ΕΦΚΑ - ΑΑΔΕ: Έρχεται "μπιλιετάκι" ειδοποίησης για τους μεγαλοοφειλέτες

Πολλοί φορείς της αγοράς έχουν θέσει το θέμα βελτιώσεων των όρων της ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των οφειλετών.

ΕΦΚΑ - ΑΑΔΕ: Έρχεται "μπιλιετάκι" ειδοποίησης για τους μεγαλοοφειλέτες

"Σήμα" στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων να τακτοποιήσουν τα χρέη τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, έως την 1η Αυγούστου, αναμένεται να δώσει η φορολογική διοίκηση. Διαφορετικά, όπως αναφέρεται, θα τους "βγάλει στα μανταλάκια" δημοσιοποιώντας λίστες με τα ονόματά τους.

Συγκεκριμένα, με βάση και τις τελευταίες κοινές αποφάσεις της ηγεσίας του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας για την επικαιροποίηση έως την 4η Αυγούστου των καταστάσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα έτη 2020,2021, 2022 και 2023, η ΑΑΔΕ αναμένεται να αποστείλει το σχετικό “τελεσίγραφο” στις 18 Ιουλίου στους οφειλέτες που χρωστούν άνω των 150.000 ευρώ, είτε στην εφορία, είτε στα ταμεία, προειδοποιώντας τους ότι έχουν προθεσμία 15 ημερών να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, δηλαδή, το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου 2023.

Πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, που η καθυστέρησή τους είναι μεγαλύτερη του ενός έτους και ανάγονται σε χρονική περίοδο αναφοράς, προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης.

Εξαιρέσεις

Από τη δημοσιοποίηση, βέβαια, εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής.

Ειδικότερα:

  • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης,
  • οι οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Στη σχετική απόφαση υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα της καταβολής από τους οφειλέτες των απαιτητών δόσεων ρύθμισης ή τυχόν έναντι ποσών για την εξόφληση της οφειλής, ιδίως κατά το χρονικό διάστημα από 27 Ιουλίου έως 1η Αυγούστου 2023, όχι με χρήση της Ταυτότητας Οφειλέτη,αλλά με χρήση ειδικού κωδικού RF (τραπεζικό προϊόν ΔΙΑΣ «ΕΦΚΑ-ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ») ο οποίος εκδίδεται κατόπιν υποβολής αίτησης προς την αρμόδια υπηρεσία ΚΕΑΟ η Εφορίας ούτως ώστε να ενημερωθεί το σύστημα άμεσα με την εν λόγω καταβολή.

Ωστόσο, ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών, προβλέπεται η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Αιτήματα οφειλετών για τη διόρθωση, άρση ή διαγραφή των δημοσιοποιούμενων στοιχείων θα διαβιβάζονται στα αρμόδια τμήματα με σχετική εισήγηση των αρμοδίων οργάνων ,μόνο εφόσον από τον διενεργηθέντα έλεγχο προκύπτει η συνδρομή των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την ικανοποίηση του αιτήματος, ενώ σε αντίθετη περίπτωση το αίτημα θα απορρίπτεται από τις υπηρεσίες σας χωρίς τη προαναφερόμενη διαβίβαση.

Αιτήματα για βελτίωση στις ρυθμίσεις

Στο μεταξύ, χαμηλό είναι το ενδιαφέρον των οφειλετών για ένταξη στις ρυθμίσεις των 36, 72 και 120 δόσεων που ολοκληρώνονται σε 25 ημέρες. Αναπόφευκτα, το θέμα απασχολεί την πολιτική ηγεσία, τόσο του Υπ. Εργασίας, όσο και του Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όσο και φορείς της αγοράς, που έχουν θέσει το θέμα βελτιώσεων των όρων της ρύθμισης των 36 και 72 δόσεων για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των οφειλετών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι πριν από λίγες ημέρες ο νέος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για "αξιολόγηση των ρυθμίσεων που έχουμε ως τώρα, για να δούμε που υπάρχει αποτυχία". Χθες, ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο σε άτυπη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, όσο και κατά τις συναντήσεις που έχει με τους κοινωνικούς φορείς και τους εκπροσώπους φορέων και επιμελητηρίων, ρωτήθηκε για το θέμα προώθησης αλλαγών στις ρυθμίσεις.

Με βάση και πάλι πληροφορίες, ανέφερε, ότι η όποια κίνηση για αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς ενέχει δυσκολίες, λόγω, κυρίως, της πάγιας άρνησης της Κομισιόν σε μια τέτοια διαδικασία.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, η ηγεσία συμμερίζεται τις ανησυχίες της αγοράς κι έτσι με την προϋπόθεση ότι η όποια κίνηση θα τύχει της έγκρισης της Κομισιόν, ενδέχεται να δει αλλαγές στους όρους, που όμως θα συμπεριλάβει το σύνολο των χρέων, τόσο σε Ταμεία όσο και σε Εφορία, θα έχει μικρότερο ορίζοντα αποπληρωμών, έτσι ώστε και ο κάθε οφειλέτης να ξέρει πόσο “βάρος” μπορεί να σηκώσει.

πηγή: News247