Παναγιώτης Παπασταματίου: Όλες οι απαντήσεις για τις ανεμoγεννήτριες!
Του το είπα από την αρχή «θα είναι μία δύσκολη συνέντευξη για εσάς. Θέλετε να την κάνουμε; Θα ρωτήσω δύσκολα πράγματα». Όλες οι απαντήσεις για τις ανεμoγεννήτριες! Σε συνέντευξη με κόντρα.
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Του το είπα από την αρχή «θα είναι μία δύσκολη συνέντευξη για εσάς. Θέλετε να την κάνουμε; Θα ρωτήσω δύσκολα πράγματα». Ο κόσμος ενδιαφέρεται για τις ανεμογεννήτριες. Το ποστ που έκανα στο facebook για τη συνέντευξή μου με τον δήμαρχο βόρειας Κέρκυρας ξεπέρασε τις 1.800 κοινοποιήσεις! Ο αριθμός είναι αδιανόητος για ένα ποστ ιδιώτη, μη χορηγούμενο. Ο κόσμος θέλει να μάθει πράγματα, έχει υποψίες.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ο Παναγιώτης Παπασταματίου είναι ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας). Είναι ο σύλλογος των εταιρειών και των επιστημόνων αιολικής ενέργειας. Με άντεξε!
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 3/8/2023
Γιατί υπάρχει τόση αντίδραση από τοπικές κοινωνίες για τις ανεμογεννήτριες; Αν είναι αγγελικά πλασμένες, γιατί υπάρχει τόση αντίδραση;
Κατ’ αρχάς, να πω ότι αντίδραση στην Ελλάδα υπάρχει σε οποιαδήποτε παραγωγική επένδυση. Επίσης, από το 1994 δεν θυμάμαι αιολικό πάρκο που να πραγματοποιήθηκε χωρίς αντίδραση.
Είσαι έξυπνος, θα έχουμε ωραία κόντρα.
Τα τελευταία χρόνια πράγματι υπάρχουν αρκετά έργα διάσπαρτα στην Ελλάδα που η αντίδραση σε αυτά έχει πάρει δημοσιότητα. Όμως, σημείωσε δύο πράγματα. Πρώτον, σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας οι αντιδράσεις μπορεί να είναι κάποιες φορές ακραίες, αλλά είναι μειοψηφικές. Δεύτερον, οι αντιδράσεις σταματάνε μετά την ολοκλήρωση του έργου. Όταν ο κόσμος βλέπει ότι δεν έφυγε ο τουρισμός, δεν έφυγαν οι μέλισσες, δεν έπαψαν να έχουν νερό οι πηγές…
Τον καμένο πλέον Παντοκράτορα στην Κέρκυρα τον γνωρίζεις; Έχεις έρθει στο βουνό; Ωραίο μέρος για ανεμογεννήτριες… Ο δήμαρχος βόρειας Κέρκυρας μού είπε ότι πριν από χρόνια είχαν γίνει μεγάλες μάχες εκεί με δύο ομίλους που ήθελαν να βάλουν ανεμογεννήτριες.
Είχα μιλήσει πριν από δεκαπέντε χρόνια σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην Κέρκυρα. Ξέρω γενικά τη θέση. Ξέρω το βουνό. Δεν ξέρω λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό των έργων που λες.
Έχω πληροφορηθεί ότι οι ανεμογεννήτριες ως επί το πλείστον στην Ελλάδα δεν μπαίνουν όπου υπάρχουν δέντρα. Σωστό;
Αυτό που είπες είναι γενικά σωστό, αλλά για τεχνικούς λόγους. Επειδή συνήθως στην Ελλάδα όπου φυσάει πολύ δεν υπάρχουν ψηλά δέντρα.
Κρίσιμη ερώτηση… Αν καεί μία έκταση, μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες μετά ή απαγορεύεται;
Δεν απαγορεύεται. Ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται νομίμως σε δάση και δασικές εκτάσεις ύστερα από μελέτη με πολλά κριτήρια, τα οποία έχουν καταγραφεί σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αν η έκταση καεί, και πάλι μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες με πολύ περισσότερες υποχρεώσεις για τον επενδυτή. Σε κάθε περίπτωση, ο επενδυτής υποχρεούται να κάνει έργα που του υποδεικνύει το δασαρχείο, π.χ. να φτιάξει μονοπάτια, να φτιάξει οπωσδήποτε πυρόσβεση, να αποκαταστήσει τον χώρο που παρεμβαίνει, να κάνει αναδάσωση σε άλλα μέρη, οτιδήποτε τού υποδείξει το δασαρχείο.
