Nαυάγιο στην Πύλο: Ανακρίνονται ύποπτοι ως διακινητές (vids)

Ανακρίνονται ύποπτοι ως διακινητές - Συνεχίζονται οι έρευνες

Nαυάγιο στην Πύλο: Ανακρίνονται ύποπτοι ως διακινητές (vids)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας βρίσκονται και ανακρίνονται άτομα, ύποπτα για τη διακίνηση μεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος «Αντριάνα», το οποίο ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να υπάρξουν και συλλήψεις.

Μέχρι στιγμής 8 άτομα έχουν περάσει από την προανακριτική διαδικασία ως ύποπτοι για την παράνομη μεταφορά των δεκάδων μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Αιγύπτιους που φέρονται ως ύποπτοι για διακίνηση.

Μάλιστα και ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λάιτενς βρέθηκε στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες.

«Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές» είπε ο κ. Λάιτενς. Όπως είπε η καρδιά του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους ενώ τόνισε ότι μόλις έμαθε για το δυστύχημα άλλαξε το πρόγραμμά του για να έρθει στην Καλαμάτα. «Είναι ένα φρικτό γεγονός», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι 104 διασωθέντες αναμένεται να μεταφερθούν στη Μαλακάσα έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης (15/06).

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, μιλώντας στο Open, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την ανάκριση, λέγοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη προανακριτική διαδικασία.

«Ελέγχεται και ο καπετάνιος»

«Υπάρχουν κάποιοι ύποπτοι, είμαστε σε διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων και αξιολόγησης καταθέσεων για να γίνουν συλλήψεις», τόνισε ο κ. Αλεξίου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη συλλήψεις διακινητών, ωστόσο εξετάζονται ορισμένοι ως ύποπτοι και η διαδικασία της εξέτασης είναι σε εξέλιξη.

Όσο για την πληροφορία που υπήρχε ότι ο καπετάνιος είχε εγκαταλείψει το αλιευτικό πριν βυθιστεί, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται, ωστόσο πρόσθεσε: «Σαφώς και ο καπετάνιος είναι στους ανθρώπους που ελέγχονται».

Λιμενικό: «Αν είχαμε επέμβει, θα προκαλούσαμε εμείς το ναυάγιο»

Στο μεταξύ, ο πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου, μιλώντας και στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι αν το Λιμενικό είχε επέμβει, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει το ναυάγιο.

«Αν γινόταν κάποια βίαιη επέμβαση σε αλιευτικό με κόσμο φορτωμένο στα έξαλα και στα ύφαλά του, θα μπορούσαμε να προκαλούσαμε εμείς το ναυτικό ατύχημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σε ερώτηση για το αν το ναυάγιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ο ίδιος υποστήριξε ότι «δέκα λεπτά πριν βυθιστεί, έχασε τη μηχανή του. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, πιθανότατα να μην είχαν μετακινηθεί».

«Δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε εμπόρους όπλων ή ναρκωτικών. Βίαιη επέμβαση σε ένα σκάφος με τόσο κόσμο», όπως υποστήριξε, «θα οδηγούσε σε μετατόπιση φορτίου και ναυάγιο».

«Παραμείναμε δίπλα, αν μας χρειαστούν να σώσουμε ανθρώπους, και αυτό κάναμε. Ειδοποιηθήκαμε από το Ιταλικό Λιμενικό για την ύπαρξη του σκάφους, κάναμε ό,τι έπρεπε. Εντοπίστηκε το σκάφος, προσεγγίστηκε από φορτηγά, παρέλαβαν από ένα εφόδια, αρνήθηκαν στη συνέχεια. Αργότερα έφτασε και το δικό μας πλωτό, σκάφος 25-30 μέτρων, δήλωναν ότι δεν ήθελαν διάσωση, δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα. Βλέποντας την κατάσταση, δεν φύγαμε, δεν αποδεσμεύσαμε, τα ξημερώματα έχασε τη μηχανή του, μετακινήθηκε κόσμος, έχασε το κέντρο βάρους και ανετράπη», τόνισε ο κ. Αλεξίου.

Παρέμβαση Ντογιάκου για το πολύνεκρο δυστύχημα

Την ίδια ώρα, εντολή για εποπτεία των ερευνών και ανακριτικών πράξεων για τα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επικεφαλής της σχετικής εποπτείας τέθηκε ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, Γεώργιος Οικονόμου, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Καλαμάτα, όπου διενεργούνται οι έρευνες για τον εντοπισμό διακινητών και την ταυτοποίηση των συνθηκών του θαλάσσιου δυστυχήματος.

Παράλληλα, την εποπτεία των διαδικασιών έχει αναλάβει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη.

Πηγή: cnn.gr