Η Ροδόπη στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου

Μαίνεται η αντιπαράθεση ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ για τη Ροδόπη.

Η Ροδόπη στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου

Μαίνεται η αντιπαράθεση ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ για τη Ροδόπη, που έχει να κάνει με ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα, τη μουσουλμανική μειονότητα, 12 μέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Μια αντιπαράθεση που πρωτο-εκδηλώθηκε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, όταν η Ροδόπη αποτέλεσε την μοναδική ροζ κουκκίδα, στον κατά τα άλλα γαλάζιο χάρτη, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά αρχικά για παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ των μειονοτικών υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ, και στη συνέχεια να καταγγέλλει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου ότι το τουρκικό προξενείο έκανε προεκλογική εκστρατεία υπέρ των δύο υποψηφίων του».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονη και χθες έφτασε σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά κατήγγειλε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα, κατηγορώντας τον ότι «έχει αποφασίσει να εργαλειοποιήσει στην προεκλογική αρένα το ευαίσθητο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Εγείρεται μείζον ζήτημα θεσμικό αλλά και εθνικό».

Από την Κουμουνδούρου, απαντούν εξάλλου, πως όταν κέρδιζε η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ τη συγκεκριμένη περιφέρεια κανείς δεν μιλούσε, δημόσια τουλάχιστον, για ανάμιξη ξένου παράγοντα στις εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε από το Ρέθυμνο για «βαθύ τυχοδιωκτισμό» τόσο τη Νέα Δημοκρατία, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της Ροδόπης, ενώ στο θέμα παρενέβη και το ΚΚΕ, προειδοποιώντας ότι τα «επικίνδυνα παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ […] διαδραματίζονται σε χρόνο που κυοφορούνται σοβαρές αρνητικές διευθετήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τουρκικός Τύπος ανέδειξε την εσωτερική κόντρα, κάνοντας λόγο για τούρκους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της προπαγάνδας της Άγκυρας, που κάθε φορά βαφτίζει «τουρκική», τη μουσουλμανική μειονότητα.

Την ίδια ώρα, λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης, έριξε η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, όταν παρουσίασε «φυλλάδιο» που, σύμφωνα με την ίδια, περιείχε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μεταφρασμένες στα τουρκικά και, πιο συγκεκριμένα, αναφερόταν σε θέματα συλλογικού αυτοπροσδιορισμού και σε θέματα εκλογής μουφτήδων.

Όμως ο Χάρης Μαμουλάκης υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που βρισκόταν στο ίδιο τηλεοπτικό πάνελ σημείωσε ότι το συγκεκριμένο κείμενο ήταν άρθρο στα τουρκικά, το οποίο απλώς αναφερόταν στις εκλογές στην Ελλάδα και δεν αποτελούσε μπροσούρα του κόμματος.

Ο κ. Μαμουλάκης τόνισε ότι ο ίδιος γνωρίζει τουρκικά, μάλιστα στη συνέχεια προχώρησε σε ανάρτηση και στο Twitter για το θέμα.

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση όπου, ανάμεσα σε άλλα, τόνιζε ότι: «Μετά τους ωμούς εκβιασμούς της κ. Μπακογιάννη και του κ. Σκέρτσου στην μουσουλμανική μειονότητα, μετά την εργαλειοποίηση της ΕΥΠ από τον κ. Μητσοτάκη, σειρά είχε η άθλια προβοκάτσια της κ. Βούλτεψη».

Η Σοφία Βούλτεψη απάντησε στη σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που την κατηγορούσε για «προβοκάτσια», αναφέροντας ότι: «Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του… τουρκομαθούς κ. Χάρη Μαμουλάκη, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ότι σήμερα το πρωί, στον Σκάι, παρουσίασα ως μπροσούρα του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου. Κατ’ αρχάς δεν γνωρίζω καμιά εφημερίδα, οποιασδήποτε χώρας, που να δημοσιεύει άρθρο με το λογότυπο κόμματος (και μάλιστα ξένης χώρας) πάνω από τον τίτλο.

Κατά δεύτερον, η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο φυλλάδιο είχε κυκλοφορήσει στη Θράκη παραμονές των εκλογών Ιανουαρίου 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει το 48,53% των ψήφων. Το θέμα έκτοτε έχει πολλές φορές προβληθεί και από πολλούς, μεταξύ των οποίων και σε δική μου αρθρογραφία, χωρίς ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσει μιλώντας για fake news και προβοκάτσιες».

Πηγή: in.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110