Ωνάσειο: Το πρώτο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Κληρονομικών Καρδιολογικών Παθήσεων

Αναγνωρίσθηκε με ΦΕΚ το πρώτο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Κληρονομικών Καρδιολογικών Παθήσεων στην Ελλάδα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Ωνάσειο: Το πρώτο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Κληρονομικών Καρδιολογικών Παθήσεων

Η Μονάδα Κληρονομικών Παθήσεων της Καρδιάς λειτουργεί με τους εξής άξονες:

α. την παροχή ολοκληρωμένης και υψηλής ποιότητας φροντίδας υγείας σε ασθενείς που πάσχουν από σπάνια και πολύπλοκα νοσήματα,

β. τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών σε πολυεπιστημονικές ομάδες επαγγελματιών υγείας,

γ. την ενίσχυση της συνεργασίας και της δικτύωσης με άλλα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή και διεθνές επίπεδο και

δ. την ανάπτυξη της συνεργασίας με συλλόγους ασθενών που πάσχουν από σπάνια και πολύπλοκα νοσήματα της καρδιάς.

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, είναι ένα από τα ελάχιστα Ευρωπαϊκά Κέντρα, όπου ασθενείς με Κληρονομικά Καρδιολογικά Νοσήματα και οι συγγενείς τους αντιμετωπίζονται συνολικά. Αυτό επιτυγχάνεται με την ευρεία καρδιολογική διερεύνηση από εξειδικευμένη Κλινική Μονάδα και τη Γενετική Ανάλυση από το Εργαστήριο Καρδιογενετικής του Ωνασείου, έως την παραπομπή στα Τμήματα Ηλεκτροφυσιολογίας, Καρδιακής Ανεπάρκειας και Μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου για θεραπευτική αντιμετώπιση.

Ήδη, στο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης έχουν παραπεμφθεί απ’ όλη την Ελλάδα, έχουν διερευνηθεί κλινικά και γενετικά και παρακολουθούνται περισσότεροι από 3.500 ασθενείς και συγγενείς τους. Η παρακολούθηση των περισσότερων από αυτούς γίνεται στο πλαίσιο της Εθνικής Εμβληματικής δράσης για τον «Νεανικό Αιφνίδιο Θάνατο».

Ο επόμενος στόχος για το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Κληρονομικών Καρδιολογικών Παθήσεων είναι να ενταχθεί στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς ERN GUARD – Heart.

Με αφορμή της επίσημη ανακοίνωση αναγνώρισης της Μονάδας, ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου, αναπληρωτής διευθυντής, Άρης Αναστασάκης σημείωσε: «Η αποστολή του ERN GUARD-Heart είναι να διευκολύνει την πρόσβαση στη διάγνωση και θεραπεία σπάνιων & κληρονομικών παθήσεων και η μετάβαση, αυτή να είναι εύκολη».

Ενώ, ο πρόεδρος του Ωνάσειου, Ιωάννης Μπολέτης επεσήμανε ότι η αναγνώριση της Μονάδας Κληρονομικών Παθήσεων της Καρδιάς του Ω.Κ.Κ. ως πρώτο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Σπάνιων και Κληρονομικών Καρδιολογικών Παθήσεων στην Ελλάδα (Center of Excellence) και μάλιστα μέσα σε πλαίσιο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών είναι μία θετική εξέλιξη για την Ελληνική Ιατρική και τη φροντίδα των ασθενών με σχετικά σπάνια νοσήματα.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στους Ιατρούς που συμμετέχουν στη Μονάδα. Ο δεύτερος βαθμός πιστοποίησης που είναι Ευρωπαϊκός είναι το επιθυμητό δεύτερο βήμα, που ευελπιστούμε ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα» συμπλήρωσε ο κ. Μπολέτης.

naftemporiki.gr