οι πειρατές των ακτών»!

Ελευθερώστε τις παραλίες και εφαρμόστε το Σύνταγμα. Να τηρούνται οι νόμοι. Ένα απέραντο μπάχαλο γίναμε. 

Ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Χρίστος Γεωργούσης στο ΦΩΣ: «Οι ομπρελάδες, οι πειρατές των ακτών»!

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μου αρέσουν αυτά τα θέματα, είναι ζωή. Για τις φωτιές, για τις ανεμογεννήτριες, για την άθλια κατάσταση στις παραλίες, για ό,τι αφορά τον λαό και όχι τους προνομιούχους, όχι τα κακομαθημένα παιδιά που μας έχουν κάτσει στον… σβέρκο. Και δεν θεωρώ ότι έχει να ζηλέψει τίποτα η εφημερίδα μας από πολιτικές εφημερίδες, ούτε ως προς την ικανότητα ούτε ως προς την καθαρότητα.

Διαβάστε τη συνέντευξη που πήρα από τον επικεφαλής στην «Κίνηση πολιτών Πάρου», εκεί δηλαδή από όπου ξεκίνησαν όλα. Είναι λίγες οι μέρες που ξεκίνησε και γιγαντώθηκε. Είναι ο Χρίστος Γεωργούσης.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 8/8/2023

Πόσο χρόνων είστε;

Είμαι 78 χρόνων.

Τι λέτε, δεν σας φαίνεται. Τι επάγγελμα κάνατε;

Είμαι συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

Στην Πάρο μένετε μόνιμα;

Μόνιμα.

Πάντα;

Πάντα.

Στην αρχή τα ΜΜΕ σάς έγραφαν «το κίνημα της πετσέτας». Ήταν απαξιωτικό; Σας ενοχλούσε;

Εμένα λίγο με ενοχλούσε. Άλλους τους ενοχλούσε πιο πολύ, άλλους καθόλου. Το πιο σωστό ήταν να μην μας ενοχλεί καθόλου. Δεν νομίζω ότι είχαν τα ΜΜΕ διάθεση να μας υποβαθμίσουν. Διότι είχαμε δίκιο και εξαπλώθηκε το κίνημα σε όλη την Ελλάδα. Δεν φαντάζονταν βέβαια ότι θα υπήρχε τέτοια ανάπτυξη της οικολογίας. Ότι θα μαζευτούν 300 άτομα σε μία παραλία στην Πάρο και 400 άτομα σε άλλη. Έτσι άρχισαν όλα.

Έτσι άρχισαν όλα σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες. Η σπίθα, όμως, ποια ήταν που άναψε το φυτίλι;

Το μυστικό μας είναι ότι δεν είμαστε χθεσινοί, είμαστε πολιτιστικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1976! «Αρχίλοχος» είναι το όνομα και το έχει πάρει από τον σημαντικό ποιητή της Πάρου που γεννήθηκε στην αρχαιότητα. Είμαι ιδρυτικό μέλος αυτού του συλλόγου. Παράλληλα με την Ιστορία, τον αθλητισμό, τη μουσική, τα πολιτιστικά δρώμενα, ο σύλλογός μας ίδρυσε και ένα κίνημα πολιτών οικολογίας.

Πότε αρχίσατε να εκνευρίζεστε και να κινητοποιείστε για τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες;

Ο εκνευρισμός υπήρχε από καιρό, όμως φέτος είδαμε ότι διογκώθηκε το πρόβλημα, είχαν αποθρασυνθεί. Η ανομία έγινε καθημερινή πράξη. Είπαμε λοιπόν μέσα στον Ιούλιο να κάνουμε μια συγκέντρωση και να το διερευνήσουμε. Παρά τον καύσωνα, παρά τις φωτιές, έγινε η συνάντηση σε μία αίθουσα στην Πάρο που χωρούσε 150 άτομα και είχαμε 200 ανθρώπους. Μετά από λίγες μέρες ξανακάναμε συγκέντρωση και ήμασταν πάλι 200 άνθρωποι. Και πήραμε απόφαση ότι αφού ο δήμαρχος Πάρου δεν λαμβάνει τα μέτρα που πρέπει, να πάμε εμείς στις παραλίες...

