Μητσοτάκης: «Επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής η οκτακομματική Βουλή»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ενώ στις 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του ως πρωθυπουργός. Το απόγευμα ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Μητσοτάκης: «Επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής η οκτακομματική Βουλή»

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε στις 11 το πρωί της Δευτέρας (26/06) ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραλάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στην κα. Σακελλαροπούλου παρέδωσε νωρίτερα τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ενώ στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στον σύντομο διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως δυτυχώς χρειάστηκαν δύο εκλογές για να προκύψει το αποτέλεσμα, επαναλαμβάνοντας πως αισθάνεται βαριά την ευθύνη που εναποθέτει στους ώμους του ο ελληνικός λαός, ενώ τόνισε πως έχει δεσμευτεί να κάνει πράξεις την επόμενη 4ετία μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις "που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος".

"'Εχουμε μία ισχυρή εντολή για να κάνουμε πράξη αυτές τις αλλαγές, έχουμε μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως την είχα ζητήσει από τον ελληνικό λαό και θα προχωρήσω άμεσα στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης σκληρής δουλειάς", δήλωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ.

Έκανε μάλιστα λόγο και για "ορισμένες εκπλήξεις", αναφερόμενος στην οκτακομματική Βουλή, την οποία χαρακτήρισε "επιθανάτιο ρόγχο της απλής αναλογικής", εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος για το γεγονός ότι "η δημοκρατία μας είναι πολύ ώριμη για να μπορέσει να διαχειριστεί τις όποιες πρόσκαιρες αναταράξεις".

Στις 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το απόγευμα αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου, στις 11:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη, 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

πηγή: News247