Παρίσι: Η αντίσταση των βιβλιοπωλών του Σηκουάνα
Αρνούνται να μετακομίσουν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων για λόγους ασφαλείας
Σήμερα, οι περίπου 230 υπαίθριοι βιβλιοπώλες, που απλώνουν την πραμάτεια τους κατά μήκος του ποταμού της γαλλικής πρωτεύουσας σε μια απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων, αποτελούν τη μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά βιβλίων στην Ευρώπη, αλλά και ένα σύμβολο για το Παρίσι.
Οποιος έχει ταξιδέψει στο Παρίσι, σίγουρα τα έχει δει. Ακροβολισμένα στις δύο όχθες του Σηκουάνα, τα βιβλιοπωλεία του δρόμου είναι τόσο συμβολικά για την πόλη όσο το Λούβρο ή η Αψίδα του Θριάμβου. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι το σούρουπο, τα καταστήματα αυτά αποτελούν ένα σημείο αναφοράς για τη γαλλική λογοτεχνική ιστορία, καθώς και για την κοινωνική ιστορία των Παριζιάνων. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα λυόμενα, πράσινα περίπτερα θα πρέπει να αφαιρεθούν πριν από τους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 για «λόγους ασφαλείας».
Από τη μεριά τους οι «μπουκινίστ» δηλώνουν πως δεν πρόκειται να κουνηθούν από τη θέση τους, αποκαλώντας την εντολή που εκδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την αστυνομία «προσβολή» προς την Ιστορία και την ψυχή της πόλης.
«Το Παρίσι χωρίς τους “μπουκινίστ” είναι σαν τη Βενετία χωρίς τις γόνδολες», δήλωσε ο Ζαν Πιερ Ματιάς, 76 ετών, ο οποίος έχει τον πάγκο του δίπλα στον Σηκουάνα εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες. Ο Ματιάς, πρώην καθηγητής φιλοσοφίας που πουλάει έργα, όπως ένα δοκίμιο για την Μπριζίτ Μπαρντό και μια ανατύπωση ενός βιβλίου του 1781 γραμμένο από έναν Γάλλο δικηγόρο, δήλωσε ότι ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοί του μαζεύουν υπογραφές κατά της πρότασης. Αν αυτό αποτύχει, είπε, θα οχυρωθούν μπροστά από τους πάγκους τους για να εμποδίσουν τη διάλυσή τους.
Παράδοση αιώνων
Η παράδοση χρονολογείται τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα, όταν οι πλανόδιοι πουλούσαν μεταχειρισμένα βιβλία κατά μήκος της Ποντ Νεφ πάνω σε ξύλινα καροτσάκια και τραπέζια. Τον 19ο αιώνα ο Ναπολέων αδειοδότησε τους πάγκους βιβλίων, που είχαν πλέον γίνει πολύ δημοφιλείς στους διανοουμένους και τους συγγραφείς, κι έτσι έγιναν μόνιμα καταστήματα.
Οι «μπουκινίστ» αποκαλούν την εντολή που εκδόθηκε από την αστυνομία «προσβολή» προς την ιστορία και την ψυχή της πόλης.
Σήμερα, οι περίπου 230 υπαίθριοι βιβλιοπώλες, που απλώνουν την πραμάτεια τους κατά μήκος του Σηκουάνα σε μια απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων, αποτελούν τη μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά βιβλίων στην Ευρώπη. Περίπου 170 από τους πάγκους αυτούς θα πρέπει να κλείσουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες κατά τη διάρκεια των Αγώνων του Παρισιού, σύμφωνα με το αντίγραφο εγγράφου που παρουσίασαν οι υπάλληλοι του δήμου στους βιβλιοπώλες σε συνάντηση που είχαν τον περασμένο μήνα.
Οι διοργανωτές στο Παρίσι επιδιώκουν να επαναφέρουν τη μεγαλοπρέπεια στους Αγώνες, που αρχίζουν στις 26 Ιουλίου.
Το μπιτς βόλεϊ θα παιχθεί στη βάση του Πύργου του Αϊφελ. Οι ιππικοί αγώνες θα διεξαχθούν στους κήπους του πύργου των Βερσαλλιών. Η τελετή έναρξης δεν θα πραγματοποιηθεί σε στάδιο, αλλά κατά μήκος του Σηκουάνα, με χιλιάδες αθλητές να επιβαίνουν σε έναν στολίσκο 160 σκαφών μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες θεατές στις όχθες του ποταμού. Η ασυνήθιστη μορφή της τελετής δημιουργεί υλικοτεχνικά προβλήματα και «πονοκεφάλους» στους υπευθύνους ασφαλείας, τόσο στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή όσο και στην αστυνομία του Παρισιού, η οποία δήλωσε πως ανησυχεί ότι στους πάγκους θα μπορούσαν να κρυφτούν βόμβες.
Αντιπρόταση δημάρχου
Η δήμαρχος της πόλης, η σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, αρχικά επαίνεσε τους βιβλιοπώλες, μιλώντας για τη σημασία που έχουν για την πόλη και πρότεινε ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα διατηρούσε τους πάγκους στη θέση τους μόλις η αστυνομία βεβαιωθεί ότι δεν αποτελούν απειλή για την ασφάλεια. «Ομως, το σχέδιο αυτό δεν εξετάζεται πλέον επειδή η αστυνομία έκρινε ότι ήταν απαραίτητο να απομακρυνθούν εντελώς οι πάγκοι για λόγους ασφαλείας», δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της δημάρχου.
Ο Νατζίμπ Ναχάς, 57 ετών, βιβλιοπώλης με πάγκο κοντά στο Μουσείο Ορσέ, δήλωσε ότι είναι κρίμα που οι τουρίστες οι οποίοι θα βρεθούν στην πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα χάσουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη γραφική εικόνα που δημιουργούν οι πάγκοι με τα βιβλία δίπλα στο ποτάμι. «Είμαστε μέρος αυτού που κάνει το Παρίσι τέλειο», είπε.
Πηγή: kathimerini.gr