Ποια ήταν η πρώτη παραλία στην οποία πήγατε;

Η μικρή Σάντα Μαρία. Και πήγαμε εκεί 300 άτομα!

Λαός, όχι αστεία. Γιατί όμως εκεί;

Διότι είχαμε την πληροφορία ότι αυτός που είχε καταλάβει τον χώρο, δεν είχε άδεια. Πήγε η αστυνομία και τους συνέλαβε. Και άδειασε η παραλία από τις πολυθρόνες.

Φαραωνικές καταστάσεις κιτς.

Αηδία έχουν καταντήσει. Κρεβάτια στις παραλίες, πολυθρόνες, άλλα τα στερεώνουν μόνιμα, ισοπεδώνουν, κόβουν δέντρα και θαμνάκια, μπαζώνουν, φτιάχνουν τοιχία.

Ποιος έδωσε εντολή για τις συλλήψεις;

Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Ειδοποιήθηκαν από τα δημοσιεύματα για τις κινητοποιήσεις μας, μεσολάβησε και ο υπουργός οικονομικών.

Επιτυχία σας, ε;

Ναι βέβαια. Και συνεχίζεται αυτό σε όλη την Ελλάδα. Γίνονται έλεγχοι, πέφτουν πρόστιμα, καθυστερημένα βέβαια.

Και άλλοι τα μαζεύουν από μόνοι τους.

Όντως μαζεύουν τις ξαπλώστρες, τις πολυθρόνες, τα κρεβάτια από μόνοι τους, διότι οι ποινές είναι σοβαρές. Πληρώνουν πρόστιμα, συλλαμβάνονται, δεν είναι ο καθένας έτοιμος -όσο φαγάς κι αν είναι- να ταλαιπωρείται.

Κομματικά υπάρχει καπέλωμα στην κίνησή σας;

Απολύτως κανένα. Είναι απίστευτο ότι συμμετέχουν οι πάντες, όλων των απόψεων και όλων των σκέψεων. Θα ήθελαν κάποιοι να το καπελώσουν, αλλά δεν μπορούν. Είναι τόσο μεγάλο το σώμα και στοχευμένο, που δεν είναι εύκολο να καπελωθεί.

Έγινε και εισαγγελική παρέμβαση μετά τις κινητοποιήσεις σας.

Έγινε εισαγγελική παρέμβαση και μάλιστα από τον Άρειο Πάγο, γυναίκα είναι, η οποία έστειλε έγγραφο σε όλες τις εισαγγελίες.

Ο δήμαρχος Πάρου έκανε αυτά που έπρεπε; Είδα ότι είχατε μια κόντρα.

Υπάρχουν πολλά... Έχει ένα δίκιο που λέει ότι είναι κουβάρι το θέμα των αρμοδιοτήτων και ότι δεν μπορεί να επέμβει καθοριστικά, όμως σε όλες τις σχετικές νομοθεσίες θεωρείται ο δήμος υπεύθυνος για να κάνει τις επιθεωρήσεις στην παραλία. Πρέπει ο δήμος να συγκροτεί σώμα με μηχανικό και δημοτικούς συμβούλους και να πάει ως επιτροπή στις παραλίες να κάνει έκθεση. Με βάση αυτήν την έκθεση θα κινητοποιείται ο εισαγγελέας και η Κτηματική. Δύο χρόνια δεν έκανε τίποτα ο δήμαρχος, και ούτε άδεια δεν είχαν. Έπαιρναν 860 τ. μ. αιγιαλού στην μεγάλη Σάντα Μαρία και 860 τ. μ. παραλίας πιο μέσα.