Εσύ λες τα επιχειρήματά σου, εγώ κρατάω ότι στον καμένο Παντοκράτορα της Κέρκυρας δεν απαγορεύεται να μπουν ανεμογεννήτριες στο μέλλον.
Άκου τώρα κάτι σημαντικό. Κάποιοι πολιτικοί λένε να αλλάξει ο νόμος και να απαγορεύεται να μπουν ανεμογεννήτριες σε καμένες εκτάσεις. Ξέρεις τι κίνδυνο εγκυμονεί αυτό; Θα είναι κίνητρο για εμπρηστές να κάψουν την έκταση στην οποία δεν θέλουν ανεμογεννήτριες. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, το έχει πει το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση από το 2012.
Έξυπνο επιχείρημα. Εδώ μπλέκουμε, το αβγό έκανε την κότα ή η κότα το αβγό; Από τη μία σκέφτονται κάποιοι ότι καίγονται εκτάσεις για να μπουν ανεμογεννήτριες, από την άλλη λες εσύ ότι αν αλλάξει ο νόμος και δεν μπαίνουν στα καμένα ανεμογεννήτριες, θα τα καίνε ντόπιοι για να μην μπουν.
Να σε ρωτήσω κάτι; Τι κακό έχουν οι ανεμογεννήτριες;
Αυτό θα το ρώταγα κι εγώ. Τι κακό έχουν; Ή, μάλλον, τι καλό έχουν οι ανεμογεννήτριες;
Πρώτον, παράγουν φθηνή ενέργεια. Τα νέα αιολικά πάρκα σήμερα παράγουν με κόστος στον καταναλωτή 55 ευρώ τις 1.000 κιλοβατώρες. Από τον λιγνίτη το κόστος είναι 200 ευρώ. Από το φυσικό αέριο σήμερα είναι 180 ευρώ. Πριν από μερικούς μήνες, λόγω της κρίσης, το κόστος στο φυσικό αέριο έφτασε στα 400 ευρώ. Δεύτερον, τα αιολικά πάρκα παράγουν εγχώρια ενέργεια. Δεν έχουμε εξάρτηση από εισαγωγές, από το αν σου κλείσει την κάνουλα ο Πούτιν και τέτοια. Τρίτον, παράγουν καθαρή ενέργεια.
Τώρα που το σκέφτομαι, δεν θα θέλουν την αιολική ενέργεια οι εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν κονομήσει τρομερά λεφτά από την κρίση και τις μεταφορές πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, λόγω του ότι έκλεισαν οι αγωγοί με τη Ρωσία.
Δεν ισχύει αυτό, διότι η μεγάλη κατανάλωση πετρελαίου γίνεται στις μεταφορές και στη θέρμανση. Δηλαδή δεν μειώνεται από τις ανεμογεννήτριες. Τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα πλοία, τα αεροπλάνα και τα καλοριφέρ στα σπίτια χρειάζονται ακόμα πετρέλαιο.
Τι αντικαθιστά η αιολική ενέργεια;
Το εισαγόμενο φυσικό αέριο και τον λιγνίτη, για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Για την παραγωγή του ρεύματος δηλαδή. Η τοπική κοινωνία θα έχει κάποιο συμφέρον αν γεμίσει ο Παντοκράτορας στην Κέρκυρα λόγου χάρη με ανεμογεννήτριες; Γιατί να χαλάσει η αισθητική του τοπίου;
Το ελάχιστο θεσμοθετημένο από τον νόμο είναι ότι τα αιολικά πάρκα δίνουν 3% του τζίρου τους στον δήμο, με την υποχρέωση ο δήμος να κάνει τοπικά έργα στις κοινότητες που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα. Και από αυτό το 3%, το 1,2% πάει για τη μείωση του ρεύματος στους καταναλωτές για τις τοπικές κοινότητες.
