«Οικογένεια Manson»: Αποφυλακίστηκε μετά από 53 χρόνια η Leslie Van Houten

Μετά από μισό αιώνα στη φυλακή, το μέλος της "Οικογένειας Manson", Leslie Van Houten, αφέθηκε ελεύθερη. Γιατί είχε καταδικαστεί.

«Οικογένεια Manson»: Αποφυλακίστηκε μετά από 53 χρόνια η Leslie Van Houten

Μετά από περισσότερες από πέντε δεκαετίες στη φυλακή, η Leslie Van Houten, ακόλουθος του Charles Manson, αφέθηκε ελεύθερη σε ηλίκια 73 ετών την Τρίτη (11/7). Είχε καταδικαστεί για δύο φόνους, των Leno και Rosemary LaBianca στις 10 Αυγούστου 1969.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom, στο παρελθόν είχε εμποδίσει τις προσπάθειες αποφυλάκισης της υπό όρους, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν θα κάνει ένσταση για την απελευθέρωση της van Houten στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας.

Τον Μάιο το εφετείο ενέκρινε ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις για αποφυλάκιση υπό όρους.

"Η αρχική καταδίκη και η θανατική ποινή ανατράπηκαν στην έφεση και καταδικάστηκε σε ισόβια με δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Σωφρονισμού και Επανένταξης της Καλιφόρνια.

Leslie Van Houten
Leslie Van Houten AP

Ποια ήταν η "Οικογένεια Μάνσον": Ο πρωτεργάτης Charles Manson και τα υπόλοιπα μέλη

Ο Charles Manson γεννήθηκε το 1934, στο Οχάιο των ΗΠΑ, από την ανήλικη και εθισμένη στο αλκοόλ Kathleen Maddox. Από πολυ μικρή ηλικία μπαινόβγαινε στα αναμορφωτήρια, περνώντας σε αυτά ένα μεγάλο μέρος της εφηβείας του. Μεγαλώνοντας, κατέληξε ένας serial killer. Κατέληξε να είναι ο αρχηγός της διαβόητης "Οικόγενειας Manson", μίας αμετανόητης σέκτας, η οποία στιγμάτισε την δεκαετία του '60 με τα εγκλήματά της. Αποτελούταν κυρίως από γυναίκες, οι οποίες ήταν και ερωτικοί σύντροφοι του Manson.

Στις 8 Αυγούστου του 1969, μια μέρα πριν την δολοφονία του ζευγαριου La Bianca, η "οικογένεια" δολοφόνησε πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων την ηθοποιό, Σάρον Τέιτ, σύζυγο του Ρομάν Πολάνσκι.

Οι γνωστότεροι ακόλουθοι του Μάνσον ήταν οι Tex Watson, Suzan Atkins, Patricia Krenwinkel, Leslie Van Houten, Bruce Davis, Robert Beausoleil και Lynette "Squeaky" Fromme.

Οι περισσότερες από τις θανατικές ποινές, για τις δολοφονίες που διεπράχθησαν από τα μέλη της σέκτας, μετατράπηκαν σε ισόβια κάθειρξη, βάσει δικαστικής απόφασης του 1972, που απαγόρευε τη θανατική ποινή, εκείνη την περίοδο.

Tρεις πιστές ακόλουθοι του Charles Manson
Tρεις πιστές ακόλουθοι του Charles Manson AP

Ο Manson πέθανε το 2017, σε ηλικία 83 ετών, ενώ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Για το εγκληματία, η σειρά Mindhunter έχει ασχοληθεί επισταμένως με την περίπτωσή του.

Πώς έγινε ο φόνος του ζευγαριού LaBianca;

Στις 10 Αυγούστου 1969, ο Manson και ο Tex Watson εισέβαλαν στο σπίτι των La Bianca και τους έδεσαν. Έπειτα ο "αρχηγός" βγήκε εκτός της κατοικίας και είπε στην Van Houten και σε ένα ακόμα άτομο να πάνε μέσα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του. Ο Watson τους είπε να σκοτώσουν την Rosemary LaBianca, με τον ίδιο να δολοφονεί τον Leno LaBianca.

πηγή: News247