Βλέπω φωτογραφίες από όλη την Ελλάδα, έχουν καταλάβει τις παραλίες και είναι σαν τα... στρατεύματα στην Μάχη του Μαραθώνα. Γιατί πιστεύετε ότι φτάσαμε σε αυτήν την αθλιότητα;

Θέλει ερμηνεία από ειδικούς για τη διάλυση του κράτους. Πώς φτάσαμε στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, πώς ανέχονταν αυτήν την κατάσταση και ξαφνικά τους συνέλαβαν; Έτσι και τώρα, πώς ανέχονταν την κατάλυση του κράτους στις παραλίες; Είναι τζίρος εκατοντάδων εκατομμυρίων αυτό το πράγμα στις παραλίες της Ελλάδας. Σκεφτείτε πόσες παραλίες υπάρχουν σε όλη τη χώρα, σε όλα τα νησιά. Πώς φτάσαμε να χάσει η χώρα αυτή τη μάχη και να καταλυθεί το κράτος δικαίου στις παραλίες; Είναι μεγάλο θέμα αυτό.

Απειλές δεχτήκατε;

Εγώ όχι, ίσως επειδή είμαι ηλικιωμένος, ίσως επειδή γράφω κάθε μέρα στο Facebook. Απειλές, όμως, έχουν δεχτεί άνθρωποι που έχουν πάει μόνοι τους να ξαπλώσουν στην παραλία και τους διώχνουν. Το καταλαβαίνετε; Τους διώχνουν από την παραλία λες και είναι δική τους. Και χρησιμοποιούν ανθρώπους ασφαλείας. Το κέρδος είναι χιλιάδες ευρώ και μπορούν να πληρώνουν ανθρώπους ασφαλείας.

Το μήνυμα είναι ότι αν κινητοποιηθεί ο απλός λαός και οργανωθεί, δεν έχει ανάγκη κανένα κόμμα και κανέναν «ολιγάρχη».

Αυτήν την άποψη έχω κι εγώ. Είμαι ένας άνθρωπος του παλιού άρθρου του Συντάγματος, το 1-1-4 που σημάδεψε τη γενιά μας, το 1-1-4 του καλοκαιριού του 1965. Και σήμερα το λέει στο άρθρο 120 του Συντάγματος. Ουσιαστικά λέει να είσαι ξύπνιος γιατί θα σου τη φέρουν...

Ήσασταν με τον «γέρο»;

Ναι με την Ένωση Κέντρου. Εκεί παλέψαμε, εκεί σπουδάσαμε, εκεί δώσαμε αγώνες με διαδηλώσεις κάθε μέρα.

Και να πούμε ότι δεν είναι μόνο οι ξαπλώστρες, οι ομπρέλες, οι πολυθρόνες και τα κρεβάτια τα νεόπλουτα. Είναι και γενικώς οι παρεμβάσεις στις παραλίες.

Όπως σας είπα, η κατάσταση έγινε αηδία. Κατασκευές τερατώδεις, επεμβάσεις με τσιμέντο, με σανίδια, με φράχτες, τοιχάκια κτισμένα, τραπέζια, καρέκλες, γράφεις μυθιστόρημα. Σε ιερούς τόπους. Οι παραλίες είναι για τον λαό ιεροί τόποι. Τόσο εκτεταμένη διαφθορά; Ας ψάξουν να το βρουν πώς φτάσαμε ως εδώ.

Πείτε μου κι άλλα περιστατικά ανομίας στην Πάρο.

Ένας άλλος είχε άδεια για 16 τ. μ. εδώ και τελικά είχε καταλάβει 400 τ. μ. περισσότερα! Πήγαμε προχθές εκεί.

Ο νόμος λέει να βάζουν την ξαπλώστρα 5 μέτρα από το κύμα. Το τηρούν;

Δίνουμε και σε αυτό σημασία. Φτάνουν την πολυθρόνα μέχρι την άκρη του γιαλού. Στη Σάντα Μαρία αυτές οι πολυθρόνες «πρώτη θέση» που έγλειφαν το κύμα είχαν 120 ευρώ.

Τι πρέπει να γίνει με το νομικό πλαίσιο για τις παραλίες; Επαρκεί το νομικό πλαίσιο; Τι προτείνετε;

Δεν είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο. Έστειλα μία πρόταση στον κ. Χατζηδάκη γνωρίζοντας την αφέλεια αυτής της κίνησης. Να ορίσει μια επιτροπή σε κάθε νησί, η οποία θα έχει εκπρόσωπο του δήμου, εκπρόσωπο του λιμεναρχείου, εκπρόσωπο της αστυνομίας, εκπρόσωπο του ειρηνοδικείου και έναν υπάλληλο της Κτηματικής. Αυτή η επιτροπή θα κάνει τις επιθεωρήσεις, θα επιβάλλει πρόστιμα αυτομάτως και θα παίρνει τις άδειες. Αυτό είναι το κλειδί.