Πάντως, δεν είναι ψεκασμένοι όσοι σκεφτούν τούτο: Στην Ελλάδα όπου έχει δάση σπανίως έχει ανεμογεννήτριες. Στα καμένα επιτρέπονται να στηθούν ανεμογεννήτριες. Κάνεις τον συλλογισμό πού οδηγεί αυτό;
Ο συλλογισμός είναι λάθος. Δεν σημαίνει ότι αν καούν τα δέντρα, θα αρχίσει ξαφνικά να φυσάει αέρας και επομένως είναι συμφέρον να μπουν ανεμογεννήτριες. Γενικά στην Ελλάδα η φύση έχει κάνει την κατάσταση τέτοια, ώστε όπου υπάρχουν δέντρα, να μην έχει πολύ αέρα. Η έλλειψη ανέμων ευνόησε και αυτή την ανάπτυξη του δάσους.
Κόσμος, όμως, σκέφτεται και το άλλο: Δεν θα ήθελαν οι επενδυτές να βάλουν μηχανήματα πολλών εκατομμυρίων ανάμεσα σε δέντρα να πάρουν φωτιά κάποια στιγμή και να τους γίνει η επένδυση στάχτη...
Δεν ισχύει αυτό, γιατί τα αιολικά πάρκα έχουν και είναι υποχρεωμένα να έχουν μέσα πυρόσβεσης.
Να σε ρωτήσω κάτι άλλο. Πού πατάνε οι οικολόγοι και κάνουν ενστάσεις για τις ανεμογεννήτριες;
Θα ήθελα να βάλεις το «οικολόγοι» σε εισαγωγικά. Διότι οι οικολόγοι δεν είναι καταρχήν πολέμιοι της αιολικής ενέργειας.
Πες μου τα μειονεκτήματα από την υπεύθυνη θέση που κατέχεις.
Η αιολική ενέργεια είναι μια ανθρώπινη παρέμβαση στο περιβάλλον. Μπαίνει στη φύση. Υπάρχουν σημεία στη φύση, στα οποία δεν πρέπει να παρεμβαίνει ο άνθρωπος. Δεν θα πάμε στον πυρήνα μιας προστατευόμενης περιοχής, για παράδειγμα σε μία αποικία ενός ευαίσθητου είδους πουλιών, να βάλουμε ανεμογεννήτριες. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι περιορισμοί στη νομοθεσία.
Υπάρχουν θάνατοι πουλιών από ανεμογεννήτριες;
Υπάρχουν κρούσεις και θάνατοι πουλιών. Κατά τη νομοθεσία, το μείζον θέμα είναι να μη θίγεται ο πληθυσμός του κάθε είδους. Και γι' αυτό θέλει προσεκτική επιλογή της θέσης εγκατάστασης. Παράλληλα, χρησιμοποιούμε τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα πλέον, υπάρχουν ραντάρ με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που παρακολουθούν τα πουλιά και αν είναι προστατευόμενο είδος εκπέμπουν ειδικό σήμα για να φύγουν. Αν δεν φύγουν, δίνει αυτόματο σήμα στην ανεμογεννήτρια για να σταματήσει.
Πες μου ένα είδος πουλιού που κινδυνεύει από τα αιολικά πάρκα.
Για παράδειγμα το είδος όρνιο. Ένα ευαίσθητο είδος σε κρούσεις από ανεμογεννήτριες. Ο πληθυσμός του στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά. Παρότι από το 2007 και μετά 46 όρνια έχουν σκοτωθεί από ανεμογεννήτριες. Να σου πω ότι πάνω από 200 όρνια έχουν σκοτωθεί από παράνομα δολώματα... Όμως, ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί. Μάλιστα, πριν από λίγα χρόνια πήραμε, ως Ελλάδα, 25 όρνια και τα στείλαμε στην Κύπρο. Δηλαδή, με βάση τους αριθμούς, υπάρχει επίπτωση στα όρνια από τις ανεμογεννήτριες, αλλά είναι απολύτως ανεκτή.
Ποια είδη πουλιών είναι τα πιο ευαίσθητα στις ανεμογεννήτριες;
Θα έλεγα το όρνιο και γενικά ο γύπας.
Γιατί αυτά; Προσπαθώ πάντα να καλύπτω τις απορίες του κόσμου.
Διότι αυτά είναι μεγάλα και δυσκίνητα, ενώ τα γεράκια ας πούμε δεν κινδυνεύουν διότι είναι πολύ ευέλικτα.
Οι αετοί; Το θαυμαστό αυτό πουλί, σύμβολο αυτοκρατοριών από την αρχαιότητα;
Θα φύγει το αιολικό πάρκο μακριά από αποικίες αετών. Δεν θα πας να χωροθετήσεις αιολικό πάρκο εκεί όπου έχουν φωλιές οι αετοί.
