Η Ουκρανία άνοιξε στη Μελόνι την πόρτα του Λευκού Οίκου
Συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι είχε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν
Η Τζόρτζια Μελόνι μιλάει σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, στο Καπιτώλιο. (A.P. PHOTO/J. SCOTT APPLEWHITE)
Συνάντηση με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι είχε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο. Παρά το γεγονός ότι η ίδια και άλλα στελέχη της κυβέρνησής της εκφράζουν ακραία συντηρητικές απόψεις όσον αφορά το μεταναστευτικό, τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και το δικαίωμα στην άμβλωση –θέσεις που έκαναν για καιρό τον Μπάιντεν να κοιτάει επιφυλακτικά την άνοδό της στην εξουσία–, φαίνεται πως τελικά «κέρδισε» τον Αμερικανό πρόεδρο χάρη στην αμέριστη στήριξη που έχει παράσχει μέχρι στιγμής στην Ουκρανία.
«Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής υπάρχουν πολλές επικαλυπτόμενες και αμοιβαία ενισχυόμενες προσεγγίσεις που μοιραζόμαστε με την Ιταλία», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. «Η Ιταλία είναι σύμμαχός μας εντός του ΝΑΤΟ, και μάλιστα ένας πολύ ικανός σύμμαχος, και έχει υπάρξει ένας τεράστιος υποστηρικτής της Ουκρανίας», πρόσθεσε.
Πριν από τη συνάντησή των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο, η Μελόνι επισκέφθηκε το Καπιτώλιο και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και τον ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ. Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Μακάρθι, η Μελόνι υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο για τη Δύση να παραμείνει ενωμένη για να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της.
«Διότι χωρίς έναν κόσμο που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο θα ζούσαμε στο χάος», τόνισε η Μελόνι. «Αυτός δεν είναι ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζήσουμε. Θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο στον οποίο όλοι σεβόμαστε την αυτονομία και την ελευθερία».
Στη συνομιλία που είχε με τον Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη περιορισμού της παγκόσμιας επιρροής της Κίνας.
Προτού καθίσουν στο Οβάλ Γραφείο, ο Μπάιντεν επαίνεσε μπροστά στους δημοσιογράφους τη στάση του λαού της Ιταλίας απέναντι στη ρωσική εισβολή.
Εμπορικές σχέσεις
Μετά το πέρας της συνομιλίας της με τον Αμερικανό πρόεδρο, η Μελόνι δήλωσε πως δόθηκε έμφαση στην ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και ΗΠΑ. «Οι χώρες μας συνδέονται με πολύ δυνατούς δεσμούς ανεξάρτητα από τα “πολιτικά χρώματα”. Η Ιταλία πιστεύει και αναζητάει ένα εμπόριο που θα είναι ελεύθερο και δίκαιο. Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στο ανοιχτό μυαλό και τις ανάγκες της κάθε χώρας», σημείωσε.
Από τη μεριά του ο Μπάιντεν ανέφερε πως θεωρεί ότι η ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εμβάθυνση των σχέσεών τους. «Δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίον να μην μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις μεταξύ μας εμπορικές σχέσεις στην παρούσα φάση», σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πως είναι σημαντικό η Ιταλία να συνδράμει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον περιορισμό της παγκόσμιας επιρροής της Κίνας. Το πρώτο ταξίδι της Μελόνι στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Ιταλίδα πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλημμα αν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της Ιταλίας στο σχέδιο υποδομών της πρωτοβουλίας Belt and Road Initiative (BRI) του Πεκίνου, το οποίο λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναλαμβάνει την κατασκευή δημόσιων υποδομών με τη χρήση κινεζικών πρώτων υλών και κινεζικού εργατικού δυναμικού, το οποίο «τρέχει» σε ολόκληρο τον κόσμο και η Ουάσιγκτον προσπαθεί να το φρενάρει.
Πηγή: kathimerini.gr