Γιατί;

Διότι θα είναι ζημιά μεγάλη για τους παρανομούντες. Μέχρι τώρα μερικοί έλεγαν «ας μου βάλουν πρόστιμο, εγώ θα κονομάω τα διπλάσια».

Ο Χατζηδάκης τι είπε;

Λέει ότι θα το δει, να αλλάξει το νομικό πλαίσιο.

Είναι ταξικό το θέμα τελικά; Οι μη έχοντες νοιάζονται, αυτοί θέλουν να πάρουν την πετσέτα τους και την ομπρέλα τους από το σπίτι και να μην πληρώνουν. Οι έχοντες δεν πολυενδιαφέρονται. Μην σας πω ότι το βρίσκουν και καλό, να γίνουν ορισμένες παραλίες κλειστό κλαμπ, να απαλλαγούν από την «πλέμπα».

Ταξικό πάντα είναι το θέμα, παίζει ένα ρόλο και εδώ, αλλά νομίζω μικρότερο. Το κύριο θέμα εδώ είναι η διάλυση του ελληνικού κράτους.

Έχετε πολιτικές βλέψεις για τον δήμο Πάρου;

Στα 78 μου; Μου αρέσει, όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση και μπορώ να βοηθήσω. Αν ήταν έξυπνος ο δήμαρχος, θα με είχε άμισθο σύμβουλο.

Ποια εποχή ξεκίνησε το μεγάλο κακό στην Πάρο;

Αυτή η αφροντισιά για τις παραλίες και για τις ακτές είναι υπόθεση δεκαετιών. Μέχρι και προσωπικά λιμανάκια έκαναν, με το λιμεναρχείο να μην παρεμβαίνει. Από τη δεκαετία του ’70 άρχισε το πρόβλημα. Και μετά ήρθαν οι ομπρελάδες, οι πειρατές των ακτών.

Δυνατή έκφραση.

Τράβηξαν φορτηγά στις παραλίες, χωρίς άδεια, ή με άδεια για πολύ μικρότερο χώρο, και γέμισαν τις παραλίες με έπιπλα. Κρεβάτια, πολυθρόνες, ομπρέλες και τα άδειασαν στις παραλίες λες και είναι δικές τους.

Πώς πάει η Πάρος στον τουρισμό;

Καλά πάει, δεν έχει ανάγκη. Χιλιάδες σπίτια έχουν φτιαχτεί, τον χειμώνα είναι κλειστά, και μόνο αυτοί να έρθουν το καλοκαίρι γεμίζει το νησί. Οι παραλίες είναι γεμάτες, δεν μπορούμε και να κατέβουμε στην πόλη...

Έχει αλλάξει πολύ το νησί ε;

Ε βέβαια.

Προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο;

Και προς το καλύτερο και προς το χειρότερο. Από τη μία έχουν έρθει χρήματα, πάντα χρειάζονται τα χρήματα. Όμως αυτά τα χρήματα έπεσαν στα κτίρια και καθόλου στον πολιτισμό, να φανταστείτε ολόκληρη Πάρος δεν έχει πολιτιστικό κέντρο. Το δε τοπίο έχει καταστραφεί. Αν δεν υπάρξει ανάσχεση, θα είναι πολύ κακό και για τον τουρισμό. Μην ξεχνάτε ότι ο τουρισμός στη Μύκονο άρχισε από τα αρχαία στη Δήλο, όχι από τα μπαρ...

Πώς θέλετε να κλείσουμε; Εγώ σας βρίσκω σοφό, σωστό και όχι έξαλλο.

Σας ευχαριστώ. Εμείς εκπλαγήκαμε από την εξέλιξη που είχε το κίνημα πολιτών Πάρου, έγινε πανκυκλαδική κίνηση, παννησιωτική και πανελλήνια. Είμαστε ευχαριστημένοι διότι τις πρώτες φωνές τις βάλαμε εμείς.