Άλλα μειονεκτήματα που έχουν οι ανεμογεννήτριες;
Σε επίπεδο τεχνικό, το μείον τους είναι ότι πρόκειται για μεταβλητή πηγή ενέργειας. Αξιόπιστη και προβλέψιμη, αλλά μεταβλητή. Κάποιες στιγμές φυσάει, κάποιες στιγμές δεν φυσάει. Γι' αυτό έχουν αναπτυχθεί τεχνικές και τεχνολογίες, ώστε τα ηλεκτρικά δίκτυα και οι αγορές ενέργειας να ταιριάζουν με αυτές τις ανανεώσιμες, επίσης να έχεις το σωστό μείγμα από αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά, να έχεις διασπορά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ώστε, όταν δεν φυσάει στο ένα μέρος, να φυσάει στο άλλο.
Μου αρέσει που παραδέχεσαι κάποια πράγματα. Θεωρώ φριχτά αποτυχημένους στην επικοινωνία αυτούς που δεν παραδέχονται ποτέ, είναι ισοπεδωτικοί, αμετροεπείς και μισαλλόδοξοι. Στη Ρόδο θέλουν να κάνουν αιολικά πάρκα;
Έχουν υποβληθεί αιτήματα για αιολικά πάρκα στη Ρόδο. Υπάρχουν πάμπολλες αιτήσεις για αιολικά πάρκα σε όλη την Ελλάδα. Το 10% των αιτημάτων θα υλοποιηθεί. Με τόσες πολλές αιτήσεις είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή μια φωτιά θα φτάσει σε περιοχή για την οποία έχει υποβληθεί αίτημα για αιολικό πάρκο. Εμείς πήγαμε και μελετήσαμε την περιοχή της χώρας με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αιτήσεων και εγκατεστημένων ανεμογεννητριών.
Ποια περιοχή είναι αυτή; Ποια περιοχή έχει τις περισσότερες ανεμογεννήτριες και αιτήσεις για αιολικά πάρκα;
Η νότια Εύβοια. Η Καρυστία. Οι εστίες λοιπόν από τις οποίες ξεκίνησαν όλες οι φωτιές τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουν ούτε εγκατεστημένο πάρκο ούτε αίτηση για άδεια αιολικού πάρκου.
Την αισθητική τη μετράτε καθόλου;
Βεβαίως. Δεν θα πας να βάλεις ανεμογεννήτριες στην Ακρόπολη ή στον ναό του Ποσειδώνα. Υπάρχουν σημεία ιστορικά, τουριστικά, στα οποία δεν πρέπει να παρέμβεις. Όχι μόνο για αιολικά αλλά δεν πρέπει να παρέμβεις γενικά. Επειδή η ανεμογεννήτρια έχει έναν όγκο μεγάλο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Πόσο ύψος φτάνει;
Υπάρχουν τώρα ανεμογεννήτριες που ο πυλώνας φτάνει τα 100 μέτρα.
Και το πτερύγιο;
Και το πτερύγιό τους φτάνει τα 70 μέτρα. Αυτές που σου λέω είναι πιο μεγάλες. Ο μέσος όρος στα αιολικά πάρκα της Ελλάδας είναι 50-60 μέτρα ύψος και πτερύγιο 30-40 μέτρα. Οι νέες, όμως, ανεμογεννήτριες που μπαίνουν είναι πιο μεγάλες.
Στη βόρεια Εύβοια υπήρχαν αιτήσεις για αιολικά πάρκα;
Βεβαίως. Όπως σε όλη την Ελλάδα. Αλλά οι φωτιές πριν από δύο χρόνια ξεκίνησαν πολύ μακριά από περιοχές για τις οποίες έγιναν αιτήσεις.
Στον Παντοκράτορα της Κέρκυρας;
Ξέρω ότι είχαν γίνει αιτήσεις παλαιότερα. Μου φαίνεται ότι ανεμογεννήτριες στον Παντοκράτορα δεν θίγουν τον τουρισμό.
Η Κέρκυρα έχει ανεμογεννήτριες;
Όχι. Δες, όμως, τι γίνεται στην Κεφαλονιά. Έχει πολλά αιολικά πάρκα και δεν έχει φύγει ο τουρισμός.
Πώς το εξηγείς που η Κέρκυρα δεν έχει καθόλου ανεμογεννήτριες, ενώ η Κεφαλονιά έχει πολλές;
Το Ιόνιο είναι μυστήριο στο αιολικό δυναμικό. Η Κεφαλονιά έχει αιολικό δυναμικό. Η Ζάκυνθος δεν έχει. Ο Παντοκράτορας στην Κέρκυρα μάλλον έχει...
