Ρόδος: Πρόστιμα από το Λιμενικό στην επιχείρηση για τις πλωτές εξέδρες

Τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει πια η υπόθεση με τον εργαζόμενο στην περιοχή Αγία Μαρίνα της Ρόδου.

Ρόδος: Πρόστιμα από το Λιμενικό στην επιχείρηση για τις πλωτές εξέδρες

Τον δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει πια η υπόθεση με τον εργαζόμενο στην περιοχή Αγία Μαρίνα της Ρόδου ο οποίος φαίνεται σχεδόν να κολυμπάει για να σερβίρει πελάτες μέσα στη θάλασσα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού και Τουρισμού μαζί με το Εργατικό Κέντρο της Ρόδου θα περάσουν το πρωί της Δευτέρας το κατώφλι του Εισαγγελέα ώστε να καταθέσουν ό,τι υλικό έχουν στη διάθεσή τους.

Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στην επιχείρηση από το τοπικό κλιμάκιο του ΣΕΠΕ μετά από παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη δεν διαπιστώθηκε κάτι παράνομο. Ωστόσο σε άλλο έλεγχο που έγινε από το Λιμεναρχείο Ρόδου μετά από εντολή του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διαπιστώθηκαν παραβάσεις που σχετίζονται με την παράνομη κατάληψη θαλάσσιου χώρου από επικαθήμενες κατασκευές από μέταλλο και ξύλο. Για τις παραβάσεις επιβλήθηκαν σχετικά πρόστιμα, ενώ ανάλογες παραβάσεις είχαν διαπιστωθεί και σε προγενέστερους ελέγχους στις 16.5.2023 και 21.06.2023 και είχαν σχηματισθεί σχετικές δικογραφίες.

Επιπλέον στην Ρόδο θα κληθεί και το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου που εδρεύει στον Πειραιά για έναν συμπληρωματικό έλεγχο στην περιοχή.

«Η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε ενδελεχή έλεγχο στην επιχείρηση και δεν διαπιστώθηκε καμία απολύτως παράβαση, η συγκεκριμένη εικόνα που είδαμε έγινε με τη συναίνεση του εργαζόμενου που το έκανε μάλιστα με δική του πρωτοβουλία. Θα ζητήσω να συναντήσω τους υπευθύνους των εργαζομένων του συλλόγου τους για να δούμε για να δούμε αν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδης.

«Οι εικόνες αυτές προκαλούν ντροπή και θλίψη για όλους τους εργαζόμενους» σχολίασε στην ΕΡΤ ο Παναγιώτης Εγγλέζος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο Ρόδου. Ο ίδιος εξήγησε πως αυτές τις παραβάσεις δεν μπορούν να τις διερευνήσουν οι απλοί επιθεωρητές εργασίας που υπάρχουν στο νησί. «Αρμόδιο είναι ειδικό κλιμάκιο των επιθεωρητών που έχουν την ευθύνη της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων» είπε.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη εικόνα, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο ίδιος δεν εκφράζει την παραμικρή δυσαρέσκεια.

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ο οποίος φαίνεται στο βίντεο να σερβίρει πελάτες πάνω στην πλατφόρμα δήλωσε στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ότι δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτή του την εργασία και ακόμη τόνισε πως του αποφέρει και αρκετά φιλοδωρήματα.

«Οι περιπτώσεις των σερβιτόρων που έχουν προσληφθεί για να σερβίρουν στη στεριά και καταλήγουν σε «υποβρύχια» παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, θα πρέπει να σκεφτούμε αν του έχουν παρασχεθεί τα σωστικά μέσα που είναι αναγκαία, και κυρίως τι αλήθεια έχει πει για όλα αυτά ο γιατρός εργασίας και ο τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης» σχολίασε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος

Άμεσα αντέδρασε το Υπουργείο Εργασίας, ζητώντας εξονυχιστικό έλεγχο, με τον ίδιο τον Υπουργό να σχολιάζει πως η «η εποχή της δουλείας έχει τελειώσει και οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με δικαιώματα».

«Δεν υπάρχει καμία ανοχή ως προς την αξιοπρέπεια των εργαζομένων. Η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους θα είναι απολύτως σεβαστά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε τις επενδύσεις στην Ελλάδα» είπε ο Α. Γεωργιάδης.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης beach bar στην Ρόδο δηλώνει ότι δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό στην μεταφορά της παραγγελίας επάνω στην ξύλινη πλατφόρμα δια θαλάσσης.

Πηγή: ertnews.gr