Δεν μπορώ να αγιάσω, αμαρτωλές σκέψεις μού έρχονται στο μυαλό. Να σε ρωτήσω κάτι άλλο: Γιατί στις Κυκλάδες, που φυσάει πάρα πολύ, δεν έχει πολλές ανεμογεννήτριες;
Δεν υπάρχουν δίκτυα για να μεταφερθεί η ενέργεια, δεν είναι συνδεδεμένα όλα αυτά τα νησιά. Επίσης, οι χώροι είναι μικροί εκεί. Όταν υπάρχει ένας λόφος δίπλα σε ένα χωριό, δεν θα πας να βάλεις ανεμογεννήτρια ύψους 100 μέτρων. Υπάρχουν, πάντως, ορεινοί όγκοι καλοί σε μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Νάξος, η Σκύρος. Το τοπίο εκεί σηκώνει τα αιολικά πάρκα.
Η Άνδρος;
Ναι, υπάρχουν ανεμογεννήτριες στο βόρειο και στο νότιο τμήμα του νησιού.
Πόσες εταιρείες έχουμε στην Ελλάδα που επενδύουν στις ανεμογεννήτριες;
Συνολικά θα έλεγα ότι οι ενεργές εταιρείες με αξιόλογες εγκαταστάσεις είναι γύρω στις τριάντα.
Ξένες ή ελληνικές οι πιο πολλές;
Περίπου μισές μισές.
Από τις ξένες ποια εθνικότητα κυριαρχεί;
Είναι Γάλλοι, Ιταλοί, Ισπανοί.
Γερμανοί;
Όχι.
Από τους Έλληνες ποιοι κυριαρχούν; Για να δω και ποιος θα με αντιπαθήσει περισσότερο.
Ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος είναι η Τέρνα Ενεργειακή. Αυτήν τη στιγμή είναι το νούμερο 1 και από τους Έλληνες και από τους ξένους.
Μετά;
Νούμερο 2 είναι η Μότορ Όιλ. Έκανε μεγάλες εξαγορές, πήρε και την Ελλάκτωρ.
Μετά;
Μετά τις δύο πρώτες ελληνικές είναι Ισπανός, Ιταλός, Γάλλος, άλλος Γάλλος, μετά είναι ο Μυτιληναίος, μετά είναι η ΔΕΗ.
Γιατί εμείς δεν βάζουμε τις ανεμογεννήτριες στις θάλασσες όπως οι ξένοι, να αφήσουμε τα βουνά ήσυχα; Δεν συμφέρει οικονομικά;
Στη Μεσόγειο οι θάλασσες είναι βαθιές, δεν είναι όπως σε κάποιες χώρες στη βόρεια Ευρώπη που θεμελιώνουν στα 30-40 μέτρα βάθος, ενώ είναι μακριά από τη στεριά. Όμως, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια για τις πλωτές ανεμογεννήτριες και θα μπουν μαζικά τα επόμενα δέκα με είκοσι χρόνια. Αυτό είναι καλό για τη Μεσόγειο, γιατί δεν θα θεμελιώνονται στον πυθμένα, απλά θα αγκυρώνονται και θα επιπλέουν, όπως οι πλατφόρμες πετρελαίου.
H Κέρκυρα βολεύει πάντως φαντάζομαι, γιατί είναι κοντά η ηπειρωτική Ελλάδα. Πού θα πάει το ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες;
Θα καταναλωθεί τοπικά. Η Κέρκυρα είναι μεγάλο νησί, έχει 100.000 μόνιμους κατοίκους. Ό,τι δεν καταναλωθεί, θα πάει στην ηπειρωτική Ελλάδα από το δίκτυο που υπάρχει ήδη.
Σε ποιες χώρες υπάρχουν τα περισσότερα αιολικά πάρκα αναλόγως με τον πληθυσμό;
Στη Δανία, στη Γερμανία και στην Ισπανία.
Γιατί όχι στη Γαλλία; Λόγω πυρηνικής ενέργειας στην οποία είναι μεγάλος παίκτης;
Ναι, λόγω πυρηνικής ενέργειας. Στη Γαλλία το πυρηνικό λόμπι είναι πολύ ισχυρό.
Πες μου για το κέρδος που αποφέρουν οι ανεμογεννήτριες στους επενδυτές. Πόσο κοστίζει μια ανεμογεννήτρια; Και τι κέρδος δίνει;
Όλα αυτά είναι στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Σήμερα θα σου έλεγα ότι μια μέση απόσβεση γίνεται στα δεκαπέντε χρόνια. Ίσως και περισσότερο. Αλλά είναι μια επένδυση σταθερή και βέβαιη. Δεν εξαρτάσαι από το «μου έκλεισε ο Πούτιν τον αγωγό» ή «ακρίβυνε το φυσικό αέριο». Στα δεκαπέντε χρόνια βγάζει τα λεφτά του ο επενδυτής και θα συνεχίσει μετά να έχει κέρδος. Και είναι καλό για την κοινωνία, διότι ξέρει ακριβώς το κόστος που θα έχει για την ενέργεια τις επόμενες δεκαετίες. Δηλαδή μιλάμε για πράσινη καθαρή ενέργεια, με χαμηλό και κυρίως σταθερό κόστος.
Πού θα φτάσουμε; Ποιος είναι ο εθνικός στόχος;
Αυτήν τη στιγμή έχουμε περίπου το 50% του ηλεκτρισμού στη χώρα να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά. Θα έλεγα ότι το 2030 το 80% θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Το 80%;
Ναι. Και άσε την αγορά να αποφασίσει πού θα πάει. Θα είναι από αιολικά; Θα είναι από φωτοβολταϊκά; Για τα αιολικά, από τα 5.000 μεγαβάτ τώρα, θα πάμε στα 8.500-9.000 μεγαβάτ το 2030.
Θα έχουμε τόσο μεγάλη αύξηση;
Ναι, θα έχουμε. Διότι υπάρχουν αρκετά ώριμα έργα τώρα που κατασκευάζονται ή είναι κοντά σε τελικές επενδυτικές αποφάσεις ή είναι κοντά στο να πάρουν τελικές άδειες. Η τελική άδεια είναι μια διαδικασία πολλών χρόνων που πρέπει να μαζέψεις ένα σωρό άδειες από πολλές υπηρεσίες.
Πες μου κάτι άλλο: Πόσο κοστίζει μία νέα μεγάλη ανεμογεννήτρια;
Περίπου 1,1 εκατομμύριο ευρώ το μεγαβάτ. Μια τυπική σύγχρονη ανεμογεννήτρια παράγει κατά μέγιστο γύρω στα 4,5 μεγαβάτ. Εγκατεστημένη «με το κλειδί στο χέρι» κοστίζει γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Υπήρχε ταύτιση πολιτική από τα κόμματα εξουσίας προς αυτήν την κατεύθυνση;
Από το 2001 υπάρχει η πρώτη ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη να κάνουμε την ενεργειακή μετάβαση. Να φύγουμε από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και να πάμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Υπήρξε ταύτιση από τα κόμματα που κυβέρνησαν. Και μάλιστα στα συνέδρια λέμε ότι το 2019 που κυβέρνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ήταν η χρονιά-ρεκόρ για τις νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στην Ελλάδα! Αυτή η σύμπτωση τη χρονιά που κυβέρνησαν και τα δύο μεγάλα κόμματα συμβολίζει τη διακομματική στήριξη που απολαμβάνει η αιολική ενέργεια.
Λόμπι υπάρχει υπέρ της αιολικής ενέργειας;
Λένε για λόμπι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεν συγκρίνεται με το λόμπι των ορυκτών πηγών ενέργειας! Του πετρελαίου και του φυσικού αερίου…
Σωστό αυτό. Εκεί κι αν έχει «μεγαλοκαρχαρίες».
Και γι' αυτό πάμε τόσο αργά παγκοσμίως...
Πού έχουμε τη μεγαλύτερη αιολική ενέργεια ως δυναμικό;
Στη Στερεά Ελλάδα λόγω Εύβοιας και Βοιωτίας. Παίρνει ένα μεγάλο κομμάτι από το τόξο του Αιγαίου, το οποίο ξεκινάει από τα Δαρδανέλια και φτάνει ως τη νότια Πελοπόννησο.
Ήσουν κατατοπιστικός και ανεκτικός, σε ευχαριστώ. Θέλω μια πρόβλεψη για το μέλλον σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.
Στο μέλλον θα καλύπτουμε τις ανάγκες μας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα εξάγουμε κιόλας πράσινη ενέργεια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